Almanya'nın İsrail'e Silah Desteği: Uluslararası Hukuk ve Sorumluluk

Almanya'nın İsrail'e Silah Desteği Devam Ediyor: Bu Destek Uluslararası Hukuka Uygun mu?

Gündem - 3 gün önce

Silah Tedariki ve Almanya'nın Tutumu

Almanya, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) Gazze'de soykırım yapmakla suçlanan İsrail'e silah ve mühimmat desteğini sürdürüyor. "Batı'nın İsrail'e silah desteği" başlıklı dosya haberin ilk bölümünde, Almanya’nın İsrail’e silah tedarikiyle ilgili veriler ve Alman siyasetçilerin, Gazze'ye saldırılarına rağmen İsrail’e kayıtsız şartsız destek veren açıklamaları yer alıyor.

"ABD'nin ardından İsrail'e silah sağlayan ikinci ülke konumunda bulunan Almanya, İsrail’in Gazze’de soykırım işlemek suçlamasıyla uluslararası mahkemelerde yargılanıyor olmasına rağmen silah satışlarını sürdürüyor."

Nikaragua'nın İddiaları

Nikaragua, Almanya'yı Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail’in soykırımına destek olduğu gerekçesiyle dava etti. Mahkeme, Almanya aleyhine ihtiyati tedbirler koymamış olsa da dava devam ediyor. Nikaragua'nın avukatları, Almanya'nın İsrail'e verdiği askeri, siyasi ve mali destekle Gazze'de soykırım işlenmesini kolaylaştırdığını ve Soykırım Sözleşmesi'ne aykırı hareket ettiğini öne sürüyor.

"Almanya’nın, uluslararası insancıl hukukun temel sözleşmelerini ve teamüllerini ihlal ettiğini anlatan Nikaragua’nın avukatları, Almanya’nın bir yandan Filistinlilere yönelik yardımları keserken diğer taraftan da İsrail’e tank mermisi, Heron insansız hava aracı, çelik yelek, tıbbi malzeme ve savaş gemisi mühimmatı gönderdiğine dikkati çekmişti."

Almanya'nın Savunması

Almanya'nın avukatları, Berlin yönetiminin "İsrail'in Gazze'deki soykırımını desteklediği" iddialarını reddederek, silah ihracatının uluslararası hukuk kurallarına uygun yapıldığını savundu. Almanya'nın silah ihracatının ciddi bir lisans incelemesine tabi tutulduğunu ve hukuka aykırı hareket edilmediğini belirtti.

"Bazı ülkeler Gazze'de 'uluslararası insancıl hukuku ihlal edecek sivil kayıplara ve yaşam alanlarının tahrip edilmesine neden olacak şekilde kullanılabileceği' gerekçesiyle İsrail'e silah sevkiyatını durdurmasına rağmen Almanya bunu reddediyor."

Alman Silahlarının Gazze'de Kullanımı

Almanya'nın İsrail'e sağladığı silahların Gazze'de kullanıldığına dair kanıtlar mevcut. Alman yapımı savaş gemilerinin Gazze'yi bombaladığına dair görüntüler İsrail ordusu tarafından yayınlanırken, Matador RGW 90 tipi roketatarların da Gazze'de kullanıldığına ilişkin görüntüler sosyal medyada paylaşılıyor.

"Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsüne (SIPRI) göre, 2023’te Almanya, yüzde 47 payla ABD'nin ardından İsrail'in en büyük ikinci 'büyük konvansiyonel silah' tedarikçisi oldu."

Almanya'nın Uluslararası Hukuka Uygunluğu

Almanya, İsrail'e silah sağlamaya devam ederken uluslararası hukukun sınırlarını ne kadar zorluyor? Alman hükümeti, İsrail'e verdiği silahların kullanımına dair yeterli denetim yapıyor mu? Bu sorular, Almanya'nın uluslararası hukuk karşısındaki duruşunu sorguluyor.

"Alman hükümeti prensip olarak firmaları korumak adına tarafların isimlerini açıklamıyor. Ancak Almanya'da silah ihracatından sorumlu bakan olan Ekonomi Bakanı Robert Habeck, İsrail'in uluslararası hukuka uyması gerektiğini vurgulayarak, 'İsrail orada sınırları aştı. Bunu yapmamalı.' ifadesini kullanmıştı."

Almanya'nın İsrail'e olan desteği ve bu desteğin uluslararası hukuk çerçevesinde değerlendirilmesi, hem politik hem de etik açıdan tartışmalar yaratmaya devam ediyor.AA

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul’da Siverekli Yazarlar ve Şairler 6. Kez Buluştu

2024-07-02 08:43 - Kültür & Sanat

Siverek Ofis Park'ta Muhteşem Sıra Gecesi Konseri

2024-06-28 08:48 - Kültür & Sanat

Siverek'te Silah Sesleri Susuyor: Güvenlik ve Huzur İçin Birlik

2024-07-01 08:30 - Asayiş

Siverekliler İl Hakkının İadesini İstiyor

2024-07-04 08:29 - Gündem

Siverek’te Girişimci Kadınlara Yenilikçi Gıda ve Tarım Eğitimleri

2024-06-29 09:51 - Eğitim

Fatih Mehmet Bucak, Almanya'da Milli Maçı Canlı İzledi

2024-07-03 08:38 - Gündem

Siverek'te Trafik İhlalleri MOBESE Kameralarıyla Tespit Edildi

2024-07-01 08:12 - Asayiş

3 yaşındaki çocuğa yanlış teşhisle 2,5 yıl kemoterapi uygulandı

2024-06-28 10:05 - Sağlık

Mustafa Hivi Abikoğlu’nun Acı Günü

2024-06-30 11:54 - Yaşam

Siverek'te Uyuşturucu Operasyonu

2024-07-02 12:11 - Asayiş

İlgili Haberler

Gökyüzünden Süzülen Parlak Işık Kümesi: Uzay Çöpü Mü?

09:15 - Gündem

ABD'nin İsrail'e Silah Yardımları: Gazze'deki Sivil Kayıplara Rağmen Devam Ediyor

08:45 - Gündem

Konteyner Kentte Yılan Paniği

08:30 - Gündem

MÜSİAD Diyarbakır'da Bölgesel İstişareler

19:15 - Gündem

Adıyamanlı Çocuklar Açık Hava Sinemasını Çok Sevdi

22:00 - Gündem

Günün Manşetleri

Gökyüzünden Süzülen Parlak Işık Kümesi: Uzay Çöpü Mü?

09:15 - Gündem

ABD'nin İsrail'e Silah Yardımları: Gazze'deki Sivil Kayıplara Rağmen Devam Ediyor

08:45 - Gündem

Orman Yangını Paniğe Yol Açtı

08:00 - Yaşam

Ticaret Bakanlığından Kooperatiflere Büyük Destek: 5 Yılda 97 Milyon Lira Hibe

21:30 - Ekonomi

600 Mehmetçik AFAD Gönüllüsü Olmak İçin Eğitim Alıyor

20:15 - Asayiş