Fiziksel Hareketsizliğin Sağlığa Etkileri
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emre Kurtgil, fiziksel hareketsizliğin, dünya genelinde yaşam kayıpları risk faktörleri arasında dördüncü sırada olduğunu ve çağımızın yaygın hastalıklarından obezitenin ana nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Diyabet, tansiyon, kalp-damar hastalıkları, kireçlenme, osteoporoz, hiperlipidemi gibi hastalıkların ilaç tedavisiyle yeterince kontrol altına alınamadığına dikkat çekti.
Evde Egzersizin Rolü
Dr. Kurtgil, iyileşme ve rehabilitasyon süreçlerinde fizik tedavinin temelini oluşturduğunu, ancak en iyi sonucu almak için evde egzersiz gibi tamamlayıcı bir programın önemli olduğunu vurguladı. Evde egzersiz yapmanın kas kütlesinin ve gücünün yeniden kazanılmasına yardımcı olduğunu, dolaşımın hızlanmasına, iltihaplanmanın azalmasına ve kas atrofisinin önlenmesine katkıda bulunduğunu söyledi.
Günlük Fiziksel Aktivite Önerileri
Dr. Kurtgil, sağlık için günde en az 30 dakika fiziksel aktivite ya da egzersizin önemli olduğunu belirtti. Günlük ev işleri, çiçek sulama, evcil hayvan bakımı, müzik aleti çalma, örgü-nakış gibi aktivitelerin yanı sıra evde yapılan basit tamir işleri ve dans etmenin bile fiziksel aktivite olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.
Evde Yapılabilecek Pratik Egzersizler
Dr. Kurtgil, evde yapılabilecek pratik egzersiz örnekleri verdi. Oturarak bacak kaldırma, duvara karşı şınav, topuk yükseltme, sandalye kullanarak yapılan denge egzersizleri ve direnç bandıyla diz kaslarını güçlendirme gibi egzersizlerin kas kütlesini ve gücünü artırarak, sağlığın iyileştirilmesine katkı sağladığını anlattı.
"Egzersiz yapmazsanız, dolaşımınız yavaşlar, iltihaplanma tekrarlar ve kas kütlesi ile gücünde hızlı kayıplar yaşanır. Ev egzersiz programı, bu olumsuz etkileri önlemek ve fiziksel sağlığınızı iyileştirmek için gereklidir." - Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emre Kurtgil
Dr. Kurtgil, fizik tedavi sırasında alınan tedavi edici sonuçları da sıraladı. ruhsal durumun iyileşmesi ve öz yeterlilik duygusunun artması gibi faydalar