2024 Yılının Değerlendirilmesi ve 2025 Yılı Beklentileri
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), 2024 yılının son meclis toplantısını gerçekleştirdi. Aralık ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu’nun başkanlığında, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. Toplantıda, 2024 yılı boyunca yapılan çalışmalar değerlendirildi ve 2025 yılı için belirlenen hedefler tartışıldı. Bu toplantı, şehrin sanayi geleceği için önemli bir yol haritası sundu.
Adil Sani Konukoğlu: “2025, Yenilikçi Yaklaşımlar ve Gelişim Yılı Olacak”
Toplantının açılış konuşmasını yapan GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantepli sanayicilerin üretkenlik ve girişimcilik konusunda her zaman daha fazlasını hedefleyeceklerini belirtti. Konukoğlu, 2024 yılındaki başarılarının ardından 2025 yılı için de hedeflerin yüksek olduğunu vurgulayarak, “2025 yılı şehrimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olsun, savaşların olmadığı bir yıl dileyerek yeni projelere imza atacağız” dedi.
Adnan Ünverdi: “2024 Zorluklarla Geçti, 2025 İçin Hazırlıklıyız”
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, 2024 yılının zorluklarla geçtğini ifade ederek, finansmana erişim ve maliyet artışları gibi engellerin sanayi üretimini etkilediğini belirtti. Ünverdi, “2024 yılı, özellikle finansman ve maliyet artışları ile mücadele ile geçti. Enflasyonla mücadelede sıkılaştırma devam ediyor ve dış ticaretin en büyük pazarlarımızda daralma var” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin ekonomik zorluklarına dikkat çeken Ünverdi, yeni yılın küresel ticarette nasıl bir değişim getireceğini de sorguladı.
Küresel Zorluklar ve Yeni Fırsatlar
Ünverdi, küresel jeopolitik durumların Gaziantep sanayisini etkilediğini, özellikle Suriye’deki yeni gelişmelerin emek yoğun sektörlerde iş gücü kaybına yol açabileceğini belirtti. Ancak, Gaziantep sanayisinin güçlü temelleri sayesinde bu zorlukların aşılabileceğini de sözlerine ekledi. Gaziantep’in, Suriyelilerin geri dönüş sürecine rağmen, sanayi üretimini sürdüreceğine olan inancını vurguladı.
Yeşil Dönüşüm ve Teknolojik Gelişim İçin Yenilikçi Projeler
GSO, teknolojik gelişim ve yeşil dönüşüm konusunda da önemli projeler yürütüyor. Ünverdi, Model Fabrika’nın, deprem bölgesindeki işletmelerin verimliliklerini artırmak amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile başlattığı projeden bahsetti. Ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunan GSO, ayrıca yeşil dönüşüm alanında da firmalara karbon ayak izi hesaplamaları ve danışmanlık hizmeti veriyor. “Yeşil dönüşüm yolculuğunda 20 firma ile protokol imzaladık ve bu alandaki çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
2025 İçin Özel Sektör ve Kamu İlişkileri
Ünverdi, 2025 yılı için hem özel sektörün hem de kamu tarafının iş birliğini daha güçlü hale getirmesi gerektiğini belirtti. Enflasyon ve döviz kuru arasındaki makasın daraltılmasının önemine dikkat çekerken, ticari kredilerin maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Yeni yılda daha fazla özveri ve tasarruf tedbirlerinin uygulanmasını beklediklerini söyledi.
Toplantı, GSO Meclis ve Meslek Komite Üyelerinin görüş ve önerilerini sunmalarının ardından sona erdi.İHA