USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

90 Yaşındaki Saat Ustası Halit Ayçiçek, 58 Yıldır Zamana Meydan Okuyor

90 yaşındaki Halit Ayçiçek neden yıllardır 2 metrekarelik bir dükkanda çalışmaya devam ediyor? Saat tamirciliğine nasıl başladı ve bu meslek ona ne anlam ifade ediyor?

 90 Yaşındaki Saat Ustası Halit Ayçiçek, 58 Yıldır Zamana Meydan Okuyor
28-09-2024 15:15
DİYARBAKIR

Medrese eğitimi ve imamlıktan saat ustalığına

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde yaşayan 90 yaşındaki Halit Ayçiçek, tam 58 yıldır 2 metre 7 santimlik küçük bir dükkanda saat tamiri yapıyor. Gençliğinde 9 yıl medrese eğitimi aldıktan sonra 12 yıl imamlık yapan Ayçiçek, hayatında radikal bir değişiklik yaparak saat tamirciliğine yöneldi. İmamlık yaptığı dönemde bir başka imam olan arkadaşı sayesinde saat tamir işini öğrenen Ayçiçek, imamlığı bırakarak kendini bu mesleğe adadı.

58 yıl aynı dükkanda zamanla uğraşıyor

Ayçiçek, ilk 10 yılını başka bir dükkanda geçirdikten sonra, tam 48 yıldır Sur ilçesindeki bu küçük dükkanda çalışmaya devam ediyor. Hayatını neredeyse tamamen saatlerle geçiren usta, “Bu iş hem kolay hem de vücudu yormuyor. Yaşıma rağmen hala bu mesleği sürdürebiliyorum” diyerek işine olan bağlılığını ifade ediyor. Küçük dükkanında, hem modern pilli saatleri hem de nostaljik kurmalı saatleri tamir eden Ayçiçek, geleneksel saat ustalığını yaşatmaya devam ediyor.

Zamana meydan okuyan bir hayat

90 yaşına gelmiş olmasına rağmen, Halit Ayçiçek her gün evinden çıkarak dükkânına gidiyor. “İş olsun olmasın, buraya geliyorum” diyen usta, hayatında çok az arkadaşının kaldığını belirtiyor. "Arkadaşlarımın hepsi öldü, artık kahvede oturacak kimsem kalmadı" diyen Ayçiçek, saatlerin ona hem meşguliyet hem de hayatın ritmini verdiğini söylüyor. Zamanı tamir etmek, onun yaşamına anlam katmaya devam ediyor.

Geçmişten günümüze değişen saatler

Ayçiçek’in dükkânına gelen müşteriler arasında eskiden gelenler daha çok kurmalı saatler getirirken, gençler genellikle pilli saatlerle geliyor. Bu değişim, saatlerin evrimini gözler önüne sererken, Ayçiçek de bu değişimi gözlemleyen bir ustalıkla saatleri tamir etmeye devam ediyor. Hem geçmişin hatıralarını yaşatan kurmalı saatler hem de modern pilli saatler, onun elinde yeniden hayat buluyor.

Arkadaşından öğrendiği meslek, bir ömür süren tutkuya dönüştü

Halit Ayçiçek, yıllar önce bir imam arkadaşından öğrendiği saat tamirciliğini 58 yıl boyunca tutkuyla sürdürüyor. "Bir zamanlar hocayla oturur konuşurduk, o bana bu işi öğretti" diyen Ayçiçek, küçük dükkânında saatlere hayat vermeye devam ediyor. Küçük ve dar bir mekanda çalışmasına rağmen, onun için bu dükkân, hayatının merkezi olmuş durumda.

Saatler, hayatının ritmi oldu

Halit Ayçiçek’in 58 yıldır süregelen saat tamirciliği, sadece bir meslekten ibaret değil. Zamanın durmaksızın akıp gitmesine rağmen, Ayçiçek, her gün dükkanında saatlerle uğraşarak adeta zamana meydan okuyor. Onun için saatler, yalnızca bir iş değil, aynı zamanda yaşama tutunma ve hayata anlam katma aracı. Bu küçük dükkanda geçen bir ömür, saatlerin ötesinde bir hikayeyi barındırıyor.

“Arkadaşlarımın hepsi öldü, evden çıkıp dükkâna geliyorum. İş olsun olmasın burada kalıyorum.” –  İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
30.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ