TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİ SİVEREK’TE

Gündem - 2 yıl önce

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Cevat Delil ve Siverek Ziraat Odası Başkanı Ahmet Ersin Bucak, dolu ve kuraklıktan etkilenen çiftçileri ziyaret etti.

Bir süre önce etkili olan dolu yağışı ardından gelen kuraklığın bölgedeki etkilerini araştırmak amacıyla Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine gelen TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil, Siverek Ziraat Odası Başkanı Ahmet Ersin Bucak ile çiftçilerle görüştü.

Siverek kırsalında ürünleri zarar gören çiftçilerle görüşen heyet, ekili alanlarda incelemede bulundu.

İncelemelerin ardından basın açıklaması yapan Mehmet Cevat Delil, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın talimatıyla bölgede incelemelere başladıklarını söyledi.

Şanlıurfa’nın ve Siverek’in önemli bir tarım kenti olduğunu dile getiren Delil, “Başkanımız Ahmet beyle alanda incelemelerde bulunarak çiftçilerimizin dile getirdiği talepleri, zarar ve ziyanlarını genel merkezimize rapor halinde sunacağız. Siverek Ziraat Odamız zaten gerek dolu gerekse de kuraklık nedeniyle zarar gören ekili alanlar konusunda bir çalışma yapmış. Bizde bununla birlikte çiftçilerimiz için ne yapılabilirse genel merkez düzeyinde hazırlanan raporları Tarım Bakanlığına iletmek suretiyle sorunların çözümü konusunda gerekli adımları atacağız.” dedi.

Zarar gören tarım alanlarıyla ilgili net bir rakam veremediklerini aktaran Mehmet Cevat Delil, şunları söyledi: “Özellikle kuraklık konusunda maalesef Şanlıurfa en fazla zarar gören kentlerin başında geliyor. Dolu nedeniyle de zarar gören bazı noktaların olduğunu tespit ettik. Bununla ilgili de gerek Ziraat Odamız gerekse ilçe tarım müdürlüğümüz gerekli çalışmalarını tamamlamış.”

Siverek Ziraat Odası Başkanı Ahmet Ersin Bucak, gazetecilerin yaşanan afetlerle ilgili herhangi bir başvuru olup olmadığına yönelik sorusuna, “Elbette bölgemizde afetten etkilenen çiftçilerimiz oldu. Öncelikle Ziraat Odaları Genel Başkanımıza teşekkür ediyorum. Çiftçilerin sorunlarını yerinde tespit etmek, idari, mülki, ekonomik sıkıntıları izlemek, dilekçelerin devlette nasıl işlem yapıldığını takip etmek, sonuçları için yönetim kurulu seviyesinde bir arkadaşımızın buraya gelmesi bizler için sevindiricidir. Kuralıktan ve doludan etkilenen çiftçilerimiz bizlere dilekçelerini verdi ki beraber bir çalışma da yaptık. Maalesef kuraklık baya şiddetli geçti ki doludan gördüğümüz zarardan kat be kat fazlaydı. Siverek’te minimum seviyede %15 ürün kaybımızın olduğunu düşünüyoruz. Bunun telafi edilmesi konusunda da çalışmamız oldu ve bu konuda çiftçilerimize çeşitli tavsiyelerde bulunduk.” diye konuştu.

Dolu yağışının bölgede az bir hasara neden olduğunu ifade eden Bucak, şunları kaydetti: “Yüzde 4 veya 5 oranında etkilenen çiftçimiz oldu ancak dolu yağan yerde tabiri caizse çiftçilerin evini yaktı. Tüm ekonomi hesaplarını altüst etti. Geçen yılın kuraklığından kaynaklı kalan borçlar bu yılın zararlarıyla birleşince tahammül edilemez bir hal aldı. Allah yardımcıları olsun, bizde elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Devletten beklentimiz bu konuda biraz daha itinayla davranmasıdır. Tarım Bakanlığının bu noktada dikkatini bir tık daha yükseltmesini bekliyoruz. Bağ ve bahçelerimizde doludan etkilendi ancak en büyük zararı pamuk üreticisi gördü. Mısır ekiminde yeniden ekimler söz konusudur.”

Artan maliyetler konusunu da yönetim kurulu üyesi Delil’e bildirdiklerini aktaran Bucak, çiftçilerin zor durumda üretim yaptıklarını, yaşanan afet ve kuraklık nedeniyle bölgedeki rekoltede %15 dolayında bir kayıp beklediklerini ve çiftçileri ikinci ürün ekmeye teşvik ettiklerini dile getirdi.

Siverek’te tarım lisesinin kurulması için çalışma yaptıklarını da aktaran Ahmet Ersin Bucak, konuyu Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne de ilettiklerini belirtti.

Haftanın Öne Çıkanları

SİVEREK HATİPOĞLU AŞİRETİNDEN KAMUOYUNA AÇIKLAMA

2022-05-24 19:56 - Gündem

TDP GENEL BAŞKANI SARIGÜL, SİVEREK’TE KONUŞTU

2022-05-25 17:16 - Gündem

TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİ SİVEREK’TE

2022-05-25 18:57 - Gündem

20.05.2022 Tarihli Birinci Sayfa

2022-05-20 03:00 - Gündem

SİVEREK’TE 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLANIYOR

2022-05-19 19:11 - Gündem

21.05.2022 Tarihli Birinci Sayfa

2022-05-21 03:00 - Gündem

24.05.2022 Tarihli Birinci Sayfa

2022-05-24 03:00 - Gündem

23.05.2022 Tarihli Birinci Sayfa

2022-05-23 03:00 - Gündem

19.05.2022 Tarihli Birinci Sayfa

2022-05-19 03:00 - Gündem

İlgili Haberler

Nedim Lale, Uzun Süredir Yürüttüğü Ak Parti Siverek İlçe Başkanlığını Bıraktı

12:43 - Gündem

Siverek’te Gaziler Günü Şehitlikte Anıldı

11:33 - Gündem

Temel Kazısı Sırasında Roma Dönemine Ait Mezar Bulundu

20:15 - Gündem

Başkan Ali Murat Bucak, Tarihi Binaya Geri Döndü

09:27 - Gündem

Tır ile Çarpışan Otomobilin Sürücüsü Hayatını Kaybetti

19:30 - Gündem

Günün Manşetleri

1 Kilo Esrar Ele Geçirildi

20:30 - Asayiş

Tır ile Çarpışan Otomobilin Sürücüsü Hayatını Kaybetti

19:30 - Gündem

Yeşil Alan Çalışmaları Devam Ediyor

19:15 - Gündem

Zeugma Mozaik Müzesi, Üç Farklı Sergiye Ev Sahipliği Yapıyor

18:00 - Gündem

Şarampole Devrilen Araçta İki Kişi Hayatını Kaybetti

17:15 - Gündem