Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği Onursal Başkanı Koçali Aymaz, ilçedeki yurt sorununun çözülmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazdı.
Yıllardır kentin kalkınması ve gelişmesi için çaba sarf eden Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği (SİVİL DER) Onursal Başkanı Koçali Aymaz, taleplerinin karşılanmadığını dile getirdiği mektubu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdi.
Mektubunda Harran Üniversitesine bağlı meslek yüksekokulun yanı sıra uygulamalı bilimler fakültesinde 700 öğrencinin eğitim gördüğünü aktaran Koçali Aymaz, ilçede yurt olmadığını dile getirdi.
Harran Üniversitesi’nin fakültede ikinci bölüm olarak Sosyal Hizmetler bölümünü bir türlü açmadığını öne süren Aymaz, taleplerine karşılık verilmediğini anlattığı mektubunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdi.
Mektubunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım talep eden Aymaz, şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Cumhurbaşkanım, çözümünü arz ettiğim üç sorunun çözüme kavuşturulması, taleplerimden ibarettir. 1- Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültemize ikinci bölüm olan Sosyal Hizmetler Bölümü’nün Harran Üniversitesi Rektörlüğü tarafından acilen açılması. 2- Kentimizde 27 yıl önce açılan Siverek Meslek Yüksekokulu (SMYO) ile 5 yıl önce açılan Uygulamalı Bilimler Fakültesinde toplam 700 öğrenci mevcudu olduğu halde KYK tarafından Öğrenci Yurdu bir türlü açılmadığından öğrenciler mağdur olduğu gibi tercihte caydırıcı olduğu için KYK yurdunun en kısa zamanda açılması. 3- Siverek Belediyesi tarafından yapılan modern kütüphanenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından modern bir kütüphanenin acilen açılarak gençlerimizin hizmetine sunulması.”
Mektubunda Harran Üniversitesince kendisine verilen cevaplara yer veren Aymaz, “Sayın Cumhurbaşkanım, dilekçem CİMER tarafından Harran Üniversitesine gönderilmiş ve Harran Üniversitesi Rektörlüğü tarafından verilen cevap şu şekildedir: Belirtilen yükseköğretim öğrenci yurdu ile söz konusu kütüphanenin hizmete açılması talebiniz ilgili diğer kurumlara ait olup Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde Sosyal Hizmetler Bölümü’nün öğrenci alımına başlayabilmesi için, akademik kadro tahsisi ile ilgili planlamalar devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.
Aymaz, mektubun devamında şunları yazdı: “Verilen bu cevabın belirtilen yükseköğretim öğrenci yurdu ile söz konusu kütüphanenin hizmete açılması talebi ile ilgili cevaba katılıyorum çünkü onları ilgilendirmiyor. Ancak Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde Sosyal Hizmetler Bölümü’nün açılması konusundaki cevaba katılmam mümkün değildir. Rektörlüğün verdiği cevap tatmin edici bir cevap olmadığı gibi sorunu çözmeye yönelik de değildir. Rektörlük makamı sorunu yokuşa sürmeye ve baştan savmaya çalışmaktadır. Yukarıda da belirttiğim gibi, CİMER olarak Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde Sosyal Hizmetler Bölümü’nün açılması için YÖK’ten söz konusu fakültemiz adına kadro tahsis edilmesinin takipçisi olmanızı arzu ediyorum. Aksi halde Harran Üniversitesi Rektörlüğü ikinci bölüm açmayarak Fakültenin kapatılması için zemin hazırlamaktadır. Sebebine gelince; YÖK tarafından Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesinde Sosyal Hizmetler Bölümünün açılmasına karar verildiği halde aradan yıllar geçtiği halde Üniversite Rektörlüğü, bölüme öğrenci almamak için direnmektedir. Gerekçe olarak da “YÖK barınma sorunu olan yerlerde bölüm açmaya izin vermiyor” denmektedir.”
Mektupta Harran Üniversitesinin tutumunu eleştiren Koçali Aymaz, “Harran Üniversitesi YÖK’ün hiçbir mevzuatında yer almayan akıl dışı bir gerekçe ile açık bulunan bölüme kadro vermemekte ve bundan YÖK’ün sorumlu olduğunu belirtmektedir. Barınma sorunu gerekçe olsa ülkemizdeki Fakülte ve Meslek Yüksekokulların büyük bölümü açılmamış olurdu. Ayrıca YÖK’ün açma kararına direnerek görevini yapmaması da bu Fakültemizin kapanmasına yönelik eylem olduğuna inanmaktayız. Rektörlüğü göreve davet ediyorum. Sayın Rektörümüz ile gerek Sivil Toplum Kuruluşlarıyla heyetler halinde 1 Ağustos 2019 tarihinde Rektörlük Makamında yapılan toplantılarda ve gerekse telefon ve mesajlarla yaptığımız görüşmelerde Fakültemize 2. bölümün açılması talebimizi rektörümüz reddetmektedir. Üç yıldır açık bulunan Sosyal Hizmet Bölümü’ne bu yılda öğrenci alınmazsa YÖK bölümü kapatacaktır. Bu nedenlerle de Rektörlüğün verdiği cevap gerekçeleri yansıtmamaktadır.” diye yazdı.
Mektupta Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım isteyen Aymaz, “Cumhurbaşkanlığı olarak duruma el koymanızı ve takipçisi olmanızı yüksek makamınızdan istirham etmekteyim. Siverek’in çeyrek nüfusuna sahip illerde üniversiteler kurulmuşken tarihte il olan ve çok sayıda ilden nüfus itibariyle daha büyük olan günümüzde de 270 bin nüfusa sahip olan bir kentte Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti tarafından 2016 yılında açılan Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin uzun yıllar aradan geçtiği halde bir bölümle eğitime devam etmesi Harran Üniversitesi yönetimine yakışmamaktadır. Yukarıda arz ve izah etmeye çalıştığım haklı nedenlerden dolayı önümüzdeki eğitim-öğretim yılında Üniversite öğrencilerimizin mağdur olmaması için KYK yurdunun açılması, nüfusu 300.000’ne yaklaşan ilçemize acilen modern bir kütüphanenin hizmete girmesi ve Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümü’nün acilen açılması için gerekli çalışmaların yapılmasını arz ve talep ediyorum.” açıklamasında bulundu.