USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

GAİB Koordinatör Başkanı Kileci Ekonomi Gündemini Değerlendirdi

İhracatın Büyümeye Katkısından Finansman Maliyetlerine: Ekonomide Neler Oluyor?

GAİB Koordinatör Başkanı Kileci Ekonomi Gündemini Değerlendirdi
21-07-2024 19:45
GAZİANTEP

İhracatın Ekonomiye Etkisi ve Kamuda Tasarruf Politikaları

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, ekonomi gündemini değerlendirdi. İhracatın büyümeye katkısı, kamuda tasarruf paketi ve sıkı para politikası konularında çarpıcı açıklamalarda bulunan Kileci, bu politikaların ekonomiye etkilerini anlattı.

"Tasarruf tedbirleri tüm dünyada uygulanan, olmazsa olmaz bir olgudur. Ancak tasarruf tedbirleri herkesi kapsamalı, genele yayılmalı ve yukarıdan aşağıya doğru yapılmalı."

Tasarruf tedbirlerinin sadece zor zamanlarda değil, her zaman yapılması gerektiğini vurgulayan Kileci, bu tedbirlerin yukarıdan aşağıya doğru uygulanmasının önemini belirtti. Ayrıca, tasarrufun maddi konularla sınırlı kalmaması gerektiğini, zaman ve ilişkilerin de doğru kullanılmasının önemini dile getirdi.

Sıkı Para Politikası ve Ekonomideki Etkileri

Sıkı para politikasının ilk 6 aylık periyodunu değerlendiren Kileci, uygulanan politikanın fayda gösterdiğini belirtti. Tüm dünyanın içinden geçtiği süreci atlatmak için her ülkenin kendi çapında sıkı para politikası uyguladığını ifade eden Kileci, bu politikaların genele yayılması gerektiğini vurguladı.

"Fedakarlığı tüm kesimlere yayarsak bu süreci daha kolay atlatırız."

Kileci, sıkı para politikalarının ekonomik döngü içerisinde zaman zaman uygulandığını, ilerleyen dönemde gevşemeler ve normalleşme adımlarının atılacağını belirtti. Ancak, bu politikaların genele yayılması gerektiğini ve fedakarlığın sadece bir kesime yüklenmemesi gerektiğini ifade etti.

İhracattaki Düşüş ve Dünya Ekonomisindeki Değişimler

Haziran ayı ihracatındaki düşüşün nedenlerini açıklayan Kileci, dünyada değişen dengeler ve tüketim alışkanlıklarının etkilerini anlattı. Lüks tüketimden zorunlu mallara geçişin ihracatı etkilediğini belirten Kileci, Haziran ayının özel bir ay olduğunu ve birtakım eksilerin olduğunu ifade etti.

"Haziran ayı iyi geçmedi, ama bir öncesinde de rekorlar kırıldı. Temmuz ayında tekrardan artıya geçeceğimizi düşünüyoruz."

Haziran ayındaki düşüşün nedenlerini detaylıca açıklayan Kileci, bir önceki aydaki çalışma gününün fazla olması ve yaz tatilinin başlamasının etkilerini anlattı. Temmuz ayında ihracatın yeniden artıya geçeceğini düşündüğünü belirtti.

Finansman Maliyetleri ve Uzun Vadeli Yatırımlar

Finansmana ulaşımın zor olmadığını ancak finansman maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirten Kileci, bu maliyetlerin uzun vadeli yatırımların önündeki en büyük engel olduğunu söyledi. Yüksek finansman maliyetlerinin sürdürülebilir olmadığını ifade eden Kileci, bugünkü modelle ancak günü kurtarabileceklerini belirtti.

"Bugünkü maliyetlerle yatırım yapmak çok ihtimal görünmüyor."

Uzun vadeli yatırımların çok iyi hesaplanması gerektiğini vurgulayan Kileci, kaynakların sınırlı olduğunu ve bugünkü şartlarda yatırım yapmanın zor olduğunu belirtti. Ancak, şartların değişebileceğini ve yarının bugünden farklı olacağını ifade etti.

Döviz Kurları ve İhracatın Önemi

Döviz kurlarının ihracatçıya etkilerini değerlendiren Kileci, düşük kurdan kaynaklanan dezavantajların giderilmesi gerektiğini belirtti. Döviz kurlarının belirli bir düzeyde faiz ve enflasyonla birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

"İhracat, gelişmenin en önemli silahıdır. Siz eğer aldığınızdan fazlasını satamıyorsanız uluslararası platformlarda istediğiniz noktaya gelmeniz zor olacaktır."

Kileci, ihracatın gelişmenin en önemli silahı olduğunu ve döviz kurlarının ihracatçılar için en önemli enstrümanlardan biri olduğunu belirtti. İhracatçıların zararlarının telafi edilmesi gerektiğini vurgulayan Kileci, dış ticaret fazlası vermenin refah seviyesi için önemini dile getirdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gelecek Beklentileri

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ekonomisini değerlendiren Kileci, bölgenin ikinci bir Körfez olma yolunda ilerlediğini belirtti. Deprem sonrası yeniden yapılanma sürecinde bölgede önemli yatırımların yapılacağını ifade eden Kileci, bölgenin Ortadoğu’daki yeniden yapılanmada önemli bir rol oynayacağını düşündüğünü söyledi.

"Bölgemiz ikinci bir Körfez haline gelecektir."

Kileci, Amanos Tüneli Projesi ile İskenderun limanına ulaşımın kolaylaşacağını ve bölgedeki illerin ikinci bir Körfez olma yolunda ilerlediğini belirtti. Bölgedeki yeniden yapılanma sürecinde sanayinin daha çevreci ve doğru yapılanmalarla inşa edileceğini ifade etti.

Kileci, yılsonu büyüme beklentisi ile ilgili olarak, yıl sonunda yüzde 3,6 veya 3,7 gibi bir büyüme beklediğini, yüzde 4’ün üzerini hayal, 3,5’un altını ise hayal kırıklığı olarak gördüğünü belirtti.İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
17.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Fenerbahçe513+11
2Galatasaray412+11
3Başakşehir FK410+6
4Beşiktaş410+6
5Eyüpspor59+4
6Konyaspor57-1
7Sivasspor57-1
8Antalyaspor57-3
9Göztepe46+2
10Samsunspor46+1
11Kasımpaşa55-2
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK33-1
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7