?>

GIYBET, SÖZ TAŞIMAK, İFTİRA VE YALAN

Gündem - 4 yıl önce

CUMA SOHBETİ

İslam dini, Müslüman’ın, kişisel, ailesel ve toplumsal hayatında güzel ahlaka dayalı erdemli davranışlar sergilemesine öngörmektedir. Erdemli davranışları, toplumdaki güveni, huzuru ve mutluluğu zedeleyen bazı davranışları yermiş ve onlardan uzak durulmasını gerektiğini ifade etmiştir. Dinimiz, güzel ahlaka aykırı olan gıybet, söz taşıma, iftira ve yalan söyleme gibi kötü ahlaki davranışları yasaklamıştır. Bu tür olumsuz davranışların kul hakkı olduğu ve ahirette bir vebal olduğu ifade etmiştir.

GIYBET

Gıybet; Bir insanı gıyabında eleştirmek, çekiştirmek ve hoşlanmayacağı sözler söylemektir. Halk arasında “dedi-kodu” olarak ifade edilmektedir. Kur’an’da ve sünnette gıybetin kötü bir davranış olduğu ve ondan uzak durulması gerektiği ifade edilmektedir.

Allah (c.c.), gıybetin yapılmaması ve kötü bir haslet olduğu konusunda şöyle buyurmaktadır: “Ey İman edenler! Zannın çoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.” (Hucurât, 49/12)

Hz. Peygamber (s.a.v.) bir defasında ashâbına “Gıybet nedir bilir misiniz?” diye sormuş. Sahabe-i kiram (r.a.) “Allah ve Resulü daha iyi bilir” dediler. Hz. Peygamber (s.a.v.) bunun üzerine şöyle dedi: “Kardeşini onun hoşlanmadığını bir nitelikle anmandır.” Ashâb-ı kiramdan (r.a.) biri “Kardeşimde dediğim nitelik varsa, ne buyurursunuz?” dedi. Hz. Peygamber (s.a.v.) “Eğer dediğin sıfat kardeşinde varsa, işte o zaman gıybet olur. Eğer o sıfat onda yoksa ona iftira etmiş olursun.” dedi. (Müslim, Birr, 70)

Hz. Aişe (r.a.) validemiz bir gün Hz. Peygamber’e (s.a.v.) “Ya Resulullah! (Kısa boylu oluşunu kastederek) şöyle şöyle olan Safiye sana yeter.” dedim. Hz. Peygamber (s.a.v.) bunun üzerine “Ey Aişe! Öyle bir söz söyledin ki, eğer o söz denizin suyu ile karışırsa her halde onu ifsat eder, tadını ve kokusunu bozardı.” dedi. (Ebu Davud, Edep, 40)

SÖZ TAŞIMA

Söz taşıma, İslam’ın yasakladığı, büyük günahlardan gördüğü ve kul hakkı içeren kötü bir davranıştır. Kur’an’da ve sünnette söz taşımanın güzel ahlak dışı bir davranış olduğu ve ondan uzak durulması gerektiği ifade edilmektedir.

Allah (c.c.), söz taşıyan insanlardan uzak durulması gerektiği hususunda şöyle buyurmaktadır: “Yemin edip duran, aşağılık, daima kusur arayıp kınayan, durmadan söz taşıyan, iyiliği hep engelleyen, saldırgan, günaha dadanmış, kaba saba, bütün bunların ötesinde soysuz olan kimseye mal ve oğulları var diye boyun eğme” (Kalem, 68/10-14)

Hz. Peygamber (s.a.v.) söz taşıyan kimselerin (cezalarını) çekmeden cennete giremeyecekleri hakkında şöyle buyurmaktadır: “Nemmâm (sözü bizzat dinleyip nakleden kimse) cennete girmeyecektir.”; “Kattat (söylenenlere kulak kabartıp işittiğini gelişi güzel dedikoduları nakleden) cennete giremez.” (Buhârî, Edeb, 50; Ebu Dâvûd, Edeb, 38)

İFTİRA

Bir kimsenin işlemediği ve yapmadığı bir hususu yapmış gibi anlatmak, onda bulunmayan bir kötülüğü varmış gibi göstermek iftiradır. Kur’an’da ve sünnette iftiranın kötü bir davranış olduğu ve ondan uzak durulması gerektiği ifade edilmektedir.

Allah (c.c.), iftira edenlerin günah işlediği, kul hakkına girdiği ve ahiret vebali olduğu konusunda şöyle buyurmaktadır: “Mü’min erkeklere ve mü’min kadınlara yapmadıkları bir şeyden dolayı eziyet edenler, şüphesiz bir iftira ve apaçık bir günah yüklenmişlerdir.” (Ahzâb, 33/58)

Allah (c.c.), Müslümanların iftiraya karşı nasıl bir tutum içinde olması gerektiği hususunda şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Size fasık birisi bir haber getirdiğinde, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için haberin doğruluğunu araştırın” (Hucurât, 49/6)

Hz. Peygamber (s.a.v.) “Helak edici yedi büyük günahtan sakının” buyurmuş; büyük günahlar arasında iftirada bulunmayı saymıştır. (Buhârî, Vasâyâ, 23)

YALAN SÖYLEMEK

Yalan, gerçek dışı ve aslı olmayan söz söylemektir. Yalan söylemek, dinimizin yasakladığı ve büyük günah olarak gördüğü hususlardan biridir.

Allah (c.c.), yalan söylemekten kaçınılması gerektiği ve doğru sözlü olunması gerektiği hususunda şöyle buyurmaktadır: “Yalan sözden kaçının.” (Hacc, 22/30); “Doğru söz söyleyin.” (Ahzâb, 33/70)

Hz. Peygamber (s.a.v.) yalan söylemenin kötü olduğu ve insanı kötülüğe götürdüğü hakkında şöyle buyurmaktadır: “Yalan insanı kötülüğe götürür. Kötülük de insanı cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye Allah (c.c.) katında çok yalan söyleyen olarak yazılır.” (Buhârî, Edeb, 69)

Müslümanın, söz söyleme ve konuşma edebine dikkat etmesi gerektiği ön görmektedir. Hz. Peygamber (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse, ya hayır konuşsun ya da sussun.” (Müslim, İman, 68)

Dinimiz İslam, çocukları avutmak için olsa bile yalan söylemeyi uygun görmemiştir. Sahabe-i kiramdan Abdullah b. Amir şöyle anlatmaktadır: Bir gün Hz. Peygamber (s.a.v.) evimizde otururken, annem beni çağırdı ve “Hele bir gel, sana ne vereceğim!” dedi. Hz. Peygamber (s.a.v.) anneme “Çocuğa ne vermek istemiştin!” dedi. Hz. Peygamber (s.a.v.) tekrar anneme dönerek şöyle dedi: “Ona bir hurma vermek istemiştim.” deyince, Hz. Peygamber (s.a.v.) “Dikkat et! Eğer ona bir şey vermeyecek olsaydın üzerine bir yalan yazılacaktı.” buyurdu. (Ebû Davûd, Edeb, 88)

İslam Müslüman’ın söz ve davranışlarında güzel ahlak sahibi olmasını, dünyada ve ahirette kendisine faydalı olan şeyleri yapmasını ve faydasız ve vebal altına girecek şeylerden uzak durmasını ve terk etmesini istemektedir. Gıybet etmek, söz taşımak, iftira atmak ve yalan söylemek Müslüman bir şahsiyetin hayatında bulunmaması ve terk etmesi gereken bir güzel ahlak dışında olan hususlardır. Bu kötü ahlak davranışlarına sahip olanlar dünyada insanlar nezninde hoş görülmedikleri gibi Allah (c.c.) katında da vebal altına girip günah işlemektedir.

Rabbim, gıybetten, söz taşımaktan, iftira atmaktan ve yalan söylemekten bizleri muhafaza eylesin!

Rabbim, fani olan bu dünya hayatına aldanıp ahiretini heba edenlerden eylemesin!

Cumanız mübarek olsun.

Haftanın Öne Çıkanları

SİVEREK’te SEMERCİLİK MESLEĞİ KADINLARA EMANET

2020-10-03 19:43 - Gündem

NALBANT MESLEĞİ TARİHE KARIŞIYOR

2020-10-05 18:33 - Gündem

SİVEREK’TEKİ KUR’AN KURSLARINDA EĞİTİM BAŞLADI

2020-10-06 18:31 - Gündem

SİVEREK’TEKİ KUR’AN KURSLARINDA EĞİTİM BAŞLADI

2020-10-07 15:29 - Gündem

SİVEREK’TE KIŞ HAZIRLIĞI BAŞLADI

2020-10-03 19:59 - Gündem

SURİYE’DEKİ İÇ SAVAŞTAN KAÇIP TÜRKİYE’DE HAYATA TUTUNDULAR

2020-10-05 17:33 - Gündem

GIYBET, SÖZ TAŞIMAK, İFTİRA VE YALAN

2020-10-09 01:09 - Gündem

PARK HALİNDE ALEV ALAN OTOMOBİL KULLANILAMAZ HALE GELDİ!

2020-10-02 15:37 - Gündem

GELENEKSEL YÖNTEMLERLE YAPILAN BAĞ BOZUMUNA BAŞLANDI

2020-10-07 15:33 - Gündem

ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE GAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI ORTAKLIĞINDA “GAP YEŞİL İNOVASYON” PROJESİ KABUL EDİLDİ.

2020-10-03 20:15 - Gündem

İlgili Haberler

Siverekli Muhtar Başlık Parasının Yasaklanması İçin Harekete Geçti

15:35 - Gündem

Siverek’te Jandarmadan Şehitlik Mezarlığında Örnek Davranış

13:12 - Gündem

Siverek’te Teravih Namazı, Üç Dilde Okunan Mevlid-i Nebi ile Son Buldu

10:37 - Gündem

Bakan Yardımcısı Aydın’dan CHP’nin Boykot Çağrısına Tepki

15:30 - Gündem

Başkan Bucak'tan Ramazan'da Esnaf Ziyareti: Gönüller Birleşti!

08:59 - Gündem

Günün Manşetleri

Suriyelilerin Ülkelerine Dönüşü Bayram Öncesi Hız Kazandı

22:00 - Yaşam

Yiğitcan Konukoğlu’ndan Ramazan Bayramı Mesajı

21:30 - Yaşam

Ulaşım Rahatlatıldı: Fatma Şahin Esnaf ve Vatandaşlarla Buluştu

21:00 - Yaşam

Kadooğlu’ndan Ramazan Bayramı Mesajı: Huzur, Barış ve Kardeşlik Dileği

20:30 - Yaşam

Şahinbey, Şehadetinin 105. Yılında Rahmetle Anıldı

20:00 - Yaşam