Doç. Dr. Mehmet Çelik'ten Kuduz Hastalığına Karşı Önemli Uyarılar

Harran Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Çelik, kuduz hastalığı konusunda ciddi uyarılarda bulundu. Kuduz riskine karşı ne gibi önlemler alınmalı?

Sağlık - 2 ay önce

Kuduzun Tarihçesi ve Küresel Etkisi

Doç. Dr. Mehmet Çelik, kuduzun insanlık tarihinin en eski hastalıklarından biri olduğunu belirterek, hastalığın eski uygarlıkların yazıtlarında dahi yer aldığını ifade etti. Kuduz, özellikle Asya ve Afrika'da olmak üzere dünya genelinde 150'den fazla ülkede ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul ediliyor. Her yıl on binlerce kişinin ölümüne yol açan bu hastalık, özellikle 15 yaş altı çocukları tehdit ediyor.

Kuduz Hastalığının Türkiye'deki Durumu

Türkiye, kuduz hastalığı açısından hâlâ endemik bir bölge olarak kabul edilmekte. Ülkede her yıl yaklaşık 250.000 kuduz riskli temas bildirimi yapılıyor ve ortalama olarak 1-2 kuduz vakası tespit ediliyor. Doç. Dr. Çelik, kuduzun ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve gereken önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor.

Kuduz Hastalığı ve Korunma Yolları

Kuduz, esas olarak enfekte hayvanların ısırıkları ile bulaşan viral bir hastalıktır. Doç. Dr. Çelik, hastalığın kontrol altına alınması için hayvanların düzenli olarak aşılanması ve gözetim altında tutulması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, kuduz riski taşıyan hayvan ısırıkları sonrası derhal tıbbi müdahale ve gerekli durumlarda kuduz aşısı uygulanması hayati önem taşımaktadır.

Toplumsal Farkındalık ve Eğitim Çalışmaları

Doç. Dr. Çelik, kuduz konusunda toplumsal farkındalığın artırılmasının ve doğru bilgilendirme yapılmasının önemine değinmektedir. Halk arasında kuduz ve diğer zoonotik hastalıklar hakkında bilinç düzeyini artırmak için eğitim programları ve kampanyalar düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Önleyici Sağlık Hizmetlerinin Rolü

Ülke genelinde kuduz gibi zoonotik hastalıkların önlenmesi ve kontrol altına alınması için sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Doç. Dr. Çelik, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan insanların bu tür hastalıklar konusunda daha fazla bilgilendirilmesi ve korunma yöntemlerine erişiminin sağlanması gerektiğini vurgulamaktadır.

 “Tilki, kurt ve çakal teması daha yüksek kuduz riski taşırken, köpek teması kuduz bakımından orta düzeyde riske sahiptir, fakat dünyanın pek çok bölgesinde özellikle gelişmekte olan ülkelerde kuduz bulaşındaki en önemli aracılar köpeklerdir. Kuduz insan ve memeli hayvanların çoğunda ensefalit denilen beyin iltihabına sebebiyet vermektedir. Virüs merkezi sinir sistemini enfekte ettikten ve klinik belirtiler ortaya çıktıktan sonra kuduz vakalarının %100'ü ölümcüldür. Kuduz klinik bulguları geliştikten sonra özgün bir tedavisi yoktur. Dolayısıyla, hastalığın gelişmemesi için, gerekli görülen durumlarda temas sonrası korunma olabildiğince erken başlanmalıdır. Bazı durumlarda temas sonrası korunma gerekmeyebilir. Örneğin, fare, sıçan, sincap, hamster, kobay, gerbil, tavşan, yabani tavşan ısırıklarında, ülkemizde eve giren yarasaların ısırığı veya evde yarasa bulunması durumunda, soğukkanlı hayvanlar (yılan, kertenkele, kaplumbağa vb.) tarafından ısırılma durumunda, kümes hayvanları ısırıklarında, sağlam derinin yalanması, hayvana dokunma veya besleme, bilinen ve halen sağlam bir kedi veya köpek tarafından 10 günden daha önce ısırılma veya temas durumlarında kuduz proflaksisi (önleyici tedavi) gerekli değildir. Temas sonrası proflaksi gereken durumlarda iyi bir yara bakımı (yara yerinin derhal bol akarsuyla (basınçlı su veya hortum ucunun sıkılarak mümkün olduğu kadar jet akımın sağlanması şeklinde) ve sabunla iyice yıkanması), gerekli durumlarda antibiyotik tedavisi (hekimin uygun gördüğü durumlarda ve kısa süreli), tetanoz aşılanması, kuduz aşısı uygulaması ve kuduz immünglobulin uygulaması hayat kurtarıcı olabilir. Ayrıca temas öyküsü olan kişilerin kuduz aşı takvimindeki belirlenen tarihlerde aşılarını yaptırmaları son derece elzemdir”

Öte yandan Doç. Dr. Çelik, hastanede görevli personele kuduz hastalığı, kuduz aşısı ve hastalıktan korunmanın yolları konusunda toplantı düzenleyerek bilgilendirme yaptı. Haber ZAFER AĞIRMATLI

Haftanın Öne Çıkanları

İspanya EURO 2024 Şampiyonu Oldu: Tarihi Zafer Berlin'de

2024-07-15 10:45 - Spor

Ünlü Avukat Rahmi Özkan Ameliyat Oldu

2024-07-16 13:42 - Yaşam

Başıbüyük Yardım Kuruluşu Başkanı Sağır  Başkan Bucak’la Bir Araya Geldi

2024-07-15 08:23 - Yaşam

Sedat Edip Bucak'ın Doğayla İç İçe Yaşamı

2024-07-15 09:16 - Yaşam

Siverek’te Karacadağ Kurutmalık Domates Yurt Dışı Pazarlarında

2024-07-16 09:43 - Ekonomi

Abdulkadir Karasaç Hicri Yeni Yılı Dolayısıyla Bir Mesaj Yayınladı

2024-07-15 08:48 - Gündem

Yeni Görevine Başlamadan Şehit Olan Astsubay Başçavuş İbrahim Daşçı'nın Hikayesi

2024-07-16 10:30 - Yaşam

Merkez Av Komisyonu, 2024-2025 Dönemi İçin Avlanma Bölgelerini ve Türleri Belirledi

2024-07-16 09:15 - Gündem

Otomobil ile Tır Çarpıştı: 1 Ölü, 3 Ağır Yaralı

2024-07-17 10:30 - Yaşam

Fenerbahçe'nin Yeni Transfer Bombası: Allan Saint-Maximin İstanbul'da

2024-07-17 12:15 - Spor

İlgili Haberler

İlk Kez Kemoterapi Portu Başarıyla Takıldı

13:00 - Sağlık

DİKKAD, Dicle’deki Çiftçilere Biyoteknik Mücadele Eğitimi Veriyor

12:00 - Sağlık

Şanlıurfa'da Bağımlılıkla Mücadele: Umuda Kapı Açan Proje

09:43 - Sağlık

Egzama Tedavisi Sayesinde Rahat Uykularına Kavuştu

17:30 - Sağlık

Balkondan Düşen Kişi Hayatını Kaybetti

08:30 - Sağlık

Günün Manşetleri

85 Üreticiye Malzeme Desteği

12:15 - Gündem

Su Kaynaklarına 1 Milyon 650 Bin Sazan Yavrusu Bırakıldı

11:30 - Gündem

“Bu Coğrafya Üretimin Merkezi Olacak”

10:15 - Politika

“Türkiye’nin İmzası Gökyüzünde”

09:15 - Yaşam

Siverek Belediyesi Kırsalda Yol Sorunlarına Kesin Çözüm Getiriyor

08:19 - Gündem