?>

Tarihi Işık Hadisesi Bulutlar Nedeniyle Gerçekleşemedi

Güneşin ilk ışıkları bu yıl neden izlenemedi? Yüzyıllardır süren bu eşsiz olay, geçmişte neler yaşanmıştı?

Gündem - 6 ay önce

Siirt’in Tillo ilçesinde 260 yıldır gerçekleşen ve İsmail Fakirullah Hazretleri’nin türbesini aydınlatan "ışık hadisesi", bu yıl yağmurlu hava koşulları nedeniyle beklenen şekilde gerçekleşmedi. Güneşin ilk ışınlarının İsmail Fakirullah Hazretleri’nin başucuna düşmesini izlemek için farklı illerden gelen vatandaşlar, doğa engeline takılan bu olayı göremedi. Ancak daha önceki yıllara ait görüntüler, dev ekranlarda izleyicilere sunuldu.

Tillo'daki Etkinlikler ve Katılım Yoğundu

Tillo Kaymakamlığı, Tillo Belediyesi ve Siirt Valiliği tarafından organize edilen programa, Siirt ve çevre illerden çok sayıda vatandaş katıldı. Sabah namazının ardından başlayan etkinlikte ilahi dinletisiyle katılımcılar huzurlu bir atmosferde güne başlarken, güneşin doğuşunu izlemek için sabırsızlıkla beklediler. Vatandaşlar, cep telefonlarıyla o anı ölümsüzleştirmek için hazırlık yaparken, bulutlu hava nedeniyle ışık hadisesi gerçekleşmedi.

Siirt Valisi Kemal Kızılkaya’dan Anlamlı Konuşma

Vali Kemal Kızılkaya, konuşmasında Tillo’nun kültürel ve bilimsel mirasına sahip çıkmanın önemini vurguladı. “Bu kadim topraklar, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bilim insanlarının çalışmalarına tanıklık etmiştir. Tillo’da yaşanan güneş hadisesi, bilimin ve inancın nasıl uyum içinde olabileceğini bizlere hatırlatıyor” dedi. Kızılkaya’nın konuşması, etkinliğe katılan halk tarafından ilgiyle dinlendi.

İsmail Fakirullah Hazretleri ve Güneşin İlk Işıkları

İsmail Fakirullah Hazretleri’nin 1734 yılında vefat etmesinin ardından öğrencisi İbrahim Hakkı Hazretleri, hocasının anısına bir türbe ve kule inşa etti. Tillo’nun 3 kilometre dışındaki bir tepeye yerleştirilen taş duvar ve kule, her yıl ekinoks dönemlerinde güneşin ilk ışınlarını türbenin içine yönlendiriyor. Bu ışık düzeneği, bilimin ve inancın buluştuğu bir sembol olarak büyük ilgi görüyor.

Hadisenin Yeniden Canlandırılması ve Önemi

1960'lı yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları sırasında pencerenin yeri değiştirildiği için ışık düzeneği bozulmuş ve olay uzun yıllar boyunca izlenemez hale gelmişti. Ancak 2011 yılında yapılan bilimsel çalışmalarla yeni bir pencere açıldı ve olay tekrar izlenmeye başlandı. Tillo’daki bu özel hadise, geçmişten bugüne uzanan bir bilimsel ve manevi başarıyı simgelemeye devam ediyor.

Bulutlu Hava Engeline Rağmen Etkinlik Sürdü

Saat 06.17’de başlaması beklenen ışık hadisesi, yağmurlu hava nedeniyle gerçekleşmedi. Bunun yerine, etkinliğe katılan vatandaşlara dev ekranlarda eski yıllara ait görüntüler izletildi. Siirt Valisi, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül ve diğer protokol üyeleri de etkinlikte yer aldı. Her yıl tekrarlanan bu olay, bölge halkı ve bilim insanları için büyük bir manevi ve kültürel önem taşıyor.

“Tillo 'güneş hadisesi', bilimin ve inancın birbirini nasıl tamamlayabildiğini, insan zekasının neler başarabileceğini bizlere bir kez daha hatırlatmaktadır.”

Siirt’in Tillo ilçesindeki bu eşsiz olay, her yıl büyük bir coşkuyla karşılanıyor. Ancak bu yıl, doğanın engelleri nedeniyle izlenemeyen bu olay, tarihi ve bilimsel önemiyle hafızalarda yer etmeye devam ediyor. AA

Haftanın Öne Çıkanları

Siverek'in Mütevazı Eski Başkanı  Hasan Çelebi'nin Unutulmaz Mirası

2024-09-18 09:11 - Gündem

Şeytan Küçesi: Tarihi Bir Çarşının Gizemli Geçmişi

2024-09-17 14:04 - Kültür & Sanat

Siverek Şire Üzümü: Yüzyıllık Lezzet Pazarda Yerini Aldı

2024-09-17 10:48 - Ekonomi

Mardian Mall, Sosyal Sorumluluk Projeleriyle Mardin’e Katkı Sağlıyor

2024-09-16 20:15 - Politika

Doç. Dr. Mehmet Özel Görevde

2024-09-20 10:15 - Politika

Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti

2024-09-18 16:00 - Yaşam

Çarşamba Günü Süper Kanlı Ay Tutulması Gerçekleşecek

2024-09-17 20:00 - Gündem

MEB'den Diyarbakır Tavşantepe İlkokulu Öğretmen ve Öğrencilerine Psikososyal Destek

2024-09-16 17:00 - Gündem

İstanbul'daki Siverekliler 6. Yılını Büyük Bir Coşkuyla Kutlamaya Hazırlanıyor

2024-09-18 09:54 - Gündem

Siverek’te Çanakkale’den Gazze’ye: Tarihten Geleceğe Vatan Savunması

2024-09-17 14:33 - Eğitim

İlgili Haberler

Siverekli Muhtar Başlık Parasının Yasaklanması İçin Harekete Geçti

15:35 - Gündem

Siverek’te Jandarmadan Şehitlik Mezarlığında Örnek Davranış

13:12 - Gündem

Siverek’te Teravih Namazı, Üç Dilde Okunan Mevlid-i Nebi ile Son Buldu

10:37 - Gündem

Bakan Yardımcısı Aydın’dan CHP’nin Boykot Çağrısına Tepki

15:30 - Gündem

Başkan Bucak'tan Ramazan'da Esnaf Ziyareti: Gönüller Birleşti!

08:59 - Gündem

Günün Manşetleri

Suriyelilerin Ülkelerine Dönüşü Bayram Öncesi Hız Kazandı

22:00 - Yaşam

Yiğitcan Konukoğlu’ndan Ramazan Bayramı Mesajı

21:30 - Yaşam

Ulaşım Rahatlatıldı: Fatma Şahin Esnaf ve Vatandaşlarla Buluştu

21:00 - Yaşam

Kadooğlu’ndan Ramazan Bayramı Mesajı: Huzur, Barış ve Kardeşlik Dileği

20:30 - Yaşam

Şahinbey, Şehadetinin 105. Yılında Rahmetle Anıldı

20:00 - Yaşam