Kalp Hastaları İçin Kritik Saatler
Harran Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim üyesi Halil Fedai, kavurucu yaz sıcaklarının kalp rahatsızlığı olanlar için ciddi riskler taşıdığını vurguladı. Özellikle Türkiye’nin en sıcak illerinden biri olan Şanlıurfa’da, Dr. Fedai kalp hastalarının zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları gerektiğini belirtti. Sıcak havaların kalp sağlığına olumsuz etkilerini anlatan Dr. Fedai, özellikle gündüz saatlerinde dışarıda bulunmanın tehlikelerine dikkat çekti.
Aşırı Sıcakların Kalp Üzerindeki Etkileri
Dr. Fedai, aşırı sıcakların sadece vücuda yararlı olmadığını, aynı zamanda zararlı etkilerinin de bulunduğunu ifade etti. Özellikle kalp damar hastalıklarında artış gözlendiğini belirten Fedai, “Son zamanlarda sıcağın etkisini göstermesiyle kalp üzerine daha fazla yük binmekte ve kalp, damar hastalıklarında bir artış izlenmektedir. Bunların başında kalp krizleri, ritim bozuklukları ve tansiyon düzensizlikleri gelir. Bu artış azımsanmayacak kadar fazla görülmektedir” diye konuştu.
Beslenme ve Giyim Önerileri
Aşırı sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için beslenme ve giyim önerilerinde bulunan Dr. Fedai, kafein içeren içeceklerden uzak durulması gerektiğini söyledi. “Günlük ortalama 2-2.5 litre su tüketilmesi, sık sık ve az miktarda sindirimi kolay besinler tüketilmesi önemlidir. Yüksek protein içeren et ve kuruyemişten uzak durulmalı ve eğer dışarı çıkılacaksa açık renkli pamuklu giysiler tercih edilmelidir” dedi.
İlaç Düzenlemeleri ve Doktor Kontrolleri
Kalp ve hipertansiyon hastalarının sıcak havalardan kaçınmaları gerektiğini belirten Dr. Fedai, bu kişilerin ilaç düzenlemeleri için doktorlarına başvurmalarının önemine dikkat çekti. “Kalp ve hipertansiyon hastalarının sıcak havalarda daha fazla dikkatli olmaları gerekiyor. İlaç düzenlemeleri için mutlaka doktorlarına danışmalılar” diye ekledi.
Sıcakların Vücuda Etkisi
Dr. Fedai, sıcak havaların yol açtığı terlemeyle kalp atım hızının arttığını ve kan basıncının düştüğünü belirtti. “Aşırı sıcaklarda vücut ısısının yükselmesi sıvı kaybını da beraberinde getirir. Kalp hastalıklarını davet eden bu belirti ve şikayetlere dikkat edilerek uygun önlemler alınırsa kalp rahatsızlığı bulunan kişiler yaz mevsiminin ve tatilin keyfini çıkarabilir” dedi.
Kalp Sağlığını Korumak İçin Alınması Gereken Önlemler
Dr. Fedai, özellikle 50 yaş üzeri, aşırı kilolu ve kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin sıcak havalarda dikkatli olması gerektiğini vurguladı. “Yaz sıcakları her insan için problem yaratabilir. Vücut normal sıcaklığını korumak için çalışır ve bu süreçte terleme, derinin sıcaklığının vücuda eşit olarak dağıtılma çabasıdır. Bu çaba kalp hızını artırır ve kan basıncının düşmesine neden olarak kardiyovasküler sisteme ek bir yük bindirir. Bu yük bilinen kalp hastalığı olan kişilerde belirtilerin kötüleşmesine neden olabilir” dedi.
“Örnek olarak kalp damar hastalığı olan bir insanda göğüs ağrısı başlayabilir ya da kalp yetersizliği olan birinde nefes darlığı gelişebilir veya artabilir”
Kalp sağlığınızı korumak için alınması gereken önlemleri ihmal etmeyin ve sıcak havalarda doktorunuzun tavsiyelerine mutlaka uyun.Haber Bülteni
: