USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

354 YAŞINDAKİ ANIT AĞAÇ BAKIMA ALINDI

354 YAŞINDAKİ ANIT AĞAÇ BAKIMA ALINDI
21-08-2020 17:21

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde tarihe tanıklık eden ve anıt niteliğindeki ağaç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan proje kapsamında bakıma alındı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlatılan proje kapsamında Siverek ilçesindeki anıt ağaç özel bakıma alındı.

Yıllara meydan okuyan anıt ağaçların güçlendirilmesi amacıyla başlatılan proje kapsamında Kanlıkuyu meydanında bulunan ve 354 yaşında olduğu öğrenilen tarihi dut ağacın kovukları temizlenerek, gelişmesine engel olan dalları budandı.

Kovuklara su birikmesini önlemek amacıyla paslanmaz krom tel ile dolgu macunuyla kapatılan anıt ağaç, ilaçlanmasının ardından gübreleniyor.

Yapılan analizler sonucu Kanlıkuyu’daki dut ağacının 354 yaşında olduğu tespit edilirken anıt niteliğindeki ağacın, geçmiş ile gelecek arasında bir köprü kuran değerli bir miras olduğu belirtildi.

Orman Mühendisi Uğur Gökçeoğlu, projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Anıtlar Kurulunca uygulandığını söyledi.

Anıt ağacın bakımını yaptıklarını dile getiren Gökçeoğlu şunları söyledi: “Tahmini yaşı 354 olarak belirlendi. Bakım çalışmasında öncelikle kuruyan kuru ve kırık dallar ile sürgünlerin budaması yapılıyor. Daha sonra yaralı yüzeyleri temizleyip ilaçlamasını yaptıktan sonra çam katranı yapıyoruz. Gövde veya dallar üzerinde su girebilecek yerler varsa paslanmaz krom tel çakıp üzerini dolgu ile kapatıyoruz. Daha sonra da ağacın çevresini temizleyerek gübre atıyoruz.”dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ