Faraşin Yaylası Gezgin Arıcıların Sabit Durağı Oldu

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde yer alan Faraşin Yaylası, zengin bitki örtüsü ve serin havası ile gezgin arıcıların favori mekanı haline geldi. Peki, bu yaylanın arıcılık için sunduğu imkanlar neler? Arıcılar burada nasıl çalışmalar yürütüyor?

Gündem - 2 ay önce

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesindeki 2 bin 625 rakımlı Faraşin Yaylası, zengin bitki örtüsü ve serin havası ile Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Mardin ve Van gibi illerden gelen gezgin arıcıların gözdesi oldu. Yaylada bu yıl 600 tonun üzerinde bal üretimi bekleniyor.

Gezgin Arıcıların İlgisi

Faraşin Yaylası, geniş meraları, serin havası ve bol su kaynaklarıyla hem besicilerin hem de arıcıların tercih ettiği bir bölge haline geldi. Şırnak, Hakkari ve Van üçgeninde yer alan yaylada, bu yıl 300 gezgin arıcı binlerce kovanla bal üretimi yapıyor. Arıcılar, geceleri çadırlarda, karavanlarda ya da konteynerlerde konaklayarak gün boyu arıların ve kovanların bakımını yapıyor.

Bitki Örtüsünün Zenginliği

Adana'dan gelen arıcılardan Medet Seymen, Faraşin Yaylası'nın endemik bitkileriyle arıcılığa çok elverişli olduğunu belirtti. Seymen, "Burası arıcılık için son derece uygun. Çok çeşitli bitki türleri mevcut. Bölgede mayısın başından itibaren karlar erimeye, çiçekler açmaya başlıyor. Her hafta bir çiçek açıyor burada. Çok güzel bir flora var. Üçgül, yonca, boğa dikeni, lavanta olmak üzere yüzlerce çiçek ve bitki çeşidi kendini gösteriyor." dedi.

Arıcılardan Olumlu Geri Bildirimler

Arıcı Dılgeş Aslan, bu yıl Faraşin Yaylası'na çok sayıda gezgin arıcının geldiğini ve bitki örtüsünün zenginliğinin arıcıları cezbettiğini dile getirdi. Aslan, "Temmuzun ortasındayız ve bölgede hala kar kütleleri var. Bu da bizim için büyük bir zenginlik. Besiciler, arıcılar bu zenginliği görünce buraya akın ediyor." dedi.

Yerel Yönetimlerin Destekleri

Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin, Faraşin Yaylası'nın arıcılık için son derece bereketli bir ortam sunduğunu belirtti. Sezgin, "Bu yıl yağışların bereketli olmasıyla endemik bitki, floramızda da zenginlik söz konusu. 600 tonun üzerinde bal bekliyoruz." dedi. Ayrıca, bölgede bu yıl 80 bin arı kovanı bulunduğunu ve bunun 30 bininin Faraşin Yaylası'na getirildiğini aktardı.

Bal Kalitesi ve Üretim Beklentileri

Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin, yaylada elde edilen balın kalitesinin yüksek olduğunu ve tüketiciler tarafından tercih edildiğini belirtti. Sezgin, "Burada elde edilen balın kalitesi yüksek, analiz sonuçları bunu gösteriyor. Arıcılarımız ekim ayı sonuna kadar bu bölgeden faydalanacak." dedi. Arıcılar, yaylanın sağladığı doğal zenginliklerden yararlanarak yüksek rekolte beklentilerini ifade ediyorlar.

“Bu yıl yağışların bereketli olmasıyla endemik bitki, floramızda da zenginlik söz konusu. 600 tonun üzerinde bal bekliyoruz.” - Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin

Faraşin Yaylası, gezgin arıcılar için ideal bir mekan haline gelmiş durumda. Zengin bitki örtüsü ve uygun iklim koşulları sayesinde yüksek kaliteli bal üretimi gerçekleştiriliyor. Peki, sizce arıcılık sektöründe bu tür doğal alanların önemi nedir? AA

Haftanın Öne Çıkanları

TSK'dan Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılına Özel Geçit Töreni

2024-07-19 09:15 - Gündem

İzmir’den Siverek’e Kitap Bağışı: Eğitime Destek Sürüyor

2024-07-19 08:39 - Eğitim

Siverek'te Suya Giren 2 Kardeş Boğuldu

2024-07-23 10:00 - Gündem

 Siverek'te Sıcaklara Rağmen Tercih Edilen Lezzet Durağı

2024-07-24 09:33 - Yaşam

Siverek İlçesi'nde Aşure Etkinliği Coşkuyla Kutlandı

2024-07-19 12:00 - Gündem

Siverek Kaymakamı Aydemir'den 107. Topçu Alay Komutanlığına Ziyaret

2024-07-19 09:03 - Gündem

Adıyaman’da Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem: 4. Etap Başladı

2024-07-18 22:00 - Gündem

Siverek Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Keke Bucak'tan Anlamlı Ziyaret

2024-07-23 15:41 - Gündem

Yılmaz Güney'in Filminde Eski Eşlerden Sadece Fatoş Güney Olacak

2024-07-20 12:07 - Kültür & Sanat

İbrahim Hacıosmanoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu'nun Yeni Başkanı Oldu

2024-07-19 11:00 - Spor

İlgili Haberler

Nedim Lale, Uzun Süredir Yürüttüğü Ak Parti Siverek İlçe Başkanlığını Bıraktı

12:43 - Gündem

Siverek’te Gaziler Günü Şehitlikte Anıldı

11:33 - Gündem

Temel Kazısı Sırasında Roma Dönemine Ait Mezar Bulundu

20:15 - Gündem

Başkan Ali Murat Bucak, Tarihi Binaya Geri Döndü

09:27 - Gündem

Tır ile Çarpışan Otomobilin Sürücüsü Hayatını Kaybetti

19:30 - Gündem

Günün Manşetleri

1 Kilo Esrar Ele Geçirildi

20:30 - Asayiş

Tır ile Çarpışan Otomobilin Sürücüsü Hayatını Kaybetti

19:30 - Gündem

Yeşil Alan Çalışmaları Devam Ediyor

19:15 - Gündem

Zeugma Mozaik Müzesi, Üç Farklı Sergiye Ev Sahipliği Yapıyor

18:00 - Gündem

Şarampole Devrilen Araçta İki Kişi Hayatını Kaybetti

17:15 - Gündem