USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda Yaz İshaline Dikkat

Yaz aylarında artan sıcaklık nedeni ile çocuklarda bazı hastalıkların görülme sıklığının arttığını belirten Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Gözübüyük, ishalin özellikle çocuklar için büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekti. Yaz ishaline karşı aileler ne yapmalı?

Çocuklarda Yaz İshaline Dikkat
26-07-2024 17:00
GAZİANTEP

Yaz Aylarında İshalin Tehlikeleri

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Gözübüyük, yaz aylarında çocuklarda artış gösteren ishal vakalarına dikkat çekti. Dr. Gözübüyük, “Çocuklarda sıcaklıkların artması ile ishal yoğun olarak görülmeye başlandı. Özellikle 0-5 yaş grubundaki çocukları daha fazla etkiliyor. Bu yaştaki çocuklarda bağışıklık sistemi tam olarak gelişmiş değil," dedi.

İshalin Belirtileri ve Süresi

İshalin, dışkı miktarının artması ve dışkı kıvamının yumuşamasıyla meydana geldiğini belirten Dr. Gözübüyük, "Normalde 5-7 gün içinde ishal kendiliğinden geçer. Ancak, eğer bu süre içinde ishal geçmiyorsa sıvı kaybı artar ve ciddi problemlere yol açabilir. İshali tehlikeli yapan faktör, ishalin şiddeti ve sıvı ihtiyacının karşılanamamasıdır," şeklinde konuştu.

İshalin Yol Açabileceği Sorunlar

Dr. Gözübüyük, "Bazı ishal vakalarında sıvı kaybı oldukça hızlı gelişebilir. Bu süreçte su eksikliği giderilmezse, halsizlik, dalgınlık, uykuya meyilli olma, el ve ayaklarda soğukluk, ağız içi kuruluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Önlenemeyen ishal, su ve tuz kaybına yol açarak çocuklarda ölümlere neden olabilir," dedi.

Hijyen ve Dengeli Beslenme Önemli

İshalden korunmak için hijyen ve dengeli beslenmenin önemine değinen Dr. Gözübüyük, "Uzun süre dışarıda bekletilen veya uygun şartlarda saklanmadığı için bozulan gıdalar, az pişmiş yiyecekler, kirli suyla yıkanmış meyveler, sinek ve böcekle temas eden gıdalar, kaynağı belli olmayan içme suları ve kirli havuz veya deniz suyu çocuklarda ishal olmasına neden olabilir," diye konuştu.

Önleyici Tedbirler

Dr. Gözübüyük, "Çiğ meyve ve sebzeler iyice yıkanmadan çocuklara verilmemeli, gıdalar özellikle sıcakta uzun süre bekletilmemeli ve buzdolabında muhafaza edilmelidir. Bu şekilde basit hijyen kurallarına dikkat ederek ishalin önüne geçebiliriz," dedi.

Doktora Başvurmanın Önemi

Dr. Gözübüyük, ishali olan çocukların vakit kaybetmeden doktora götürülmesi gerektiğini vurguladı. "İshal vakalarında sıvı kaybı giderilmezse, hayati tehlike oluşturabilir. Bu nedenle çocuğa doktor önerisi dışında hiçbir ilaç verilmemelidir," şeklinde uyarıda bulundu. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
22.11.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ