Oenothera Biennis" Güneydoğu Anadolu’da Yetiştirilecek

ilaç ve kozmetik endüstrisi için önemli bir adım atıyor. Kuzey Amerika kökenli bu bitki, bölge çiftçisine yeni bir gelir kapısı olabilir mi?

Yaşam - 6 gün önce

Bitkinin Bölgeye Uyumu ve İlk Denemeler

Gaziantep Üniversitesince (GAÜN) yürütülen çalışma kapsamında, ana vatanı Kuzey Amerika olan "Oenothera biennis" bitkisinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilebileceği belirlendi. GAÜN Fitoterapi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi, kampüsteki 15 dönüm arazide bölgede yetişebilecek, ilaç ve kozmetik alanında kullanılan 200 civarında bitki üzerine çalışma gerçekleştiriyor. Sarı çiçekli bu bitkinin çeşitli yöntemlerle Güneydoğu'da yetiştirilebileceği tespit edildi.

Bitkinin Yağ Kalitesi ve Sağlık Alanındaki Önemi

Deneme ekimlerinin ardından bitkinin bölgenin iklimine uygunluğu ve rahatlıkla geliştiği belirlendi, tohumundan elde edilen yağın kalitesinin de ilaç endüstrisinin istediği seviyede olduğu raporlandı. Merkezin müdürü Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, 2 yıl önce başladıkları çalışmalarının meyvelerini almakta olduklarını söyledi. Şekeroğlu, çiftçilere yüksek gelir sağlamak amacıyla 50 bitki üzerinde kalite araştırmaları yaptıklarını belirtti.

Gamma Linolenik Asidin Faydaları

"Sağlık ve kozmetik sektöründeki bitkileri yetiştiriyoruz. Yetiştirdiklerimizin içerisinde Kuzey Amerika kökenli Oenothera biennis adlı bitki var. Bu bitkinin tohumlarında gamma linolenik asidi var ve bu asit anne sütünde bulunuyor." dedi. Gamma linolenik asidinin bu bitkide yoğun olarak bulunduğunu ve ilaç endüstrisi tarafından aranılan bir ham madde olduğunu dile getirdi. Dayanıklı olan bitkinin damlama sulamayla yetiştirilebildiğini anlattı.

Sözleşmeli Tarım ve Gelecek Planları

2 yıl boyunca devam eden kalite ve yetiştirme çalışmaları sonrası güzel sonuçlar aldıklarını aktaran Şekeroğlu, "Bu bitki, yetiştirdiğimizde çok güzel çiçeklendi, tohumlandı. Hem yağ oranı hem de içerisindeki yağ asitleri oldukça önemli boyutta. Doymamış yağ olan gamma linolenik asidi kadınsal hastalıkların tedavilerinde ve ağrılarının giderilmesinde fazlaca kullanılmaktadır. Birçok yabancı firma bu bitkinin yağını, küçük kutusunu 500 ila 1000 lira aralığında satıyor." dedi.

Yurt Dışından İthal Edilen Yağ Yerli Üretime Dönüşüyor

"Biz bu yağın tamamını yurt dışından ithal ediyoruz. Bugüne kadar bu bitkinin ülkemizde üretimi yapılmamıştır. Gaziantep'te üretip tohumlarından yağ alarak sağlık ve kozmetik endüstrisine ham madde üretimine geçmiş olacağız. Bu da bölge üreticisi adına önemli bir adım ve çiftçilerimizle irtibat halindeyiz." diye ekledi.

Şekeroğlu, Kilis ve Gaziantep'te 10 civarındaki çiftçiyle sözleşmeli tarım yaparak bu bitkinin tohumlarını üniversite tesislerinde işleyip önemli miktarda yağ elde edeceklerini vurguladı.

Bölge Çiftçisine Yeni Bir Geçim Kaynağı

Bu girişim, bölge çiftçileri için önemli bir gelir kaynağı yaratmayı hedefliyor. Yüksek kaliteli yağ üretimiyle ilaç ve kozmetik sektöründe yerli ham madde kullanımını artırarak, ithalat bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. Bitkinin yetiştirilmesi ve işlenmesi sürecinde çiftçilere verilecek eğitimler ve desteklerle sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması da planlanıyor. AA

Haftanın Öne Çıkanları

Fatoş Güney, Yılmaz Güney'in İki Çocuğunu Paylaştı

2024-06-22 09:17 - Kültür & Sanat

4 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

2024-06-23 10:21 - Yaşam

Siverek'te Yüzlerce Arı Kovanı Kül Oldu

2024-06-23 10:07 - Yaşam

Takoran Vadisi’ne Yerli ve Yabancı Turist Akını

2024-06-21 10:48 - Kültür & Sanat

Anız Yakmayalım, Canlıları Koruyalım

2024-06-22 10:59 - Yaşam

Hacılar Kutsal Topraklardan Yurda Döndü

2024-06-21 15:08 - Gündem

Siverekli Şair ve Yazarlar İstanbul'da Buluşuyor

2024-06-22 14:58 - Kültür & Sanat

Siverek’te Güven ve Huzur İçin Operasyonlar Hız Kesmeden Devam Ediyor

2024-06-23 10:54 - Asayiş

Siverek Yarı Olimpik Havuzunda Yoğunluk Artıyor

2024-06-23 10:33 - Spor

Sokakta Katledilen Kadının Katili Dini Nikahlı Eşi Çıktı

2024-06-23 13:01 - Asayiş

İlgili Haberler

Şanlıurfa’da 25 Milyon Yavru Balık Üretimi Başladı

13:27 - Yaşam

Türkiye’de Koruyucu Ailelerin Önemi

13:06 - Yaşam

Mustafa Hivi Abikoğlu’nun Acı Günü

11:54 - Yaşam

Orman Yangını Felaketi

10:20 - Yaşam

Şanlıurfa'da Çocuklar Havuzlarda Hem Serinliyor Hem Yüzme Öğreniyor

11:30 - Yaşam

Günün Manşetleri

Çocuklardan Basketbola Yoğun İlgi

15:54 - Spor

Devrilen Traktör: Sürücü Ağır Yaralandı

14:22 - Asayiş

Sınırdaki Gençler Kendi Açık Hava Sinemalarını Kurdu

14:16 - Kültür & Sanat

Türkiye’de Koruyucu Ailelerin Önemi

13:06 - Yaşam

Tarlada Yanan Otomobil Hurdaya Döndü

12:43 - Asayiş