USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür & Sanat

9 Ayda 12 Bin 820 Kadına Ücretsiz Mamografi Çekimi Yapıldı

Meme kanseri taramaları ile erken teşhisin önemi nedir? Detaylar haberimizde

9 Ayda 12 Bin 820 Kadına Ücretsiz Mamografi Çekimi Yapıldı
15-10-2024 12:45
DİYARBAKIR

 

Diyarbakır’da 2024 yılının ilk 9 ayında 12 bin 820 kadına ücretsiz mamografi çekimi gerçekleştirildi. Bu süreçte 832 kadında şüpheli kitle tespit edilmiştir. Yapılan ileri tetkiklerin sonucunda ise 47 kadına erken dönem kanser tanısı konularak tedavilerine başlandı.

Erken teşhis hayat kurtarıyor

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, meme kanserinin Türkiye'de kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirtti. Açıklamada, erken evrede tespit edilebilen meme kanserinin, toplumun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

İstatistikler neyi gösteriyor?

Açıklamada, “Ülkemizde her 8 kadından biri meme kanserine yakalanmakta olup, olguların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir. Kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer alan meme kanserinden korunmada erken teşhis hayati bir önem taşımaktadır” denildi. Mamografi, meme kanserinde en etkili görüntüleme yöntemi olarak tanımlandı.

Mamografi nasıl uygulanıyor?

Ayrıca, mamografi varlığından şüphe edilen fakat küçüklüğü nedeniyle elle hissedilemeyen kitlelerin tespit edilmesine olanak sağladığı ifade edildi. 40-69 yaş arasındaki her kadının 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerektiği belirtildi.

Ücretsiz tarama hizmetleri nerelerde sunuluyor?

Diyarbakır’da Kayapınar, Yenişehir, Bağlar ve Bismil ilçelerinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ve Gezici Kanser Tarama aracıyla meme kanseri taramaları hizmetinin ücretsiz verildiği bildirildi. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile diğer devlet hastanelerinde de mamografi çekimi yapılmaktadır.

Gezici Kanser Tarama Aracı ile ulaşım kolaylaştı

5 Haziran 2023 tarihinde hizmete giren Gezici Kanser Tarama Aracı ile Eğil, Kulp, Lice, Hani, Hazro, Çüngüş, Çermik, konteyner kent, Çınar, Yenişehir ve Dicle ilçelerinde 5 bin 112 kişiye mamografi çekimi yapılmıştır. Dicle ilçesinde 30 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında ücretsiz meme kanseri tarama hizmeti sunan bu araç, 7 Ekim-25 Ekim tarihleri arasında da Çınar ilçesinde hizmet vermeye devam edecektir.

2024 yılının ilk 9 ayında 12 bin 820 kadına ulaşarak ücretsiz mamografi çekimi yapılan Diyarbakır’da, 832 kadında şüpheli kitle tespit edilmiş ve yapılan ileri tetkikler sonucunda 47 kadına erken dönem kanser tanısı konularak tedavilerine başlanmıştır. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
15.10.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ