USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çini Atölyesi Siirtli Kadınların Gelir Kapısı Oldu

Siirt'te açılan çini atölyesi nasıl bir gelir kapısı haline geldi? Kadınlar bu süreçte neler yaşadı?

Çini Atölyesi Siirtli Kadınların Gelir Kapısı Oldu
28-07-2024 12:56
SİİRT

Siirt'te Halk Eğitimi Merkezinde bir araya gelen biri usta öğretici 6 kadın, açtıkları çini atölyesi sayesinde hem gelir elde ediyor hem de sanatlarını icra ediyor. Usta öğretici Özlem Alak ve kursiyerleri, el emeğiyle hazırladıkları süs eşyalarını satarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Çini Atölyesinin Kuruluşu

27 yaşındaki usta öğretici Özlem Alak, 9 yıl önce bir arkadaşının tavsiyesiyle çinicilik eğitimine katıldı. Kısa sürede bu alanda ustalaşan Alak, Halk Eğitimi Merkezinde eğitim verdiği 5 öğrencisiyle birlikte Kooperatif Mahallesi'nde bir çini atölyesi kurdu. Atölyede, çini, seramik ve çömlek ürünleri üreterek satışa sunuyorlar.

Ürün Yelpazesi ve Üretim Süreci

Kadınlar, kişiye özel tasarımlar da dahil olmak üzere vazo, kase, bardak ve ibrik gibi 70 çeşit süs eşyası üretiyor. Üretim sürecinde çamuru kendileri hazırlıyor, kalıpları döküp bir gün bekletiyor, ardından 20 gün kurutmaya bırakıyorlar. Fırınlarda 900-1000 derece arasında pişirilen ürünler, kurutma odalarında bekletildikten sonra öğrencilerin fırçalarıyla şekilleniyor.

Sosyal Medya ve Yurt Dışı Talepleri

Atölyede üretilen ürünler, sosyal medya üzerinden de satılıyor. Özlem Alak, sadece Siirt'ten değil, İstanbul'dan ve hatta Almanya'dan bile ürün talebi aldıklarını belirtiyor. Bu durum, atölyenin başarısını ve geniş kitlelere ulaştığını gösteriyor.

Çini Sanatına Olan Tutku

Özlem Alak, çini sanatına olan tutkusunu, "Çini aşkı beni tiyatro hayalimden vazgeçirdi." diyerek ifade ediyor. Atölyede düzenlenen organizasyonlarla kadınların vakit geçirebilecekleri bir mekan oluşturduklarını ve bu sayede hem sosyal hem de ekonomik anlamda kazanç sağladıklarını dile getiriyor.

Kursiyerlerin Deneyimleri

Atölyede eğitim alan kadınlardan Sedanur Yatsı, öğrendiği bu sanattan para kazanmaya başladığını ve bu işi sürdürmek istediğini belirtiyor. Aynisa Alak ise, "Evde boş oturacağıma meslek öğreneyim dedim. Bütçemize katkıda bulunuyoruz. Sosyal medyada açtığımız sayfa da ilgi görüyor." ifadelerini kullanarak atölyenin hayatlarına kattığı değeri vurguluyor.

Gelecek Planları ve Umutlar

Özlem Alak ve öğrencileri, atölyenin büyümesini ve daha fazla kadının bu sanatla tanışmasını hedefliyor. Atölyede yapılan çalışmalar ve elde edilen başarılar, Siirtli kadınlara umut ve ilham kaynağı oluyor. Çini atölyesi, kadınların hem sanatlarını icra etmelerini hem de ekonomik özgürlük kazanmalarını sağlıyor.

Özlem Alak: "Sadece Siirt'ten değil İstanbul'dan hatta Almanya'dan ürün talep edenler var." AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
22.11.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ