USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Diyarbakır Müzesi'nde 2.648 Yıllık Sadece Kadın İsimlerinin Yer Aldığı Kil Tablet İlgi Odağı

Bu kil tabletin sırrı nedir? Kadın isimlerinin yazılı olduğu bu eser neden bu kadar önemli?

Diyarbakır Müzesi'nde 2.648 Yıllık Sadece Kadın İsimlerinin Yer Aldığı Kil Tablet İlgi Odağı
06-08-2024 10:15
DİYARBAKIR

Asur İmparatorluğu'ndan Gelen Tarihi Miras

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan İçkale Müze Kompleksi, Asur İmparatorluğu dönemine ait 2.648 yıllık bir kil tableti sergiliyor. Bu özel tabletin en dikkat çekici yanı, sadece kadın isimlerinin yazılı olması. Asur İmparatorluğu'nun saray kalıntılarında bulunan bu eser, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.

Kurtarma Kazısının Ardından Bulundu

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izinleri, Diyarbakır Müze Müdürlüğü Başkanlığı ve Devlet Su İşleri sponsorluğunda gerçekleştirilen Ilısu Barajı kapsamındaki kurtarma kazıları sırasında, Dicle Nehri kenarında bu önemli buluntuya rastlandı. 2000-2012 yılları arasında gerçekleştirilen kazılar sonucunda, Ziyaret Tepe'de yer alan bu saray yapısında kil tablet gün yüzüne çıkarıldı.

Saray Çalışanlarının Listesi mi?

Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl, bu kil tabletin bir nevi sarayda çalışan kadınların listesi olduğunu belirtti. Gizligöl, "Tablet üzerinde Süryanice, Asurca, Akadca ve Sami dil grubuna ait kadın isimleri tespit edildi. Bazı isimlerin hangi dil grubuna ait olduğu ise henüz belirlenemedi," dedi. Tabletin üzerindeki isimlerin çoğunun kaybolmuş dillere ait olabileceği ya da Orta Doğu'nun çeşitli yerlerinden getirilen kadınları temsil ettiği düşünülüyor.

Asur İmparatorluğu'nun Kayıt Tutma Geleneği

Gizligöl, Asur İmparatorluğu'nun kayıt tutma konusundaki titizliğine dikkat çekerek, "Bu yazılı tablet bir nevi personel listesi diyebiliriz. Asur İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu’ndan 1000-1500 yıl önce hüküm sürmüş ve kayda önem veren bir imparatorluktu. Bu tablet, Ziyaret Tepe’nin ünik eseri olarak tek başına sergileniyor," diye konuştu.

Kadın İsimlerinin Önemi

Diyarbakır Müzesi'nde görevli Arkeolog Nuran Candan ise tabletin en önemli özelliğinin kadın isimlerinin yer alması olduğunu vurguladı. Candan, "Kadın isimleri araştırıldığında farklı dil gruplarına ait olduğu görülmektedir. Asuri, İrani, Süryani ve Sami dil grubuna ait isimler var. Ancak henüz çözülemeyen isimler de bulunuyor," dedi.

Ziyaretçilerin Görüşleri

Müze ziyaretçilerinden Doğa Yücel, Ayvalık’tan geldiğini belirterek, "Müze var dediler, çok ilgimi çekti geldim. Burada kadınların isminin yazılı olduğu tablet varmış. Bana çok değişik geldi. Genelde böyle şeyler görmediğimiz için ilgi çekici oldu," diye konuştu. Bu özel eser, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.

"Asur İmparatorluğu inanılmaz kayıt tutan, Roma İmparatorluğu’ndan 1000-1500 yıl önce hüküm sürmüş ve Roma İmparatorluğu gibi kayda önem veren bir imparatorluk." - Müjdat Gizligöl

Diyarbakır Müzesi’nde sergilenen 2.648 yıllık bu kil tablet, Asur İmparatorluğu'nun tarihine ışık tutarken, kadınların tarih boyunca nasıl kaydedildiğini ve bu kayıtların nasıl korunduğunu gözler önüne seriyor. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
3.12.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ