?>

Bozova Fay Hattı Atatürk Barajını Tehlikeye Mi Düşürüyor

Atatürk Barajı'na Yakınlığı İle Dikkat Çeken Bozova Fay Hattında Gerçekleştirilen Çalışmalar, Bölgenin Deprem Riski Hakkında Hangi Soruları Cevaplayacak? Detaylar Haberimizde 

Gündem - 8 ay önce

Bilimsel Çalışmaların Başlatılması

Şanlıurfa ve Adıyaman'dan geçen 55 kilometre uzunluğundaki Bozova fay hattında, bilimsel araştırmalar başlatıldı. Uzmanlar tarafından 5 noktada kazılan hendeklerle elde edilecek bilimsel veriler sonucunda muhtemel bir depremin Atatürk Barajı'na, Adıyaman, Şanlıurfa ile çevre illere etkisinin belirlenmesi hedefleniyor. Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, Atatürk Barajı ile fay hattı arasında 1 kilometrelik mesafe olduğunu belirterek şu an için korkulacak bir durum olmadığını söyledi.

Projede Yer Alan Kurumlar ve Katkıları

İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen, Dokuz Eylül Üniversitesince yürütülen 'Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi' projesi Şanlıurfa ve Adıyaman'dan geçen Bozova fay hattında sürdürülüyor. Proje çalışmaları, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer başkanlığında, Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim elemanı paleosismoloji konusunda uzman Dr. Çiğdem Tepe, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Volkan Karabacak tarafından yürütülüyor.

Fay Hattının Geçmişine Dair Bilimsel Veriler

Yaklaşık 20 yıldır deprem konusunda çalışmalar yürüten Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, bölgede devam eden çalışmalar hakkında açıklamada bulundu. Sümer, “Özellikle 2012 yılından itibaren bu süreç başladı. Son yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hızlanan bir proje çerçevesinde buradayız. Türkiye Paleosismoloji Projesi, bu yaklaşık 25'in üzerinde kurumla, 100'ü aşkın bilim insanının çalıştığı çok büyük bir projedir, hatta dünyanın en büyük paleosismoloji projesi diyebiliriz.

Atatürk Barajı ve Bozova Fay Hattı

Paleosismoloji projesi kapsamında Bozova Fayını çalıştıklarını belirten Sümer, Neden Bozova Fayını öncelikle aldık, çalışıyoruz bu önemli çünkü Atatürk Barajına yakın bir faydır. Evet, uzunluğu itibariyle 50-55 kilometrelik bir fay. 7'ye varan bir deprem üretebilir ama Atatürk Barajına etkisi, önemi dolayısıyla biz öncelikli olarak Bozova Fayını öne çekerek, bu fayın geçmişini anlamaya yönelik bilimsel çalışmalar başlattık. Bir yıldır çalışmalarımız devam ediyor.

Fay Hattının Gelecekteki Riskleri

Bu projede yer alan ekip, yaklaşık 10 kişilik bir kadroyla bir aydır sahada çalışıyor. Fay hattının deprem tarihçesi hakkında bilgi toplayan ekip, 8-9 ay sonra tamamlanacak laboratuvar çalışmaları ile önemli bilimsel verilere ulaşmayı hedefliyor. Bu süreçte, fay hattının Atatürk Barajı'na ve çevresine olası etkilerini detaylı bir şekilde inceleyecekler.

Şu An İçin Korkulacak Bir Durum Var Mı?

Sümer, şu an için korkulacak bir durumun olmadığını belirterek, “Kötü senaryo ile ilgili konuşmak çok erken ama en azından fayın Atatürk Barajı bendini kesmediği için şu anda birazcık rahatız diyebiliriz. Şu an için korkulacak bir durum yok. En azından biz barajın bendinin fay tarafından kesilmediğini biliyoruz. İHA

Haftanın Öne Çıkanları

TSK'dan Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılına Özel Geçit Töreni

2024-07-19 09:15 - Gündem

Ünlü Avukat Rahmi Özkan Ameliyat Oldu

2024-07-16 13:42 - Yaşam

Adıyaman’da Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem: 4. Etap Başladı

2024-07-18 22:00 - Gündem

İzmir’den Siverek’e Kitap Bağışı: Eğitime Destek Sürüyor

2024-07-19 08:39 - Eğitim

Siverek ÇATOM Yenileniyor

2024-07-20 09:42 - Kültür & Sanat

Siverek Kaymakamı Aydemir'den 107. Topçu Alay Komutanlığına Ziyaret

2024-07-19 09:03 - Gündem

İş Yerlerinde ChatGPT ve Google Gemini Hakimiyeti

2024-07-18 09:15 - Teknoloji

Yapay Zeka Araçlarının Kullanımı: Veri Gizliliği Tehditleri ve Stratejik Riskler

2024-07-23 08:30 - Teknoloji

Siverek'te Suya Giren 2 Kardeş Boğuldu

2024-07-23 10:00 - Gündem

Otomobil ile Tır Çarpıştı: 1 Ölü, 3 Ağır Yaralı

2024-07-17 10:30 - Yaşam

İlgili Haberler

Siverekli Muhtar Başlık Parasının Yasaklanması İçin Harekete Geçti

15:35 - Gündem

Siverek’te Jandarmadan Şehitlik Mezarlığında Örnek Davranış

13:12 - Gündem

Siverek’te Teravih Namazı, Üç Dilde Okunan Mevlid-i Nebi ile Son Buldu

10:37 - Gündem

Bakan Yardımcısı Aydın’dan CHP’nin Boykot Çağrısına Tepki

15:30 - Gündem

Başkan Bucak'tan Ramazan'da Esnaf Ziyareti: Gönüller Birleşti!

08:59 - Gündem

Günün Manşetleri

Suriyelilerin Ülkelerine Dönüşü Bayram Öncesi Hız Kazandı

22:00 - Yaşam

Yiğitcan Konukoğlu’ndan Ramazan Bayramı Mesajı

21:30 - Yaşam

Ulaşım Rahatlatıldı: Fatma Şahin Esnaf ve Vatandaşlarla Buluştu

21:00 - Yaşam

Kadooğlu’ndan Ramazan Bayramı Mesajı: Huzur, Barış ve Kardeşlik Dileği

20:30 - Yaşam

Şahinbey, Şehadetinin 105. Yılında Rahmetle Anıldı

20:00 - Yaşam