USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

BİK Malatya bölge toplantısına Siverek’in iki gazetesi temsil edildi

BİK Malatya bölge toplantısına Siverek’in iki gazetesi temsil edildi
26-09-2022 14:26

Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından 81 ilde yayınlanan gazetelerin bilgilendirilmesi ve görüşlerinin alınması amacıyla düzenlenen bölge toplantılarının dokuzuncusu Malatya’da düzenlendi. Düzenlenen Toplantıya Siverek Gazetelerimizi Temsilen Genel Yayın Yönetmeni Feyzi Donan Katıldı.

Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Erzincan, Sivas, Şanlıurfa ve Tunceli’de resmi ilan yayınlama hakkı bulunan gazetelerin sahipleri ve temsilcileriyle bir araya geldi. Onat, dezenformasyonla mücadelenin ve yeni Basın Yasası’nın önemini vurguladı.

ŞANLIURFA GAZETELERİ TEMSİLEN

Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Cemiyet Başkanı ve Urfanatik İmtiyaz Sahibi Tahir Gülebak,Siverek Hedef ve İrfan Gazeteleri Genel Yayın Yönetmeni Feyzi Donan,Urfa Değişim Gazetesi İmtiyaz Sahibvi Mahmut Kakız,Suruç Meşale Gazetesi İmtiyaz Sahibi Galip Demirli Basın İlan Kurumu Şanlıurfa Şube Müdürü Rıza Kara toplantıda Şanlıurfa’da ilan alan gazete sahipleriyle birlikte toplantıya katıldı.

SİVEREK’TE GÜNLÜK YAYIMLANAN; İRFAN VE HEDEF GAZETESİ TOPLANTIDA TEMSİL EDİLDİ.

Siverek’te günlük yayımlanan ve Basın İlan Kurumu tarafından Resmi ilan alan iki gazete Hedef ve İrfan Gazetelilerini temsilen Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Feyzi Donan, temsil etti. Donan toplantıda yerel gazetelerin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sıkıntıları toplantıda dile getirerek” teknolojiye uyum konusunda gazetelerin kendilerini yenilemelerinin gerektiğinin altını çizerek” ilan alan gazetelerin çok zor koşullarda ayakta kaldığını belirterek çözüm için Basın İlan Kurumunun Gazetelere pozitif yönde desteklemesi gerektiğini altını çizdi.

Toplantıda konuşan BİK Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, resmi ilan ve reklam yayınlayan gazetelerin, hazırlayanlar kadar Kurum mevzuatını bildiğini belirterek, “Kurulduğumuz günden bu yana gazetelerimizin yanında olduk. Düzenleme, destekleme ve denetleme görevimizin olduğunu sizler de çok iyi biliyorsunuz. Bu nedenle hem mevzuata ilişkin gerçekleştirilen teknik denetlemeler hem de Anayasa Mahkemesi kararına kadar yürütülen Basın Ahlak Esaslarına dair incelemeler, Kurumumuzun asli görevidir. Dolayısıyla Kurumumuza yönelik yürütülen dezenformasyonun nezdimizde ve kamuoyunda karşılığı yoktur” dedi.

Sektörün sorunlarının farkında olduklarını, birlikte çözüm aramak üzere aynı masa etrafında toplandıklarını kaydeden Onat, “Gazete çıkarmak da gazetecilik yapmak da zor işlerdir. Sizler zaten bu zorlukların farkında olarak yola çıkmış insanlarsınız. Anadolu’muzda 50 yıldan fazla zamandır çıkan gazeteler var. Muazzam bir tecrübeden söz ediyoruz. Son yıllarda bu tecrübe dijital mecralara da kaydı. İnternet gazeteciliği dediğimiz şey sizin gazetecilik tecrübeniz olmadığında ne işe yarar? Haber üretiminin bütün aşamalarına hâkim olan sizlersiniz. Mecranız değişse de yapılan işin incelikleri ve ilkeleri değişmez. Yeni döneme bu tecrübe ve avantajla gireceğinize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Basın Ahlak İlkeleri, internet haberciliğinde gözetilmeyecek mi?”

Gazeteciliğin evrensel kuralları olduğuna ve mesleğe özgü nitelikler taşıdığına değinen Onat, gazetecilik mesleğinin itibarının yükselmesinin etik kurallara uymaktan ve güvenilir olmaktan geçtiğini söyledi.

Aynı kuralların internet haber siteleri için de zorunlu olması gerektiğini vurgulayan Onat, şöyle devam etti:

“Haberler hukuka aykırı yollardan elde edilemez ve yayınlanamaz. Suça tahrik veya teşvik edecek, suçu ve suçluyu övecek, halkı kin ve düşmanlığa tahrik edecek ve suç ile mücadeleyi etkisiz kılacak yayın yapılamaz. Bu okuduğum ilkeler, gazetede haber çıkarırken gözetilirken, internette haber yayınlanırken gözetilmeyecek mi? Veya çarpıtılmış habercilik yapanların, bu haberler üzerinden bireylerin, kurumların hatta devletlerin itibarını zedeleyenlerin ‘basın özgürlüğü’ kalkanının arkasına sığınmasını mı izleyeceğiz? Kimse devletimizden bunu beklememeli. Basın Ahlak İlkeleri bu kadar net iken, tüm dünyada kabul görmüşken, dezenformasyonu durduracak mekanizmaları mutlaka oluşturmamız gerekiyor.”

Ekim ayında Meclis Genel Kurulu’na gelecek Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin öneminin düzenlenen toplantılar sayesinde daha iyi anlaşıldığına inandığını ifade eden Onat, “Bu yasa ya çıkmalı ya çıkmalı” dedi.

Toplantı, katılımcıların görüşlerini açıklamaları ve gelen soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.

Gazete Sahipleri ve Temsilcileri Bölge Toplantıları, 26 Eylül 2022’de Adana’da, 29 Eylül 2022’de İstanbul’da gerçekleştirilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
22.11.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ