USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Diz Kireçlenmesinde Tetikleyici Faktörlere Dikkat!

40 yaşından önce diz kireçlenmesi nadir mi görülüyor? Kireçlenme tedavisinde kök hücre uygulamalarının yeri nedir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır, bu soruların cevaplarını veriyor.

Diz Kireçlenmesinde Tetikleyici Faktörlere Dikkat!
19-08-2023 15:20

Diz Kireçlenmesi Nedir?

Diz kireçlenmesi, halk arasındaki yaygın tabiriyle, diz aralığında bulunan kıkırdağın bozulması ve eklem kenarlarında kemik büyümesi sürecidir. Bu durum, kıkırdağın kütle kaybına yol açar ve bu da altındaki kemikte dejenerasyona neden olabilir. Özellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde sıkça görülen bu hastalık, gençlerde daha nadir rastlanan bir durumdur. Özellikle eller, kalça, diz ve omurga en sık etkilenen eklemlerdir. Kıkırdak bozulmasının seviyesi hafiften ağır kayıplara kadar değişiklik gösterebilir. Erken önlem alındığında, tedavi süreci daha kolay ilerler.

Belirtileri Nelerdir?

Eklem kireçlenmesi, genellikle ağrı, tutukluk, kilitlenme ve şişlik gibi semptomlara yol açar. Bu belirtiler hareket sırasında ya da uzun süreli hareketsizlikten sonra ortaya çıkabilir. Ancak zamanla, bu şikayetler daha da şiddetlenerek yük taşırken, merdiven ya da yokuş çıkarken ve hatta istirahat halindeyken bile ağrı hissedilmesine neden olabilir.

Tetikleyen Sebepler

Obezite, eklemdeki kıkırdağın dejenerasyonuna neden olan en büyük faktörlerden biridir. Kontrolsüz spor hareketleri, osteoartritin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Yaş ilerledikçe eklem kıkırdağının dayanıklılığı azalır, bu da osteoartrit riskini artırır. Kadınlarda bu risk daha yüksektir. Aynı zamanda, genetik faktörler, Gut, Romatoid artrit ve diğer bazı hastalıklar da kireçlenme riskini artırabilir.

Tanı Nasıl Konulur?

Tanıda muayene esastır. Ancak röntgen, BT, MRI gibi tetkikler de detaylı bilgi sağlamak için kullanılır. Ancak, aynı tetkik sonucuna sahip hastalarda bile şikayetlerin şiddeti farklılık gösterebilir.

Tedavisi Nedir?

Kireçlenme tedavisi, hastalığın evresine ve şiddetine göre planlanmalıdır. Tedavide öncelikle hastanın eğitilmesi ve bilgilendirilmesi esastır. Ağrı kesiciler yerine, kıkırdak yapımını destekleyen ilaçlar önerilmektedir. Son yıllarda kök hücre uygulamaları tedavide önemli bir yere sahip olmuştur. Ancak, tıbbi tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Diz Kireçlenmesinde Kilonun Önemi

Obezite, kireçlenmenin en önemli sebeplerinden biridir. Aşırı kilo, eklem kıkırdağının yapısına zarar vererek kireçlenmeye neden olabilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
22.11.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ