USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

DİKKAD, Dicle’deki Çiftçilere Biyoteknik Mücadele Eğitimi Veriyor

Tarımsal verimi artırmak için çiftçilere hangi eğitimler veriliyor? Biyoteknik yöntemlerle tarımsal zararlılar nasıl kontrol ediliyor? İşte DİKKAD’ın düzenlediği eğitimin detayları!

DİKKAD, Dicle’deki Çiftçilere Biyoteknik Mücadele Eğitimi Veriyor
18-09-2024 12:00
DİYARBAKIR

Tarımda Verimi Artırma Çabaları

Dicle Kırsal Kalkınma Yerel Eylem Grubu Derneği ( DİKKAD), bölgedeki tarımsal verimi artırmak ve ürün kalitesini yükseltmek amacıyla eğitim programları düzenlemeye devam ediyor. Bu kapsamda, ilçedeki çiftçilere yönelik olarak biyoteknik mücadele eğitimi başlatıldı. Eğitim, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Bayhan tarafından veriliyor ve çiftçilere zararlı böceklere karşı biyoteknik mücadele yöntemlerini öğretmeyi hedefliyor.

Yerli ve Milli Ürünlerin Önemi

Prof. Dr. Erol Bayhan, eğitim programının ilk gününde çiftçilerin sorularını yanıtlayarak, tarımda yerli ve milli ürünlerin kullanımının önemine dikkat çekti. Çiftçilere ata tohumlarının korunması gerektiğini vurgulayan Bayhan, bu tohumların yerel tarımın sürdürülebilirliği açısından kritik olduğunu belirtti. Ayrıca, aşırı sıcak yaz aylarında ürünlerin güneş yanıklarına karşı korunması için kaolin kili gibi doğal maddelerin kullanılması gerektiğini söyledi.

Doğru İlaçlama ve Mücadele Yöntemleri

Çiftçilere biyoteknik mücadele yöntemlerini aktaran Prof. Dr. Erol Bayhan, tarımsal zararlılarla mücadelede doğru ilaçlama tekniklerinin ve doğal yöntemlerin önemini vurguladı. Zararlı böceklerle biyoteknik mücadele, kimyasal ilaç kullanımını minimize ederek çevreye zarar vermeden daha sağlıklı ve verimli ürün elde edilmesini sağlıyor. Çiftçiler, bu yöntemlerle hem maliyetlerini düşürebilecek hem de ürünlerini daha kaliteli hale getirebilecekler.

Çiftçilerin Sorunlarına Çözümler Sunuldu

Eğitim programının ilk gününde çiftçiler, tarımsal faaliyetler sırasında karşılaştıkları sorunları Prof. Dr. Bayhan’a iletti. Toprak kalitesi, su kullanımı ve zararlılarla mücadele gibi konularda detaylı bilgiler alan çiftçiler, bu eğitim sayesinde sorunlarına çözüm yolları bulmayı hedefliyor. Ayrıca, biyoteknik mücadele yöntemlerinin çiftçilerin karşılaşabilecekleri iklimsel ve çevresel zorluklar karşısında nasıl uygulanabileceği hakkında bilgi verildi.

Katılımcılar ve Eğitim Süreci

Eğitim programına, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rifat Arik, DİKKAD Başkanı Mehmet Şahinoğlu, DİKKAD Müdürü Rıdvan Bal, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yüksek Lisans öğrencisi Yeşim İçli, Dicle Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Aydın ve çok sayıda çiftçi katıldı. Program, 17-19 Eylül tarihleri arasında üç gün sürecek ve çiftçilere tarımsal verimliliği artıracak teknik bilgiler sunulacak.

Tarımda Biyoteknik Mücadele Neden Önemli?

Biyoteknik mücadele, tarımsal zararlılarla çevreye zarar vermeden mücadele etmenin en etkili yollarından biri olarak kabul ediliyor. Bu yöntemler, doğal düşmanlar kullanarak veya zararlıları etkisiz hale getiren biyolojik ve kimyasal olmayan maddelerle gerçekleştirilir. Dicle’deki çiftçilere verilen bu eğitim, tarımsal verimin artmasına ve çiftçilerin daha sürdürülebilir bir tarım modeline geçmelerine olanak sağlayacak.

"- Prof. Dr. Erol Bayhan Ata tohumlarını korumalıyız. Yerli ve milli ürünlerle tarım yapmamız, sürdürülebilir tarımın temeli."  İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ