Hamd-ü sena Rahman, Rahim ve âlemlerin rabbi olan ve kendisine nasıl ibadet edeceğimizi peygamberlere indirdiği vahiyle bize bildiren Allah’a aittir.
Salât ve selam rahmet Peygamberi olan ve Allah’a nasıl ibadet edileceğini bize öğreten Hz. Muhammed’e (s.a.v.), O’nun ehl-i beytine, ashabına ve O’na tabi olanların üzerine olsun.
İnsanoğlunun yaratılış gayesi Allah’a kulluk etmektir. Namaz, Rabbimize kulluğumuzun en iyi şekilde ifadesidir, dinin direği, müminin miracı, Müslüman’a güzel bir ahlak kazandıran ve günde beş vakit Allah’ın huzurunda durmamıza vesile olan, ahirette ilk sorulacak salih amel ve imandan sonra gelen en önemli ibadettir. Namaz, akil, baliğ ve Müslüman olan her kişiye farzdır. O, Miraç gecesinde beş vakit olarak farz kılındı.
Namaz Kötülüğe Engeldir
İnsanoğlu, dünyanın aldatıcı çarkı içinde, şeytanın sağdan yaklaşması ile gaflet içine dalıp kulluk görevini unutabilmektedir. İşte namaz müminler için kulluğu hatırlatıcı bir uyarıcı hükmündedir. Onu gaflete dalmaktan, kötülüğe bulaşmaktan ve hayâsızlık edip güzel ahlaka uymayan davranış sergilemekten uzak tutar ve engel olmaya çalışır. Allah, namazın mümine kazandırdıkları hakkında şöyle buyurmaktadır: “Kitaptan sana vahyedilenleri oku, namazı özenle kıl. Kuşkusuz namaz hayâsızlıktan ve kötülükten meneder. Allah’ı anmak her şeyden önemlidir. Allah yaptıklarınızı bilir.” (Ankebût, 29/45)
Namaz Temiz Bir Nehir Gibidir
Günde beş vakit kıldığımız namaz manevi açıdan temiz ve berrak bir nehir hükmündedir. Hz. Peygamber Efendimiz(s.a.v.), namazın manevi açıdan bir nehir hükmünde olduğunu şu şekilde ifade etmektedir: “Beş vakit namaz, birinizin kapısının önünde akan ve içinde her gün beş defa yıkandığı suyu bol bir nehir gibidir.” (Müslim, Mesâcid, 284); Hz. Peygamber(s.a.v.) bir gün ashab-ı kirama şöyle bir soru yöneltti: “Ne dersiniz? Birinizin kapısının önünde bir nehir olsa da, o kimse her gün bu nehirde beş defa yıkansa, kirinden bir şey kalır mı?” Sahabe-i kiram “O kimsenin kirinden hiçbir şey kalmaz.” Dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber(s.a.v.) : “Beş vakit namaz işte bunun gibidir. Allah beş vakit namazla günahları silip yok eder” buyurdular. (Buhârî, Mevâkît, 6; Müslim, Mesâcid, 283)
Namaz Kurtuluş Vesilesidir
İbadetler bizi Allah’a yaklaştıran salih amellerdir. Mümin, ibadetlerini dinimizin ifade ettiği şekliyle eda ederse dünya hayatında huzurlu ve mutlu olu; ahiret hayatında ise Allah’ın rahmetini ve mağfiretini kazanır.
Dünyada huzur ve mutluluğumuza ahirette ise kurtuluşumuza vesile olan ibadetlerde birisi de namaz kılmaktır. Allah bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin, Resule itaat edin ki size merhamet edilsin.” Nur, 24/56); “Şüphesiz iman edip salih ameller işleyen, namazı dosdoğru kılan ve zekâtı verenlerin mükâfatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur. Onlar mahzun da olmayacaklardır.” (Bakara, 2/277)
Hz. Peygamber(s.a.v.) namaz kılmanın günahlarımız için kefâret olduğunu şu şekilde ifade etmektedir: “Büyük günahlar işlenmedikçe, beş vakit namaz ile iki Cuma namazı, aralarında işlenen küçük günahlara kefârettir.” (Müslim, Tahâret, 14)
“Bir Müslümanın –büyük günah işlemediği takdirde- vakti gelen farz namazları, abdestini, rukûununu ve huşûunu güzelce yerine getirerek kılması, geçmiş günahlarına kefâret olur. Bu, bütün sene için böyledir.” (Müslim, Tahâret, 7)
“Bir kulun kıyamet gününde, ilk hesaba çekileceği amel namazdır. Eğer namazın hesabını iyi verirse kurtulur ve kazanır. Eğer namazın hesabını veremezse kaybeder ve hüsrana uğrar.” (Tirmizî, Salât, 188)
Namaz, Ailemiz ve Sorumluluğumuz
Müslüman bir ailenin mutlu ve huzurlu olmasının temeli, aileyi oluşturan bireylerin Allah’ın rızasını kazanması için birbirlerine karşı olan görev ve yükümlüklerini yerine getirmeleri gerekir. Birbirlerine iyiliği emretmek ve kötülüğü yasaklamak, manevi bir ortamın oluşması için gayret sarf etmek, ebedi ve baki olan ahiret hayatını kazandırıcı ameller için birbirlerini teşvik etmektir. Allah bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Mü’min erkekler ve mü’min kadınlar birbirlerinin dostlarıdır. İyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar. Namazı dosdoğru kılar, zekâtı verirler. Allah’a ve Resulüne itaat ederler. İşte bunlara Allah merhamet edecektir. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Tevbe, 9/71); “Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. Onun başında, acımasız, güçlü, Allah’ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve kendilerine emredileni yerine getiren melekler vardır.” (Tahrîm, 66/6)
Müslüman, namaz kılmakla mükellef olduğu gibi ailesine, eşine, çocuklarına da namaz kılmayı öğretmesi ve onları namaz kılmaya teşvik etmesi onun temel görevlerindendir. Allah bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Ailene namaz kılmayı emret ve kendin de ona devam et.” (Tâhâ, 20/132); “Bu kitapta İsmâil’i de okuyup an. O gerçekten sözüne sadıktı; elçi-peygamberdi. Halkına namazı ve zekâtı emrederdi ve rabbinin rızâsına ermişti.” (Meryem, 19/54-55)
Eşlerin birbirlerini namaza teşvik edip kaldırmaları faziletli bir davranıştır. Hz. Peygamber (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Geceleyin kalkıp namaz kılan, karısını da kaldıran, kalkmazsa yüzüne su serperek uyandıran kimseye Allah merhamet etsin. Aynı şekilde geceleyin kalkıp namaz kılan, kocasını da uyandıran, uyanmazsa yüzüne su serperek uykusunu kaçıran kadına da Allah merhamet etsin.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu 18, Vitir 13; Nesâî, Kıyâmü’l-leyl 5; İbni Mâce, İkâmet 175)
Anne ve babanın, dede ve nenenin çocukları ve torunları için hayır ve iyilik üzerine olmaları için dua etmeleri gerekir. Bu konuda, Hz. Peygamber (s.a.v.) bizlere şu şekilde dua etmesini ifade etmektedir: “Rabbim! Beni namaza devam eden bir kimse eyle. Soyumdan da böyle kimseler yarat. Rabbimiz! Duamı kabul eyle.” (İbrâhîm, 14/40)
Dinimizin ifade ettiği şeklide ibadetlerimizi eda etmeye ve özel olarak da namazı kılmaya gayret edelim. Ailemize ve çocuklarımıza ibadet etmelerine teşvik edelim. Çocuklarımızın ibadet etmesi, iyilik ve güzel ahlak sahibi olması için dua edelim.
Rabbim, dünyada ve ahirette bizlere iyilikler versin, bizleri cehennem azabında korusun. İman, ibadet ve ihsan üzerinde bir hayat yaşamayı bizlere nasip eylesin. Çocuklarımızı ve neslimizi imanlı, ibadetli ve güzel ahlak sahibi eylesin.