“ tarihi kalemize sahip çıkılsın”
Siverek ilçesinde faaliyet gösteren bazı sivil toplum kuruluşları tarihi Siverek kalesinin onarılıp kent turizmine kazandırılmasını talep ediyorlar.
İlçenin güçlü meslek odalarından biri olan Siverek gıda maddeleri Odası Başkanı Abdulvahit Sevdalı” tarihi eserler bir kentin aynası durumunda olan ender eserlerdir. Siverek ilçemizde en eski tarihi eserlerden biri olan Siverek kalesinin tarihi insanlık tarihi açısından önemlidir. Kültür ve Turizm Bakanlığının denetiminde bulunan tarihi kale aynı zamanda sit alanı durumundadır. Kalenin son burç kalıntıları zaman içinde yok oluyor. Son kalıntıların tarihe kazandırılması amacıyla ve tarihi Siverek kalesinin kent turizmine kazandırılması, aynı zaman da kalenin eteğinde yer alan insanların yaşamları için kalenin bir an önce restorasyonunun yapılması acil yetendir. Kültür ve Turizm Bakanlığından kalemize sahip çıkılmasını talep ediyoruz” dedi
Kalenin kısa tarihçesi:
Tarihi, Sümer ve Asurlulara kadar uzanan şehir, Asurlular döneminde yığma bir tepe üzerine inşa edilen kale etrafında kurulmuştur. Şehire hükmedenler tarafından zaman zaman onarılan kalenin son olarak Bizans İmparatoru II. Costantin tarafından Diyarbakır’a gelecek saldırıları önlemek ve çevredeki önemli yolları kontrol altına almak amacıyla yeniden tamir ettirilmiştir.
Tarihi, Sümer ve Asurlulara kadar uzanan şehir, Asurlular döneminde yığma bir tepe üzerine inşa edilen kale etrafında kurulmuştur
Şehire hükmedenler tarafından zaman zaman onarılan kalenin son olarak Bizans İmparatoru II. Costantin tarafından Diyarbakır’a gelecek saldırıları önlemek ve çevredeki önemli yolları kontrol altına almak amacıyla yeniden tamir ettirilmiştir.
Siverek kalesi zaman zaman onarımdan geçse de Osmanlı döneminden bu yana kale onarım görmemiş adeta kaderine terek edilmiştir.
1970 yıllarda Siverek kalesinin eski burçları çökmüş burçlardan yuvarlanan kaya parçaları evlerin üzerine düşmesi soncu, onlarca insan yaşamını yitirmiş yüzlerce vatandaş yaralanmıştı.
Yaşanan bu felaketin ardından bile gerekli önlemler alınmamış sadece evleri yıkılan insanlar için yeni evler yapılmış, diğer evler ve iş yerleri kalenin eteğinde kaderine terk edildi!.