1990’ların Zorlu Günleri ve Yarım Kalan Bir Hayal
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Batı Karakoç Mahallesi’nde yaşayan 44 yaşındaki Servet Kaya, 1990’larda terör olayları nedeniyle eğitim hayatını yarım bırakmak zorunda kaldı. Bölücü terör örgütü PKK’nın öğretmenlere yönelik saldırıları ve okullara karşı düzenlediği eylemler, Kaya’nın okula devam etme hayalini suya düşürdü. Ancak bu zorluğun ardından kitaplarla dolu bir yolculuk başladı.
Çocukluk Hayali Kitaplarla Canlandı
15-16 yaşına kadar elindeki ilkokul üçüncü sınıf kitaplarını saklayan Kaya, eğitimini kendi çabasıyla sürdürmeyi hayal etti. Askerde okuduğu bir kitap, onun için dönüm noktası oldu. Fransız sömürgeciliğinin övüldüğü bir pasaj, Kaya’nın tarih ve gerçeklere olan merakını uyandırdı. Bu merak, bugün 600 kitaplık bir kütüphaneye dönüşmüş durumda.
Kitaplarla Kendini Eğitme Çabası
Servet Kaya, okuma sevgisini her fırsatta dile getiriyor. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Okul okumadığım için dilim ağır, fakat kitap okuyarak kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Devletimi ve milletimi daha iyi anlamak için tarihten edebiyata kadar birçok alanda kitap okuyorum" dedi. Kaya, ayda 10’a yakın kitap okuduğunu ve bu süreci çocuklarına da örnek olmak için sürdürdüğünü ifade etti.
Teröre Karşı Kitaplarla Direniş
Terör nedeniyle okuyamamanın verdiği üzüntüyü dile getiren Kaya, geçmişte yaşadığı sıkıntılar için şunları söyledi: “Beni eğitimden mahrum eden kişilerden Allah hakkımı bırakmasın. Terör belasından dolayı okula gidemedim. Ancak kitaplarla kendimi eğiterek bu eksikliği gidermeye çalışıyorum.” Kaya’nın bu sözleri, teröre karşı bireysel direnişin bir sembolü olarak dikkat çekiyor.
Aile İçinde Kitap Kültürü
Altı çocuğu olan Servet Kaya, çocuklarına kitap okuma sevgisini aşılamaya çalışıyor. Çocuklarını zorlamadan, örnek olarak onlara kitap okumayı sevdiriyor. Kaya, kitap okumanın devleti anlamayı ve daha çok sevmeyi sağladığını belirterek, “Devletimizi nasıl güçlendirebileceğimizi kitaplar sayesinde öğreniyoruz” dedi.
Fransız Tarihiyle Başlayan Merak
Kaya’nın kitap sevgisi, askerde okuduğu bir tarih kitabıyla başladı. Kitapta Fransızların Cezayir’de yaptığı katliamların övülmesi, onun araştırma isteğini artırdı. Fransızların 1,5 milyon Cezayirliyi katletmesi üzerine yaptığı araştırmalar, tarih ve siyasete olan ilgisinin temelini oluşturdu. Bu ilgi, onu daha fazla kitap okumaya ve araştırmaya yöneltti.İHA