Sahipsiz Hayvanlar İçin Yeni Düzenlemeler Kabul Edildi

Yeni kanun teklifi sahipsiz hayvanlar için ne gibi değişiklikler getiriyor? Hayvanseverlerin tepkisi ne olacak? Detaylar Haberimizde...

Politika - 2 ay önce

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda yaklaşık 14 saat süren yoğun görüşmeler sonucunda sahipsiz hayvanlara yönelik yeni düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin dört maddesi daha kabul edildi. Görüşmelerin devamı bugün saat 12'de yapılacak.

Hayvan Bakımevleri ve Rehabilitasyon Süreci

Kabul edilen maddelere göre, hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Ayrıca, doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Ötanazi Yasasında Değişiklik

Ötanazi ifadesi çıkarıldı. Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil edenler, olumsuz davranışları kontrol edilemeyenler, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunanlar için ötenazi uygulanabilecek. Bu işlemler, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'ndaki 9. madde hükümlerine göre veteriner hekim gözetiminde gerçekleştirilecek.

Yerel Yönetimlerin Yetki ve Sorumlulukları

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttükleri iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak. Hayvanlara yapılacak müdahalelerin sadece tıbbi gerekçelerle değil, kanunda yer alan diğer istisnai durumlarda da yapılabilmesine imkan sağlanacak.

Barındırma ve Sahiplendirme Süreci

Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeğin bakımevi dışında bir yere bırakmak fiilleri yasak kapsamına alınıyor. Bu düzenleme ile sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde bakılmasına ilişkin hükümlerin eksiksiz olarak uygulanması amaçlanıyor.

İl Hayvanları Koruma Kurulu'nun Yeni Görevleri

İl Hayvanları Koruma Kurulu'nun görevleri arasına, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik yürütülen çalışmaların yanı sıra insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik olarak sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirlemek ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri üretmek eklendi.

Görüşmelerde Yaşanan Tartışmalar

14 saat süren görüşmeler sırasında muhalefet milletvekilleri, komisyon toplantısının çok uzun sürdüğünü ve sağlıklı çalışma koşullarının kalmadığını belirterek, komisyonun çalışmalarına ara vermesini talep etti. Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, tartışmaların devam etmesi üzerine toplantıya ara vererek siyasi partilerin temsilcilerini görüşmeye davet etti. Bazı milletvekilleri sıralara vurarak tepkilerini gösterdi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil, 2019 yılında hazırlanan TBMM Hayvan Haklarının Korunması İle Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Raporu'nu Komisyon Başkanı Kirişci'nin önüne fırlattı.

Görüşmeler Devam Ediyor

Yeni düzenlemelerin hayata geçmesiyle birlikte sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik önemli adımlar atılması bekleniyor. Hayvanseverler ve yerel yönetimlerin bu değişikliklere nasıl tepki vereceği merak konusu. AA

Haftanın Öne Çıkanları

TSK'dan Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılına Özel Geçit Töreni

2024-07-19 09:15 - Gündem

İzmir’den Siverek’e Kitap Bağışı: Eğitime Destek Sürüyor

2024-07-19 08:39 - Eğitim

Siverek'te Suya Giren 2 Kardeş Boğuldu

2024-07-23 10:00 - Gündem

Siverek İlçesi'nde Aşure Etkinliği Coşkuyla Kutlandı

2024-07-19 12:00 - Gündem

Siverek Kaymakamı Aydemir'den 107. Topçu Alay Komutanlığına Ziyaret

2024-07-19 09:03 - Gündem

Adıyaman’da Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem: 4. Etap Başladı

2024-07-18 22:00 - Gündem

Otomobil ile Tır Çarpıştı: 1 Ölü, 3 Ağır Yaralı

2024-07-17 10:30 - Yaşam

Siverek Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Keke Bucak'tan Anlamlı Ziyaret

2024-07-23 15:41 - Gündem

Yılmaz Güney'in Filminde Eski Eşlerden Sadece Fatoş Güney Olacak

2024-07-20 12:07 - Kültür & Sanat

Fenerbahçe'nin Yeni Transfer Bombası: Allan Saint-Maximin İstanbul'da

2024-07-17 12:15 - Spor

İlgili Haberler

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Mardin'de Kritik Konuşmalarda Bulundu

16:15 - Politika

Dörtyol-Hassa Tüneli Projesinde Çalışmalar Devam Ediyor

16:00 - Politika

Kilis Belediyespor Yönetimi, Basın Mensuplarıyla Buluştu

15:30 - Politika

"Araban Sarımsağı Geçim Kaynağı" Projesi İmzalandı

15:15 - Politika

Narin Güran'ın Kabri ve Diyarbakır Barosu'nu Ziyaret Etti

14:30 - Politika

Günün Manşetleri

1 Kilo Esrar Ele Geçirildi

20:30 - Asayiş

Tır ile Çarpışan Otomobilin Sürücüsü Hayatını Kaybetti

19:30 - Gündem

Yeşil Alan Çalışmaları Devam Ediyor

19:15 - Gündem

Zeugma Mozaik Müzesi, Üç Farklı Sergiye Ev Sahipliği Yapıyor

18:00 - Gündem

Şarampole Devrilen Araçta İki Kişi Hayatını Kaybetti

17:15 - Gündem