USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Diyarbakır’da 35 Bin Dekar Soya Fasulyesi Ekimi Gerçekleştirildi

Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen projede soya ekimi neden bu kadar önemli? Üreticiler bu süreçten nasıl faydalandı?

Diyarbakır’da 35 Bin Dekar Soya Fasulyesi Ekimi Gerçekleştirildi
04-10-2024 15:00
DİYARBAKIR

Soya Ekiminde Büyük Başarı

Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Çınar ilçesi Bozçalı köyünde düzenlenen "Tarla Günü" etkinliğinde, bu yıl yapılan soya ekimi çalışmalarını değerlendirdi. Proje kapsamında, 14 bin 500 dekar alana yetecek kadar yüzde 75 hibeli sertifikalı soya tohumu dağıtıldığını belirten Atalar, bu desteğin bir lokomotif görevi gördüğünü ve üreticilerin kendi imkanlarıyla yaptıkları ekimlerle beraber, Diyarbakır genelinde yaklaşık 35 bin dekar soya fasulyesi ekimi gerçekleştirildiğini söyledi.

Soya Fasulyesinin Ülke Tarımı İçin Önemi

Atalar, soya fasulyesinin yağ sanayisinde kullanıldığını ve yağı alındıktan sonra geriye kalan kısmının yüzde 35’e yakın protein içerdiği için hayvan beslenmesi, özellikle kanatlı sektöründe önemli bir yem hammaddesi olduğunu vurguladı. Soya fasulyesi, yüksek protein oranı ile hayvancılık sektörünün vazgeçilmez ürünlerinden biri olarak öne çıkıyor. Atalar, ayrıca soya ekimi yapılan tarlaların toprağı iyileştirici etkisinin de önemli olduğunu belirtti.

Pamuk Ekimi Yerine Alternatif Ürün

Bu yıl Bakanlık tarafından uygulamaya konulan yeni tarımsal üretim modeline göre, iki yıl üst üste pamuk ekimi yapılmayacağı belirtildi. Pamuktan sonra farklı bir ürün ekimi gerekecek ve soya fasulyesi bu anlamda önemli bir alternatif olarak öne çıkıyor. Soya ekimi, hem toprağı iyileştiriyor hem de yüksek verimiyle çiftçiye ekonomik bir kazanç sağlıyor.

Verimde Yüksek Beklentiler

Mustafa Ertan Atalar, soya fasulyesinden alınacak verim konusunda oldukça umutlu olduklarını ifade etti. Şu an için tarlada 500 kilogramın üzerinde verim beklendiğini belirten Atalar, bu sonuçların gerçekleşmesi durumunda Diyarbakır genelinde soya ekim alanlarının gelecek yıllarda önemli ölçüde artacağını vurguladı. Ürünün pazarlama sorunu bulunmadığı ve yüksek talep gördüğü de dikkat çekici unsurlar arasında yer alıyor.

Üreticilere Büyük Katılım

Bozçalı köyünde düzenlenen "Tarla Günü" etkinliğine çok sayıda üretici katıldı. Üreticiler, yeni soya çeşitleri hakkında bilgilendirildi ve soyanın Diyarbakır’da tarımsal üretim açısından gelecekteki potansiyeli tartışıldı. Etkinlik, hem tarımsal üretimin gelişimine katkı sağlamak hem de üreticilere yeni fırsatlar sunmak amacıyla düzenlendi.

Gelecek Yıllarda Daha Fazla Soya Ekimi Bekleniyor

Atalar, Diyarbakır’da soya ekim alanlarının önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artacağına dair inancını dile getirdi. Tarımın gelişmesi ve yerel çiftçilerin ekonomik kazanç sağlaması adına soya fasulyesinin büyük bir fırsat sunduğunu belirten Atalar, projelerin devam edeceğini ve çiftçilere her türlü desteğin sağlanacağını söyledi.

“Soya fasulyesi, hem ülkemizin ihtiyaç duyduğu bir ürün hem de toprağı iyileştirici etkisiyle çiftçilerimiz için büyük bir avantaj sağlıyor.” Haber-İHA-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
5.10.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ