Güneydoğu Bölgesinin en eski gazetelerinden olan Siverek’in İrfan Gazetesi 100. Yılını kutlamak istiyor. 100. Yılını tamamlamasına 3 yıl kalan gazetenin sahibi Mehmet Güyüç, “gazeteyi ne pahasına olursa olsun, 100. yılına taşıyacağım, başkanımızın 2023 hedeflerine ulaşmalıdır” dedi.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 1923 yılında kurulan ve ilk baskısı Osmanlıca olan, Güneydoğu Bölgesinin en eski yerel gazetesi İrfan, destek bekliyor. 1923 yılında kurulan İrfan Gazetesi aradan 97 yıl geçmesine rağmen zorluklar içerinde yayın hayatını devam ettiriyor.
En büyük isteğinin gazetesinin 100. yılını görmek olduğunu söyleyen Gazete Sahibi Mehmet Güyüç (83) “Ancak bu nasip olmazsa varislerime vasiyetimdir, gazeteyi ne pahasına olursa olsun, 100. yılına taşıyınız. Başkanımızın belirlediği 2023 hedeflerine ulaşmalı” sözlerine yer verdi. Gazetenin 100. Yılına ulaşmasını isteyen Güyüç, halkın desteği ile bunun başaracaklarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedeflediği 2023 yılına ulaştırmak istiyor.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında maddi imkânsızlıklar nedeniyle yapılamamış ve Mehmet Siret tarafından 1929 yılına kadar devam eden gazete, aynı yıl içinde el değiştirerek Selahattin Timur tarafından yayın hayatını devam ettirmiştir. 1959 yılında Osman Güyüç tarafından yayınına devam eden İrfan Gazetesi, Güyüç’ün 1992 yılında hayatını kaybetmesiyle gazetenin imtiyaz sahipliğini kardeşi Mehmet Güyüç üstlendi.
“MATBAA BAŞINDA BİR ÖMÜR”
İrfan Gazetesi’nin büyük zorluklarla bugüne ulaştığına dikkat çeken Mehmet Güyüç, basın hayatına 1948 yılında Diyarbakır’da gazete dağıtıcılığı yaptığı sırada 15 yaşında iken ailesiyle Siverek ilçesine gelmiş. Siverek’in Sesi gazetesinde çalışmaya başlayan Güyüç, gazete kapanınca İrfan Gazetesi’nde mesleğine devam etmiş. 1959 yılında İrfan Gazetesi ağabeyi Osman Güyüç tarafından alındı.
“ZAMAN ZAMAN MATBAAMIZ KURŞUNLANDI”
12 Eylül ve öncesinde büyük olaylar yaşandığına dikkat çeken Güyüç, “Çok zor dönemler geçirdik, Zaman zaman matbaamız kurşunlandı, zaman zaman taşlandı ama bütün o badireleri atlattık. Ben de bir ara gözaltına alındım bir şiirden dolayı. Nasıl ki Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan bir şiirden dolayı hapse girdi, bende yayınladığım bir şiirden dolayı gözaltına alındım” diye konuştu.
Gazeteyi bir okul olarak gördüklerini dile getiren Güyüç, tanınmış bazı simaların da yolunun İrfan’dan geçtiğini belirtti.
Üniversite öğrencisi Yusuf Sarı ise gereken önemin ve desteğin verilmesini ifade etti. İrfan Gazetesi’nin 1999 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü öğrencisi Hasan Bulut tarafından tez konusu olarak işlendiği öğrenildi.