Elektronik Alkol Takip Sistemi Tüm Unsurlarıyla Devrede

Elektronik Alkol Takip Sistemi'nin Detayları Neler? Yasa Dışı Alkol Üretimine Karşı Etkili Olabilecek mi?

Gündem - 2 ay önce

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sahte ve yasa dışı alkollü içki üretiminden kaynaklanan can kayıplarının önüne geçmek amacıyla oluşturulan Elektronik Alkol Takip Sistemi'nin (EATS) tüm unsurlarıyla devreye girdiğini açıkladı. Bu sistem, yasa dışı alkol üretimiyle mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor.

EATS Nasıl İşliyor?

Bakanlık, Etil Alkol, Metanol ve Suma Üretim Miktarı ile Etil Alkol ve Metanol Depolarındaki Stok Hareketlerinin Tespitine, Ürünlerin Ticaretine İlişkin Yöntemin Belirlenmesine, Verilerin Toplanmasına ve Ürünlerin Nakline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu tebliğ, EATS'ın uygulama usul ve esaslarını düzenliyor.

“Sistemle, sahte ve yasa dışı alkollü içki üretiminden kaynaklanan can kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyoruz. EATS, yasa dışı alkollü içki üretimiyle mücadelede önemli bir adım olacak.”

Yumaklı, EATS’ın etil alkol üretim ve ithalat miktarının elektronik ortamda tespit edilmesini, ürünün yurt içindeki fiziki sevkiyatı ile piyasa arz zinciri içindeki hareketinin adım adım izlenmesini ve kayıt altına alınmasını sağladığını belirtti.

Yasal ve Yasa Dışı Ticaretin İzlenmesi

Yumaklı, yazılım ve veri transfer ekipmanının tamamen Bakanlığın öz kaynaklarıyla geliştirildiğini belirterek, sistemin yasal ticareti kayıt altına almayı ve yasa dışı ticareti görünür hale getirerek mücadeleyi kolaylaştırmayı hedeflediğini ifade etti. Sistemin hazırlık çalışmaları kapsamında, tesislerin ham madde giriş ve nihai ürün çıkış hatlarına gelişmiş akış ölçer cihazlar yerleştirildi.

“Bu cihazlar, ham madde kullanım ve üretim miktarlarını anlık ölçerek elde edilen verileri eş zamanlı olarak Bakanlığımızın veri merkezine gönderiyor. Böylece, ülkemizde üretim yapılan tesislerde kullanılan ham madde ve elde edilen nihai alkol üretim miktarları anlık izlenerek kaydediliyor.”

Elektronik Pazarda Yeni Bir Hizmet: ATİP

Yumaklı, sistemin en önemli ayaklarından birinin e-Devlet üzerinden ATİP adıyla yeni bir hizmet başlattıklarını belirtti. Etil alkol ticareti yapmaya yetkili gerçek ve tüzel kişilerin e-Devlet üzerinden işlem yapabileceği bu platform sayesinde, alkol ticareti aralıksız izlenerek kayıt dışı ticaretle mücadelede önemli bir avantaj sağlanacak.

Bunun yanı sıra, etil alkolün ülke içindeki sevkiyatına beyan zorunluluğu getirildi ve sistem, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının nakil izleme sistemi ile entegre edildi. Bu entegrasyon sayesinde, ülkede üretilen veya ithal edilen etil alkolün kaçak ticarete konu olmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kolluk Kuvvetleri ile İşbirliği

Yumaklı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı yetkilileriyle sistemin işleyişine ilişkin bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdiklerini belirterek, kolluk kuvvetlerinin yasal olarak etil alkol ticareti yapma yetkisine sahip kişi ve firmaları anlık sorgulayabileceklerini, yasal arzın yasa dışı alkol ticaretine konu edilmesini önlemeye yönelik analiz yapacaklarını kaydetti.

Elektronik Alkol Takip Sistemi'nin devreye girmesiyle, sahte ve yasa dışı alkol üretiminden kaynaklanan can kayıplarının azaltılması ve halk sağlığının korunması amaçlanıyor. Sistemin, yasa dışı alkol ticaretiyle mücadelede etkin bir araç olarak kullanılması bekleniyor.AA

Haftanın Öne Çıkanları

İspanya EURO 2024 Şampiyonu Oldu: Tarihi Zafer Berlin'de

2024-07-15 10:45 - Spor

Ünlü Avukat Rahmi Özkan Ameliyat Oldu

2024-07-16 13:42 - Yaşam

Başıbüyük Yardım Kuruluşu Başkanı Sağır  Başkan Bucak’la Bir Araya Geldi

2024-07-15 08:23 - Yaşam

Sedat Edip Bucak'ın Doğayla İç İçe Yaşamı

2024-07-15 09:16 - Yaşam

Siverek’te Karacadağ Kurutmalık Domates Yurt Dışı Pazarlarında

2024-07-16 09:43 - Ekonomi

Abdulkadir Karasaç Hicri Yeni Yılı Dolayısıyla Bir Mesaj Yayınladı

2024-07-15 08:48 - Gündem

Yeni Görevine Başlamadan Şehit Olan Astsubay Başçavuş İbrahim Daşçı'nın Hikayesi

2024-07-16 10:30 - Yaşam

Merkez Av Komisyonu, 2024-2025 Dönemi İçin Avlanma Bölgelerini ve Türleri Belirledi

2024-07-16 09:15 - Gündem

Otomobil ile Tır Çarpıştı: 1 Ölü, 3 Ağır Yaralı

2024-07-17 10:30 - Yaşam

Fenerbahçe'nin Yeni Transfer Bombası: Allan Saint-Maximin İstanbul'da

2024-07-17 12:15 - Spor

İlgili Haberler

Nedim Lale, Uzun Süredir Yürüttüğü Ak Parti Siverek İlçe Başkanlığını Bıraktı

12:43 - Gündem

Siverek’te Gaziler Günü Şehitlikte Anıldı

11:33 - Gündem

Temel Kazısı Sırasında Roma Dönemine Ait Mezar Bulundu

20:15 - Gündem

Başkan Ali Murat Bucak, Tarihi Binaya Geri Döndü

09:27 - Gündem

Tır ile Çarpışan Otomobilin Sürücüsü Hayatını Kaybetti

19:30 - Gündem

Günün Manşetleri

1 Kilo Esrar Ele Geçirildi

20:30 - Asayiş

Tır ile Çarpışan Otomobilin Sürücüsü Hayatını Kaybetti

19:30 - Gündem

Yeşil Alan Çalışmaları Devam Ediyor

19:15 - Gündem

Zeugma Mozaik Müzesi, Üç Farklı Sergiye Ev Sahipliği Yapıyor

18:00 - Gündem

Şarampole Devrilen Araçta İki Kişi Hayatını Kaybetti

17:15 - Gündem