Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi TBMM Milli Eğitim Komisyonunda Kabul Edildi

Öğretmenlik Mesleğinde Yeni Dönem: Hangi Değişiklikler Geliyor?

Eğitim - 3 gün önce

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edilerek önemli değişiklikler getirdi. Peki, bu yeni düzenleme öğretmenler için ne gibi yenilikler sunuyor?

Öğretmenlerin Hak ve Sorumlulukları

Yeni düzenlemeyle birlikte öğretmenlerin hak, ödev ve sorumlulukları daha belirgin hale getirildi. Öğretmenler, öğrencilerini Anayasa'da belirtilen temel ilkelere bağlı olarak yetiştirecek, milli ve manevi değerlere sahip erdemli bireyler olmaları için çaba gösterecek.

Öğretmenlerin, öğrencilerin öğrenme biçimlerini ve ilgi alanlarını dikkate alarak kişilik haklarına saygı göstermeleri, olumsuz davranışlardan korumak için çaba göstermeleri gerektiği vurgulandı.

Öğretmenlerin Görevleri ve Atanma Süreci

Öğretmenler, derse girmek, nöbet tutmak, sınavlarda görev almak, öğrenci etkinliklerine katılmak gibi çeşitli görevleri yerine getirecek. Ayrıca olağanüstü hal, genel afet ve salgın hastalık durumları dışında rızaları olmadan meslekleriyle ilgili olmayan işlerde görevlendirilmeyecekler.

Öğretmen olarak istihdam edilecek kişiler, lisans düzeyinde eğitim almış ve hazırlık eğitiminde başarılı olmuş kişiler arasından seçilecek. Bu süreçte genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi gibi nitelikler Bakanlıkça belirlenecek.

Hazırlık Eğitimi ve Başarı Kriterleri

Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek. Hazırlık eğitimi süresi, adayın mezun olduğu programa göre dört dönem veya üç dönem olacak.

Hazırlık eğitiminde başarı, yazılı sınavlar ve uygulamalı değerlendirmelerle ölçülecek. Her dersten not ortalaması 60 ve üzerinde olanlar başarılı sayılacak. Uygulamalı derslerde başarısız olanların Akademi ile ilişiği kesilecek.

Sözleşmeli Öğretmenlik ve Kadrolu Öğretmenliğe Geçiş

Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar, Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecek. Üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler, talepleri halinde görev yaptıkları yerde öğretmen kadrolarına atanacak.

Öğretmen kadrolarına atananların sözleşmeli öğretmen pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, mali ve sosyal haklar açısından dikkate alınacak.

Milli Eğitim Akademisi'nin Kurulması

Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, öğretmen, yönetici ve diğer personelin mesleki gelişimi için Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Akademi, öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimi programları, yönetici yetiştirme programları ve kariyer basamaklarında ilerlemeye yönelik eğitim programlarını hazırlayıp uygulayacak.

Akademi, öğretmenlerin dijital yeterlikleri kazanmaları ve mesleki gelişimlerini sürdürmeleri için gerekli eğitim faaliyetlerini planlayacak ve uygulayacak.

Disiplin ve Ödül Hükümleri

Öğretmen ve yöneticilere, başarı belgesi, üstün başarı belgesi ve ödül verilebilecek. Ancak, disiplin kurallarına uymayan öğretmenlere çeşitli cezalar uygulanacak. Öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayan davranışlar sergileyenlerin meslekten çıkarılmaları da mümkün olacak.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle, eğitim çalışanlarının haklarının korunması ve mesleki gelişimlerinin desteklenmesi hedefleniyor.

“Yeni kanun teklifi, öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerini desteklerken, onların haklarını da koruma altına almayı amaçlıyor.”

Teklif, 1 Eylül 2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Öğretmenler ve eğitim çalışanları için yeni bir dönemin kapılarını aralayan bu kanun teklifi, eğitim sisteminde köklü değişiklikler getirmeyi hedefliyor.AA

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul’da Siverekli Yazarlar ve Şairler 6. Kez Buluştu

2024-07-02 08:43 - Kültür & Sanat

Siverek'te Silah Sesleri Susuyor: Güvenlik ve Huzur İçin Birlik

2024-07-01 08:30 - Asayiş

Siverekliler İl Hakkının İadesini İstiyor

2024-07-04 08:29 - Gündem

Siverek’te Girişimci Kadınlara Yenilikçi Gıda ve Tarım Eğitimleri

2024-06-29 09:51 - Eğitim

Fatih Mehmet Bucak, Almanya'da Milli Maçı Canlı İzledi

2024-07-03 08:38 - Gündem

Siverek'te Trafik İhlalleri MOBESE Kameralarıyla Tespit Edildi

2024-07-01 08:12 - Asayiş

Mustafa Hivi Abikoğlu’nun Acı Günü

2024-06-30 11:54 - Yaşam

Siverek'te Uyuşturucu Operasyonu

2024-07-02 12:11 - Asayiş

Siverek'in Eski Müftüsü Mahmut Yıldızbaş'tan Gazetemize Anlamlı Ziyaret

2024-06-30 11:06 - Gündem

Siverek’te Silah Sıkmaya Hayır

2024-06-29 10:22 - Yaşam

İlgili Haberler

Dünya Savaşlarının Ortaya Çıkışı ve Etkileri

09:46 - Eğitim

Gaziantep'te Mevsimlik Tarım İşçilerine Jandarma'dan Trafik Güvenliği Eğitimi

17:00 - Eğitim

2024 KPSS Lisans Oturumları İçin Sınava Giriş Belgeleri Erişime Açıldı

21:30 - Eğitim

Gaziantep'in Eğitimde Büyük Başarısı: LGS'de Altıncı Sıra

16:30 - Eğitim

GSB'nin Yaz Okulları ve Müzekart Uygulaması: Gençlere Unutulmaz Bir Yaz!

08:30 - Eğitim

Günün Manşetleri

Depremzedeye Ait Konteyner Gündüz Gözüyle Soyuldu

14:00 - Yaşam

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Başladı: Vize Sorunları Masada

13:30 - Gündem

Diyarbakır'da Aşırı Sıcak Altında Preslenen Samanlar Türkiye'nin Dört Bir Yanına Gönderiliyor

13:00 - Yaşam

Gaziantep'te Büyük Hırsızlık Operasyonu: 69 Kişi Tutuklandı

11:30 - Asayiş

SWM Motor, Türkiye'de Üretim İçin Başvurusunu Tamamladı

10:15 - Ekonomi