USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

60 Yıldır Antika Saatlere Hayat Veren Usta

Zamana direnmek mümkün mü? Bir usta, küçük bir dükkânda antika saatlere nasıl can veriyor? Mesleğin inceliklerini öğrenmek ister misiniz? DETAYLAR HABERİMİZDE

 60 Yıldır Antika Saatlere Hayat Veren Usta

Bir Dükkan, Bir Ömür: 60 Yıllık Meslek Sevdası

Gaziantep'te yaşayan 70 yaşındaki Ökkeş Altunbaş, yaklaşık 60 yıldır sadece 5 metrekarelik dükkanında saat tamirciliği yaparak geçimini sağlıyor. Zamanın hızla ilerlediği bir dünyada, o, zamana karşı koyarak antika kol ve duvar saatlerine hayat veriyor. Saat tamirciliğini henüz 7 yaşında ağabeyinden öğrenen Altunbaş, bu zanaati aşkla sürdürüyor. Özellikle antika saatler üzerinde uzmanlaşan usta, teknolojinin hızına yenik düşmeden, büyük bir titizlikle çalışarak mesleğini ayakta tutuyor.

Meslek Aşkıyla Geçen Bir Ömür

Ökkeş Altunbaş, 7 yaşında öğrendiği saatçilik mesleğini büyük bir aşkla sürdürüyor. Mesleği, merhum ağabeyinden devralan Altunbaş, "Ağabeyim Gaziantep’in en iyi ustalarından biriydi. Ben de bu zanaati ondan öğrendim ve şimdi dört oğluma öğrettim" diye konuşuyor. Altunbaş’ın tamir ettiği saatler arasında 170-180 yıllık antika saatler de bulunuyor ve bu eski eserleri yeniden çalışır hale getirmek ona büyük bir gurur veriyor.

Mekanikten Dijitale: Her Dönemin Saatleri

Altunbaş, mesleğe başladığında sadece mekanik saatlerin var olduğunu ve o dönemlerde çırak olarak çalışarak bu saatlerin tamirini öğrendiğini belirtiyor. "Bizim dönemimizde hep mekanik saatler vardı, ama şimdi elektronik saatler de var. Her iki türü de tamir etmeyi öğrendim" diyor. O, hem geçmişin zarif antika saatlerini, hem de günümüzün modern elektronik saatlerini tamir edebilecek yetkinliğe sahip bir usta.

Sabırla Gelen Başarı: Bir Saatin Hikayesi

Ökkeş Altunbaş, saat tamirciliğinin sabır gerektiren bir iş olduğunu vurguluyor. Bazı saatlerin tamiri günler sürebiliyor, fakat o sabırla ve özveriyle çalışmaya devam ediyor. "Çalışmayan bir saati yeniden çalıştırmak, benim için büyük bir mutluluk kaynağı. Çünkü bu meslek en küçük bir hatayı bile kabul etmiyor" diyor. Mesleğe olan sevgisi ve dikkatli çalışması, onu mesleğinde benzersiz kılıyor.

Babadan Oğula Ustalık

Altunbaş’ın dört oğlu da kendilerine ait saat tamir dükkanlarına sahip. Ancak çocukları bir saatle baş edemediklerinde babalarına danışıyor. Altunbaş, "Çocuklarım bana ‘usta’ derdi, çünkü mesleği bu ciddiyetle öğrettim" diyor. Onun için, çocuklarının bu mesleği sürdürmesi büyük bir gurur kaynağı.

Zaman Durmaz: Bir Ustanın Son Dileği

Mesleğini büyük bir sevgiyle sürdüren Altunbaş, "Allah bana ömür verdiği sürece bu mesleği yapmaya devam edeceğim" diyerek zanaatine olan bağlılığını ifade ediyor. Gaziantep’te antika saat tamir eden birkaç ustadan biri olarak, mesleğini sürdürmenin zorluklarına rağmen, eski saatlere hayat vermekten vazgeçmeyeceğini söylüyor.

“Çalışmayan bir saati tamir ettiğimde ve çalıştırdığımda çok mutlu oluyorum. Bu meslekte çok hassas olmamız gerekiyor.”   İHA

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.10.20024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ