Çeyrek altın üretimi, 2024 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre %3,6 artarak 11 milyon 413 bin 710 adete ulaştı. Altın fiyatlarındaki yükseliş, fiziki altın talebine olumlu yansıdı ve Darphane, bu talebe yetişmek için fazla mesai yaptı.
Hangi Aylarda En Yüksek Üretim Gerçekleşti?
Darphane'nin çeyrek altın üretimi ocak-haziran döneminde farklılık gösterdi. En yüksek üretim 3 milyon 53 bin 660 adet ile nisanda gerçekleşirken, en düşük üretim haziranda 368 bin 440 adet oldu. Diğer aylarda ise ocakta 1 milyon 826 bin 950, şubatta 2 milyon 260 bin 660, martta 2 milyon 460 bin 130, mayısta 1 milyon 443 bin 870 adet çeyrek altın üretildi.
Diğer Ziynet Altın Üretimleri Nasıl Gerçekleşti?
Darphane'nin ürettiği diğer ziynet altın ürünlerine bakıldığında, 6 aylık süreçte 1 milyon 615 bin 585 adet yarım altın, 1 milyon 565 bin 802 adet tam altın, 135 bin 966 adet iki buçukluk ve 899 adet beşlik altın üretildi. İlk yarıda üretilen toplam ziynet altın adedi ise 14 milyon 731 bin 962'ye ulaştı.
Darphane'nin Üretim Kapasitesi ve Yeni Fabrika Planları
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, çeyrek altın üretimindeki dalgalanmaları değerlendirirken, vatandaşlar ve kuyumculardan gelen altın taleplerinin seyrine göre üretim miktarlarının değiştiğini belirtti. Hekim, Darphane'nin mevcut fabrikasında günlük ortalama 300-400 kilogram Cumhuriyet altını üretildiğini ve yeni bir üretim fabrikası kurulduğunu açıkladı.
- Mehmet Hekim "Bu sorunun önüne geçmek maksadıyla Darphane'nin Kartal'daki yerleşkesinde yeni bir Cumhuriyet altını üretim fabrikası kuruldu. Birkaç aya kadar devreye almayı planladığımız yeni tesis, mevcut fabrika kapasitesinin çok üzerinde üretim yapacak modern ve yüksek teknolojiye sahip."Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS) Ne Zaman Devreye Girecek?
Mehmet Hekim, Darphane'de 5'i ziynet, 5'i de sikke olmak üzere farklı özelliklerde 10 çeşit Cumhuriyet altını üretildiğini kaydetti. Ayrıca, gram altın üretiminin Darphane'nin yetkilendirdiği rafinerilerde yapılabileceğini ve bu alanda üretim verisi takibinin Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS) ile gerçekleşebileceğini belirtti.
- Mehmet Hekim "Faaliyet izni verilecek kıymetli maden rafinerileri faaliyet izinlerini müteakiben en geç 15 gün içinde KMTS'ye kaydını yaptıracak. Sistemin, izin süreçlerinin ağustos sonuna kadar tamamlanarak devreye alınması hedefleniyor."Yılın ilk yarısında gerçekleştirilen çeyrek altın üretim rakamları ve Darphane'nin kapasite artırma çalışmaları, altın piyasasında önemli gelişmeler olarak öne çıkıyor. Yeni fabrikalar ve takip sistemleri ile altın üretiminin daha da artması bekleniyor.
Altın Piyasasında Gelecekte Neler Bekleniyor?
Altın fiyatlarındaki dalgalanmalar ve küresel ekonomik gelişmeler, altın üretimi ve talebini etkilemeye devam edecek. Darphane'nin yeni üretim tesisleri ve teknolojik yenilikleri, bu talepleri karşılamada önemli rol oynayacak. Altın piyasasında önümüzdeki dönemde yaşanacak gelişmeleri yakından takip edeceğiz.AA