USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Fatma Şahin, BM Genel Kurulu’nda Gaziantep Modelini Dünyaya Tanıttı

Gaziantep modeli, dünya sorunlarına çözüm olabilir mi? Başkan Fatma Şahin, Birleşmiş Milletler’de Türkiye ve Gaziantep’in modelini anlattı.

Fatma Şahin, BM Genel Kurulu’nda Gaziantep Modelini Dünyaya Tanıttı
25-09-2024 13:30
GAZİANTEP

New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu’na katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye ve Gaziantep modelini dünya liderlerine tanıttı. Şahin, BM Genel Sekreteri Guterres ve diğer katılımcılar üzerinde derin bir etki bırakan Gaziantep modeli ile adaletli ve sürdürülebilir bir dünya için çözüm yolları sundu. Şahin, konuşmasında Gazze’de yaşanan insanlık dramına ve BM’nin kuruluş amacına dikkat çekti.

Gaziantep Modeli Dünyaya İlham Veriyor

Başkan Fatma Şahin, konuşmasında Gaziantep modelini ayrıntılarıyla anlattı ve Türkiye’nin dünya sorunlarına sunduğu çözümleri vurguladı. Şahin, BM’nin savaşı önlemek amacıyla kurulduğunu hatırlatarak, ancak şu an Gazze’de çocukların öldüğü bir dünya ile karşı karşıya olduklarını belirtti. BM’nin bu sorunları çözmede yetersiz kaldığını dile getirirken, Türkiye modeli ve Gaziantep modelinin bu çıkmazdan bir çıkış yolu sunduğunu ifade etti.

"BM savaş için kuruldu ama Gazze’deki çocukların öldüğü bir dünyayı yaşıyoruz."

Gaziantep Modeli, Guterres Üzerinde Büyük Etki Bıraktı

Şahin, BM Genel Sekreteri Guterres’in Gaziantep modeli karşısında derin bir etki bıraktığını belirtti. Guterres’in “Bu dünyayı mahvettik. Önce kendimizle, sonra doğayla savaştık ve şimdi çıkmazdayız” dediğini aktaran Şahin, Türkiye ve Gaziantep modellerinin bu durumdan bir çıkış gösterdiğini söyledi. Guterres, Gaziantep’e gelerek şehrin mültecilere yönelik başarılı çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmuş ve bu başarıları takdir etmişti.

Adaletli Bir Dünya İçin Eyleme Geçme Zamanı

Şahin, dünya liderlerine seslenerek adaletli bir dünya için artık eyleme geçme vaktinin geldiğini belirtti. Özellikle Gazze, Suriye ve Ukrayna gibi kriz bölgelerinde çocukları koruma konusundaki eksikliklere dikkat çeken Şahin, eyleme geçilmediği takdirde dünya üzerindeki adaletsizliklerin devam edeceğini ifade etti. “Dünya beşten büyüktür” sözünün altını çizen Şahin, bu görüşün dünya genelinde daha adaletli bir düzenin sağlanmasına öncülük ettiğini vurguladı.

"Eğer bu sesler eyleme dönüşürse, Gazze’deki çocukları da koruyacağız, dünyaya adaleti getireceğiz."

BM’de Türkiye’den Tek Belediye Başkanı

Fatma Şahin, BM Danışma Kurulu’na Türkiye’den kabul edilen tek belediye başkanı olduğunu belirtti. Guterres’in yüksek komiserken Gaziantep’e yaptığı ziyaretten sonra şehrin mülteci politikalarına duyduğu hayranlığı dile getiren Şahin, bu çalışmaların BM tarafından da takdir edildiğini vurguladı. Gaziantep modeli, şehirde yaşayan mültecilerin entegrasyonuna yönelik eğitim, sağlık ve istihdam alanlarında geliştirdiği kapsamlı planlarla uluslararası alanda örnek gösterilen bir model haline geldi.

Onurlu ve Güvenli Geri Dönüş İçin Adımlar Atılmalı

Şahin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın oturup Halep yolunu açarak mültecilerin onurlu ve güvenli bir şekilde geri dönüşlerini sağlamaları gerektiğini belirtti. Bölgesel istikrarın ancak bu tür adımlarla mümkün olacağını ifade eden Şahin, BM ile işbirliği içinde bu hedeflere ulaşmak için çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi. Şahin, bu konuda tüm dünya liderlerine çağrıda bulundu. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ