Gebelikte Şeker Hastalığı: Bilinmesi Gerekenler
Hamilelikte Diyabetin Sebepleri
Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Ülker, hamilelik sırasında diyabetin, vücudun ekstra insülin ihtiyacını karşılayamamasından kaynaklandığını belirtti.
“Gestasyonel diyabet yani gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı, vücudunuzun hamilelik sırasında ihtiyaç duyduğu ekstra insülini salgılayamadığı durumlarda ortaya çıkar”
dedi.
Gebelikte Diyabetin Risk Faktörleri
Dr. Ülker, gebeliğe bağlı diyabet riskinin, önceki gebeliklerde gestasyonel diyabet geçmişi, tip 2 diyabet öyküsü, fazla kilolu olma ve polikistik over sendromu gibi sebeplerle artabileceğini vurguladı. Ayrıca tanının kan testi ile belirlendiğini ve risk durumuna göre testin zamanlamasının değişebileceğini ifade etti.
Gebelik Şekerine Karşı Önlemler
Hamilelikte ortaya çıkan şeker hastalığına karşı en etkili korunma yöntemlerinin sağlıklı kilo ve düzenli egzersiz olduğunu belirten Dr. Ülker, tedavide diyabetik diyet, egzersiz ve gerektiğinde insülin enjeksiyonlarının kullanıldığını belirtti.
Gebelik Diyabetinin Riskleri
Dr. Ülker, gebelik diyabetinin anne ve bebek için bazı riskleri olduğunu, özellikle çocukluk döneminde aşırı kilo artışı riski taşıdığını ifade etti. Anne adaylarının, bu hastalığı tedavi ederek, bebeklerin doğum ağırlıklarının normalden yüksek olmasını engelleyebileceğini vurguladı.
Hamilelik Sürecinde Düzenli Kontrollerin Önemi
Dr. Esra Ülker, hamilelik sırasında şeker düzeylerinin kontrol altında tutulmasının hem anne hem de bebek sağlığı için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak,
“Hem bebeğin hem annenin kısa ve uzun vadede hayat kalitesini korumak için mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmelidir”
şeklinde konuştu.