USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

350 Bin Kişiye Ücretsiz Kanser Taraması Gerçekleştirildi

Bu taramalar, yaşamları nasıl değiştiriyor? Kanser farkındalığını artırmak için yapılan bu çalışmalar ne kadar etkili? detaylar haberimizde

350 Bin Kişiye Ücretsiz Kanser Taraması Gerçekleştirildi
30-10-2024 07:00
GAZİANTEP

Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’nın “Sağlığını Erteleme, Harekete Geç” sloganıyla yürüttüğü kanser taramaları kapsamında son beş yılda 350 bin kişiye ücretsiz hizmet verildi. Meme kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine yönelik yapılan bu taramalar, erken teşhisin önemini bir kez daha ortaya koydu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), meme kanserinin erken teşhis edilmesinin kadın sağlığı açısından kritik bir rol oynadığını belirtiyor.

KETEM’lerin Rolü ve Yaygın Kanser Taramaları

Türkiye’de Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezleri (KETEM) aracılığıyla Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan kanser taramaları, meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri gibi yaygın kanser türlerine odaklanmaktadır. Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde, kent merkezi ve ilçelerdeki Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ücretsiz tarama hizmeti sunulmaktadır. Bu merkezler sayesinde erken teşhis olanağı sağlayan bu hizmet, kanserle mücadelede büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

Mobil Mamografi Araçları ile Her Yerde Erken Tanı İmkânı

Kanser taramalarının erişilebilirliğini artırmak amacıyla Gaziantep’te mobil mamografi araçları da devreye sokulmuş durumda. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ramazan Ali Güneş, Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde aile hekimleri ile koordineli bir şekilde çalışan bu araçların, vatandaşları Aile Sağlığı Merkezlerinden KETEM’lere ulaştırarak taramaları gerçekleştirdiğini belirtti. Güneş, “Bu mobil hizmetler sayesinde, sağlık merkezlerine uzak bölgelerde yaşayan kadınların tarama yaptırmaları daha kolay hale geliyor” dedi.

Erken Teşhis Hayatı Nasıl Etkiliyor?

Erken teşhisin tedavi sürecindeki önemine değinen Dr. Gülbin Yıldırım, meme kanserinin kadınlar arasında en yaygın görülen sağlık sorunlarından biri olduğunu belirtti. Dr. Yıldırım, “Erken teşhis sayesinde tedaviye başlamak ve sağlığa kavuşmak mümkün. 20 yaş üzerindeki kadınların kendi kendine meme muayenesi yapmaları ve 40-69 yaş arasında olanların düzenli mamografi çektirmesi büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu. Bu sayede elle hissedilemeyecek kadar küçük kitleler dahi tespit edilip, ileri tetkikler için sağlık kuruluşlarına yönlendirme sağlanıyor.

Meme Kanseri Farkındalık Ayı: Ekim Ayında Sağlığınıza Zaman Ayırın

1-31 Ekim tarihleri arasında düzenlenen “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” etkinlikleri kapsamında, kadınların meme kanseri konusunda bilinçlenmesi teşvik ediliyor. Dr. Yıldırım, düzenli kontrollerin sağlık üzerindeki önemine vurgu yaparak, “Sağlık bizim elimizde. Düzenli sağlık kontrollerimizi yaptırmak ve KETEM’lerden ücretsiz tarama hizmeti almak sağlığımız için etkili bir adımdır” ifadesini kullandı. Ekim ayı boyunca sağlığını ihmal etmeyen kadınlar, bu önemli adımı atarak hayat kalitelerini artırma yolunda önemli bir adım atıyorlar.

Gaziantepli Kadınlardan Teşekkür

Gaziantep’te ücretsiz tarama hizmetlerinden faydalanan kadınlar, aldıkları hizmetten duydukları memnuniyeti dile getirerek Sağlık Bakanlığı ve Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’ne teşekkür ettiler. Sağlık bilincinin artırılmasına yönelik yapılan bu çalışmalar, toplumun her kesimine ulaşarak geniş bir farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, ücretsiz tarama hizmetleri vatandaşlara ulaşarak, sağlık kontrollerine katılım oranını da artırmayı hedefliyor.İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
30.10.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ