Bilim İnsanları Kuzey Kutbu'nda Dünyanın Geleceği İçin Cevaplar Arıyor

Bilim ekibi, Arktik Okyanusu'nda 16 farklı projeyle dünyanın geleceği için cevaplar arıyor. Bu projelerde neler keşfedilecek? Bilim insanları hangi sorulara yanıt arıyor?

Gündem - 2 ay önce

Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Başladı

4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi'ni gerçekleştiren 11 kişilik ekip, Arktik Okyanusu'nda dünyanın geleceği için cevaplar arıyor. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen bu sefer, bilim dünyasında büyük bir heyecan uyandırdı.

Proje Detayları

Ekipte, TÜBİTAK, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Dokuz Eylül Üniversitesinden katılımcıların yanı sıra Bulgaristan ve Şili'den iki misafir araştırmacı da bulunuyor.

Ekosistem Sağlığı ve Dinamikleri

4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar, seferde gerçekleştirilen 16 projeden biri olan "2024 Arktik Yazı boyunca Barents Denizi'nin Plankton ve Pigment Kompozisyonunun İncelenmesi" ile Barents Denizi'nde ekosistemin sağlığı ve dinamiklerindeki değişikliklerin ne olduğunu araştırıyor.

Prof. Dr. Ersan Başar: "Barents Denizi'nde ekosistemin sağlığı ve dinamiklerindeki değişikliklerin ne olduğu sorusunun cevabını arıyoruz."

Lojistik Operasyonlar

Lider Yardımcısı Kaptan Doğaç Baybars Işıler, seferin yürütülmesi ile ilgili lojistik operasyonları yönetiyor. Özellikle "Seyir ve can emniyetinin kutup bölgelerinde nasıl geliştirilebileceği" üzerinde çalışıyor.

Medya ve Bilim

Sefer katılımcısı Kıdemli Foto Muhabiri Şebnem Coşkun, seferlerde yürütülen bilimsel çalışmalar, küresel iklim değişikliğinin etkileri ve canlı yaşamına dair fotoğraf, video ve haber projeleri ile Türkiye'nin kutup bölgelerine düzenlediği bilimsel seferlerin çıktılarının tüm dünyaya duyurulmasını amaçlıyor.

Deniz Meteorolojisi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Mühendisi Çetin Biçer, "Arktik bölgede deniz meteorolojisi verilerinin toplanması" projesi ile bu bölgede yüksek doğrulukta hava verilerinin toplanmasını hedefliyor.

Deniz Akıntıları ve Buzul Erimeleri

Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı (Dz.K.K.) Oşinografi Subayı Mühendis Teğmen Kunter İncili, "Arktik tabakalarının dinamikleri ve Svalbard etrafında termoklin ve haloklin incelemeleri" ile "Buzul erimelerinin Barents Denizi'nde ve Svalbard etrafındaki akıntı sistemine etkisinin ne olacağı" sorusunun cevabını arıyor.

Sığ Deniz Oşinografisi

Dokuz Eylül Üniversitesinden Dr. Aslıhan Nasıf Dondurur, Svalbard Bölgesi'nin Sığ Deniz Oşinografisi ile "Svalbard Adaları'nın çevresindeki denizlerde buzul erimesi sonucu tatlı su girişlerinin varlığı ve bunların okyanus akıntıları ile ilişkisini" araştırıyor.

İlaç Etken Maddeleri

İstanbul Medipol Üniversitesinden Nursu Aylin Kasa, "İlaç etken maddelerinin ve metabolitlerinin yeni nesil önderiştirme yöntemleri ile birleştirilmiş LC-MS/MS yöntemi kullanılarak Arktik bölgesindeki çevresel örneklerde yüksek doğruluk ve duyarlılıkta tayinleri" ile "Sıklıkla kullanılan ilaç etken maddelerinin ve kalıntılarının Barents Denizi'nde eser seviyelerde saptanması mümkün mü?" sorusu üzerine çalışıyor.

Biyoçeşitlilik Araştırmaları

Orta Doğu Teknik Üniversitesinden Bilge Durgut, "Arktik Biyoçeşitliliğin Mekansal Değişiminin eDNA Metabarkodlama yöntemi ile Belirlenmesi ve Fizikokimyasal Parametreler ile Değerlendirilmesi" ile "Barents Denizi'nin farklı bölgelerinde biyoçeşitlilik nasıl değişiyor?" sorusunun cevabını arıyor.

Antifouling Bileşikler

İstanbul Teknik Üniversitesinden Gülden Açıl, "Antifouling bileşiklerin sucul ortamdaki tespiti" ile "Barent Denizi'nde bu bileşiklerin tespiti, deniz ekosisteminin sağlığı ve biyoçeşitliliği üzerinde nasıl bir etkide bulunuyor?" sorusu üzerine çalışıyor.

Fitoplankton ve Kozmik Radyasyon

Şili Antarktika Enstitüsünden Maria Jose Narino Vargas, "Phytoplankton in a Changing Ocean" ile "Fitoplankton kompozisyon ve bolluk açısından yapısını değiştirerek Arktik Okyanusu için yeni türler mi sunuyor? Bu yeni türler toksik olarak değerlendirilebilir mi?" sorusuna yanıt ararken, Bulgaristan Antarktika Enstitüsü'nden Dr. Petar Sapundjiev, "Değişkenliklerin gözlemlenmesi için teknik çözümlerin geliştirilmesi kutup bölgelerindeki kozmik radyasyon" projesi ile "Kutup bölgelerinin zorlu ortamında, sahada konuşlandırılmış bilimsel ekipmanlarımızın güvenilirliğini ve işlevselliğini nasıl artırabiliriz?" sorusunu yanıtlamaya çalışıyor.

Sefer ekibinin gelecek hafta Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.AA

Haftanın Öne Çıkanları

TSK'dan Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılına Özel Geçit Töreni

2024-07-19 09:15 - Gündem

İspanya EURO 2024 Şampiyonu Oldu: Tarihi Zafer Berlin'de

2024-07-15 10:45 - Spor

Ünlü Avukat Rahmi Özkan Ameliyat Oldu

2024-07-16 13:42 - Yaşam

İzmir’den Siverek’e Kitap Bağışı: Eğitime Destek Sürüyor

2024-07-19 08:39 - Eğitim

Başıbüyük Yardım Kuruluşu Başkanı Sağır  Başkan Bucak’la Bir Araya Geldi

2024-07-15 08:23 - Yaşam

Sedat Edip Bucak'ın Doğayla İç İçe Yaşamı

2024-07-15 09:16 - Yaşam

Siverek’te Karacadağ Kurutmalık Domates Yurt Dışı Pazarlarında

2024-07-16 09:43 - Ekonomi

Abdulkadir Karasaç Hicri Yeni Yılı Dolayısıyla Bir Mesaj Yayınladı

2024-07-15 08:48 - Gündem

Yeni Görevine Başlamadan Şehit Olan Astsubay Başçavuş İbrahim Daşçı'nın Hikayesi

2024-07-16 10:30 - Yaşam

Merkez Av Komisyonu, 2024-2025 Dönemi İçin Avlanma Bölgelerini ve Türleri Belirledi

2024-07-16 09:15 - Gündem

İlgili Haberler

107. Topçu Alayı Komutanı'ndan Başkan Bucak’a Önemli Ziyaret

15:26 - Gündem

Siverek Kaymakamı Aydemir'den Haliliye Kaymakamı Şahin'e Anlamlı Ziyaret

15:14 - Gündem

Motosiklet Tutkunları Şanlıurfa’da Isot Toplayıp Çiğköfte Yoğurdu!

14:49 - Gündem

Siverek Belediyesi'nden Mevlid Kandili'nde Vatandaşlara İkram: Akide Şekeri ve Lokum Külahı Dağıtıldı

13:00 - Gündem

Fatma Şahin’den Araban’a GASMEK ve Kadın Tekstil Atölyesi Sözü Gerçekleşti

18:30 - Gündem

Günün Manşetleri

Ücretsiz Dershane Hizmeti

19:00 - Gündem

Fatma Şahin’den Araban’a GASMEK ve Kadın Tekstil Atölyesi Sözü Gerçekleşti

18:30 - Gündem

Egzama Tedavisi Sayesinde Rahat Uykularına Kavuştu

17:30 - Sağlık

Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığına Meral Ay Seçildi

17:15 - Politika

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

16:30 - Asayiş