?>

Yasadaki Boşluklar Ve Keyfi Uygulamalar

Yasalar toplumun düzenleyici unsurlarıdır. Kanun koyucu yasaların temel amacı toplumsal yaşam içerisinde vatandaşın hak, hukuk, güvenlik ve yaşamına...

Hasan Baydilli

1 yıl önce

Yasalar toplumun düzenleyici unsurlarıdır. Kanun koyucu yasaların temel amacı toplumsal yaşam içerisinde vatandaşın hak, hukuk, güvenlik ve yaşamına dair kolaylık sağlaması ve bu yönde gerekli adımları atmasıdır. Ayrıca vatandaşın yaşam güvencesini koruma altına alarak kolaylık sağlamasıdır. Yasalar hukuk kurallarının tümü olması sebebiyle kuralları da birlikte getirir. Nasıl ki kurallara uyulmaması suç teşkil ediyorsa, yasalardaki boşluklarda suça zemin hazırlamaktadır.

Bu kısa detaydan sonra geleyim asıl konuya;

Yaklaşık 25 yıl önce gençlik dönemimde, sevmediğim ve hatta karşı olduğum halde, meraktan olacak herhalde bir av tüfeği almıştım. Aldığım av tüfeği ruhsatı süresizdi. Ancak geçenlerde bir yazı yayınlanmış, "Tüfeği olan herkes av tüfeği ruhsatı almak zorundadır" diye. Aksi takdirde maddi olarak cezai müeyide olduğu belirtilmiş. Neyse, ruhsat için belirtilen belgeleri tamamlamak için önce sağlık raporu alınması gerekiyordu. Emniyetten sordum, aile hekiminin vereceği sağlık raporu geçerlidir dedi. Aile hekimine başvurduğumda yazı geldiğini, raporların devlet hastanesi psikiyatri doktorundan alınması gerektiğini bana bildirdiler. Bu durum Siverek'e has bir metot'tu. Açıkçası bu vatandaşa zorluk çıkaran keyfi bir uygulamaydı. Çünkü bakanlıktan veya ilden gelen bir yazı değildi. Sağlık raporunu ben aldım, hem de başka bir sağlık ocağından. Tüm hastaların bilgileri aile hekimlerinde mevcuttur. Psikolojik ilaç kullananları psikiyatri doktoruna gönderebilirsiniz. Ancak herkese aynı muameleyi yaparsanız bu uygulama ile vatandaşın mağduriyetine sebep vermiş olursunuz. Tek kelime ile kaçak güreşmektir bu yapılan uygulama.  Çünkü Devlet Hastanesi'nde rapor almanız halinde yaklaşık 1000 TL. ödemek zorundasınız.

İlk etapta aile hekiminden bu uygulamayı duyunca ruhsat almaktan vazgeçmiştim. Telefonda Emniyet Müdürlüğüyle görüşme yaptım. Tüfeğimi teslim etmek istedim, ancak bana böyle bir yasanın olmadığını, tüfeği teslim alamayacaklarını ifade ettiler. Zaten hiç kullanmadığım bir tüfek ve kullanmak da istemiyorum. Buna rağmen bir türlü tüfeği devir edemedim.

Mecburen ruhsat için diger eksiklikleri tamamlamak için vergi dairesine harç, (haraç) Ziraat Bankası'na bir miktar para yatırdım. Fotoğraf, dilekçe vs. Bir sürü bürokrasi. Nedir?  Bir av tüfeği ruhsatı alacağım. Bana ruhsat da lazım değil, tüfek de lazım değil diyorum ama, anlatamadık.

Kısacası yasalardaki boşluklar maalesef vatandaşa ciddi sıkıntılar yaşatmaktadır. Mevcut tüfeğimi teslim etmek istediğim halde yasalar sayesinde teslim edemedim. Yani ben tüfeği bırakmak istiyorum, ama tüfek beni bırakmıyor! Peki bu ne demektir? İnsanların silahlanmaya teşvik edilmesi demek değilmidir? Dilerim ki bir an önce bir yasa çıkartılarak tüfeklerini teslim etmek isteyenlere kolaylık sağlansın.

Ezcümle, Türkiye 'deki yasaların yarattığı bazı boşluklar ve keyfi uygulamalar ne yazık ki vatandaşları mağdur duruma düşürmektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI