Seradan Çarşıya: Bir Başarı Hikayesi
Adıyaman'da kahramanmaraş merkezli depremlerden büyük zarar gören kadınlar, kooperatif kurarak hayata tutundular. Depremzede 7 kadın, Asiye Çalışkan liderliğinde, önce devlet desteğiyle sera kurarak üretim yapmaya başladılar. Salatalık ve soğan yetiştirip satışını gerçekleştiren bu kadınlar, üretimle başladıkları yolculuklarında şimdi de yöresel ürünler çarşısında işletme açarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Ancak bu kadınları ne motive etti? Hangi adımlar başarıyı getirdi?
Kooperatif Kurma Adımı ve Devlet Desteği
Asiye Çalışkan ve 6 kadın, Adıyaman Kadın Girişimciler Kooperatifi'ni kurarak, bir araya geldiler. Deprem sonrası maddi zorluklarla mücadele ederken devlet desteğiyle "Adıyaman’da Sera-GES ile Tarımsal Üretim Hızlanıyor" projesine katıldılar. Yüzde 80 hibe desteğiyle kurulan serada, salatalık ve soğan yetiştiriciliği yaptılar. Bu sera, kadınların ilk adımıydı; sonra ne oldu? Seranın ardından başka bir proje mi başladı?
Yöresel Çarşıda İşletme: Ev Ekmeği ve Börek Satışı
Kadınların yolculuğu sadece serayla sınırlı kalmadı. Adıyaman Valiliği tarafından Eliyaman Yöresel Ürünler Çarşısı'nda kendilerine bir yer tahsis edildi. Burada, kadınlar kendi ürettikleri ev ekmeği ve yöresel börek (hıtap) yapıp satmaya başladılar. Patatesli, kıymalı, soğanlı, yeşillikli ve lorlu çeşitlerle satış yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Hangi çeşit börekler en çok tercih ediliyor ve satışlar nasıl ilerliyor? Fiyatlar ise 9 TL’den başlayan ekmekler ve 40 TL ile 60 TL arasındaki böreklerle dikkat çekiyor. Peki, bu başarıyı nasıl sürdürüyorlar?
Kadınların Ekonomik Bağımsızlığına Katkı
Asiye Çalışkan, kadınların kendi ayakları üzerinde durmalarına ve aile bütçelerine katkı sağlamalarına olanak tanıyan bu girişimi şu sözlerle anlattı: "Önce seramız vardı, seramızda salatalığımızı bitirdik. Şu anda yeşil soğan ekimimizi yaptık. Ondan sonra da Vali beyden ricada bulunduk. Soğanlarımızı böyle yemeğe çevirip satacağımız bir yer istedik. Şu anda ev ekmeği, hıtap yapıyoruz." Çalışkan, aile bütçesine katkıda bulunduklarını ve kadınların kendi ekonomik bağımsızlıklarını kazanmasının önemini vurguladı. Çeşitli yemeklerin satışa sunulmasıyla kadınlar, ev ekonomilerine katkıda bulunarak toplumda önemli bir rol üstleniyorlar.
Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi
Adıyaman Kadın Girişimciler Kooperatifi'nin açtığı bu işletme, sadece bir ekonomik başarıdan öte, kadın girişimciliğinin desteklenmesinin önemini de gözler önüne seriyor. Bu adımlar, diğer kadınlar için de ilham verici bir örnek olabilir. Çalışmalarını sürdüren kadınlar, daha fazla ürün çeşidi ile çarşıda yer almaya devam edeceklerini belirtiyorlar. Toplumda kadınların girişimcilik kapasitesinin artması, onların ekonomik bağımsızlıklarını kazanması için neler yapılabilir?İHA