Alzaymır Hastalığının En Büyük Risk Faktörü: Yaş
Medical Point Gaziantep Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. Figen Şensoy, Eylül ayının dünya alzaymır heimer ayı olduğunu belirterek, alzaymır hastalığında yaşın en önemli risk faktörü olduğuna vurgu yaptı. Hastalığın 65 yaş üstü bireylerde daha yaygın olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Şensoy, bu hastalığın hafızayı, davranışı, düşünmeyi ve sosyal yetenekleri etkileyerek, bireyin günlük yaşamını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti.
Bunama Nedenleri Arasında Tek Başına Alzaymır
Alzaymır’ın en sık görülen bunama nedeni olmasına rağmen tek neden olmadığını belirten Uzm. Dr. Figen Şensoy
Alzaymır dışında, beyin damar hastalıkları, parkinson hastalığı, enfeksiyonlar ve sistemik hastalıkların da demansa yol açabileceğini ekledi.
Alzaymır Hastalığının Belirtileri
Dr. Figen Şensoy, alzaymır hastalığının belirtilerini zihinsel işlevlerde bozulma, davranışsal belirtiler ve günlük yaşam işlevlerinde bozulma olmak üzere üç ana başlık altında topladı. Zihinsel bozulmalar; bariz unutkanlık, kelime bulma güçlüğü, dikkat eksikliği gibi semptomları içerirken, davranışsal belirtiler arasında kişilik değişiklikleri, içe kapanma, huzursuzluk ve uyku bozuklukları yer alıyor. Günlük yaşam işlevlerinde bozulma ise para hesaplama, kişisel bakım ve yemek yapma gibi temel işlevlerdeki zorluklarla kendini gösteriyor.
Teşhiste Erken Tanının Önemi
Uzm. Dr. Figen Şensoy, alzaymır teşhisinde hasta ve hasta yakınlarından alınan detaylı öykünün büyük önem taşıdığına değindi. Tanıda beynin görüntüleme yöntemleri ve nöropsikolojik testlerin kullanıldığını belirten Şensoy, erken tanının, tedavinin daha etkili olmasında kritik bir role sahip olduğunu vurguladı.