Akciğer Kanserine Karşı Farkındalık: Erken Tanı ayat Kurtarır
Akciğer Kanserinin Yaygınlığı ve Nedenleri
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Elbeyli, akciğer kanserinin erkeklerde ve kadınlarda giderek artan bir sıklıkta görüldüğüne dikkat çekiyor. Tütün mamulleri, çeşitli gazlar, çevre ve hava kirliliği, genetik faktörler ve beslenme bozuklukları gibi nedenlerin akciğer kanserine yol açtığını belirtiyor. Hastalığın nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğine işaret eden Prof. Dr. Elbeyli, erken tanının önemini vurguluyor.Patoloji ve Erken Tanının Önemi
Akciğer kanseri tanısında patolojinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Elbeyli, şüphe durumunda öncelikle histo-patolojik tanı konulması gerektiğini ifade ediyor. Tanıdan sonra hastalığın evresinin belirlenmesi ve tedavi planlamasının yapılması gerektiğini anlatıyor. Her hastanın ayrı ayrı değerlendirilerek tedavi planlaması yapılmasının önemine değiniyor.
Cerrahi Müdahale ve Tedavi Yöntemleri
Akciğerde kötü huylu bir sorunla karşılaşılması durumunda cerrahi müdahalenin önemini vurgulayan Prof. Dr. Elbeyli, tümörün tamamen temizlenerek çıkarılmasının hayat kurtarıcı ve yaşam süresini uzatan en etkili yöntem olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Elbeyli, patolojik tanı ile hastalığın doğru evrelemesi yapılarak, erken evrede cerrahi yöntemle tedavi şansının sunulabileceğini ve bunun hastanın hayatını uzatabilecek bir seçenek olduğunu söylüyor.
"Tanıda patoloji önemli. Tanı konulduktan sonra hastalığın evresini belirlemeli ve tedavi şekli değerlendirilerek, tedavi belirlenmeli, buna göre planlama yapılmalıdır."
Akciğer kanseri, farkındalık, erken tanı, tedavi yöntemleri, patoloji, cerrahi müdahale, SANKO Üniversitesi, Prof. Dr. Levent Elbeyli