
Bayram Hazırlıkları Başladı: Şeker ve Çikolatalar Tezgahları Süsledi
Gaziantep’te Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala bayram alışverişi hız kazandı. Bayramın en sevilen tatlıları arasında yer alan şeker ve çikolatalar, tezgahlarda yerini almaya başladı. Bayram şekerlerinin fiyatları 190 TL’den başlayarak 500 TL’ye kadar çıkarken, çikolataların fiyatları ise 200 TL ile 1000 TL arasında değişiyor. Bu yıl, vatandaşlar genellikle çikolatalı şekerleri tercih etse de, her damak zevkine hitap eden şeker çeşitleri de tezgahlarda bulunuyor. Peki, bu yıl bayram şekerlerine olan ilgi nasıl? Esnaflar, şeker satışlarının beklenenin üzerinde olduğunu belirtiyor.
Kuruyemiş ve Lokumlar da Popüler
Bayram hazırlıklarında yalnızca şeker ve çikolatalar değil, kuruyemişler de büyük ilgi görüyor. Özellikle Antep fıstığı, bayramda tezgahların vazgeçilmezi oldu. Kuruyemiş kültürünün güçlü olduğu Gaziantep’te, bazı vatandaşlar sadece şeker ve çikolata almakla yetinmeyip misafirlerine ikram etmek için kuruyemiş çeşitlerine de yöneliyor. Esnaf Oğuzhan Çam, "Kuruyemiş çeşitlerine de talepler arttı. Butik çikolatalarımıza da yoğun ilgi var. Bayram için üretimimizi artırdık ve vatandaşlarımız alışverişe başladı" diyerek talebin arttığını belirtiyor. Peki, bu yıl kuruyemiş ve lokumlar nasıl bir talep görüyor?
Fiyatlar Geçen Yıla Göre Arttı
Fiyatlarda yaşanan artış da esnafların gündeminde. Şeker, çikolata ve lokum fiyatları, geçen yıla oranla ciddi oranda yükseldi. Esnaf Oğuzhan Çam, çikolatanın ham maddesinin yurt dışından temin edilmesi nedeniyle fiyatların arttığını belirtti. "Bayram şekerinin fiyatları 190 liradan başlıyor, çikolatalar ise 200 TL'den başlayıp 1000 TL'ye kadar çıkabiliyor" diyen Çam, artan maliyetleri ve işçilik fiyatlarının etkisini vurguladı. Peki, bu artış vatandaşı nasıl etkiliyor? Fiyatların yükselmesi, bayram alışverişinde nasıl bir değişim yaratıyor?
Tezgahlar Hazır, Vatandaşlar Alışverişte
Esnaf Mehmet Deniz de tezgahlarının bayram için hazır olduğunu belirtti. "Şeker, lokum çeşitlerimiz ve Antep fıstığı başta olmak üzere kuruyemişlerimizle hazırlıklarımızı tamamladık. Müşterilerimizi bekliyoruz" dedi. Bayram alışverişine çıkan vatandaşlar ise şeker, çikolata, lokum, kuruyemiş ve pasta çeşitlerine ilgi gösteriyor. Şeker ve çikolatalar, bayramın olmazsa olmazı olarak her yıl olduğu gibi yine ilk sıralarda yer alıyor. Peki, Gaziantepliler bayram için alışveriş yaparken nelere öncelik veriyorlar? Esnafın ve vatandaşların görüşleri bayramın geleneksel tatlarını ortaya koyuyor.
“Bayramın olmazsa olmazları arasında şeker, çikolata, lokum ve kuruyemiş çeşitlerimiz yer alıyor. Şu anda tezgahımızda çeşitlerimiz en taze haliyle sunuluyor.” - Esnaf Oğuzhan Çam İHA