USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İnşaat Sektöründe Ücretli Çalışan Sayısında Rekor Artış

İnşaat sektöründe son 99 ayın en yüksek ücretli çalışan sayısına ulaşıldı. Bu artışın nedenleri ve gelecekteki etkileri nelerdir?

İnşaat Sektöründe Ücretli Çalışan Sayısında Rekor Artış
14-07-2024 17:30
ANKARA

İnşaat Sektöründe Rekor Artış

Mayıs ayı itibarıyla inşaat sektöründe ücretli çalışan sayısı 1 milyon 824 bin kişiye yaklaşarak son 99 ayın zirvesine ulaştı. Bu rakam, inşaat sektörünün yeniden hareketlendiğini ve iş gücü talebinin arttığını gösteriyor. Ücretli çalışan sayısındaki bu artış, inşaat sektörünün Türkiye ekonomisindeki önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Sektörel Analizler ve İstihdam Verileri

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı, Mayıs ayında yıllık bazda %4,3 artışla 15 milyon 669 bin 792 kişiye yükseldi. Sektörler bazında incelendiğinde, en yüksek artışlardan biri inşaat sektöründe yaşandı. İnşaat sektöründeki ücretli çalışan sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre %11,1 artarak 1 milyon 823 bin 929'a çıktı.

GYODER'den Değerlendirmeler

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, deprem bölgesi başta olmak üzere tüm ülkede inşaat faaliyetlerinde hareketlilik yaşandığını belirtti. Çekici, "Bir süredir inşaat faaliyetlerinde hareketliliğin başladığını görüyorduk, faaliyetlerdeki artış verilere de yansımaya başladı. Hareketliliğin başladığını görmek 250 alt sektörün beslenmesi açısından da sevindirici. İhtiyaç kaynaklı bir hareketlilik diyebiliriz," dedi.

"Bu talep, yıllık 800 binden fazla konut üretimini ilgilendiriyor. Piyasa son 2 yıldır durgundu. GYODER olarak iş gücü raporu hazırlıyoruz. Orada da bu konuları analiz etmiş olacağız."

İnşaat Türkiye'nin Lokomotif Sektörü

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Şişik, inşaatın Türkiye'nin lokomotif sektörü olmaya devam ettiğini vurguladı. Şişik, "İnşaat dediğimiz zaman akıllara hemen gayrimenkul gelse de alt ve üstyapı işlerinde de yoğunluk söz konusu. Bu alandaki hareketlilik de istihdamı artırıyor. Deprem bölgesindeki yeni konut ve yol projelerinin yanı sıra alt ve üstyapı projelerinin de çalışan sayısındaki artışta etkisi var," ifadelerini kullandı.

"Eleman bulmakta ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Günlük 3 bin liraya kadar yevmiye vermemize rağmen ne yazık ki usta bulmakta zorlanıyoruz. Bazen kalifiye işi yapacak kişi için 3 ay beklemek durumunda kalıyoruz."

Güçlü Talep ve Yeni Projeler

Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, artışın sebebinin deprem bölgesindeki inşaat üretimi olduğunu belirtti. Özgün, "Ayrıca, yükselen maliyetlerden daha fazla etkilenmek istemeyen şirketlerin başladıkları projelere hız vermesinin de etkili olduğunu düşünüyorum," dedi. Mayıs ayı itibarıyla ulaşılan rakamın tüm zamanların en yüksek ikinci verisi olarak kayıtlara geçtiğini bildiren Özgün, "Yeni projelerin de başlamasıyla açıklanacak yeni verilerle birlikte inşaat sektöründeki istihdam rakamında rekor kırılacaktır," diye konuştu.

İnşaat Sektörünün Geleceği

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, inşaat sektörünün ve inşaata bağlı alt sektörlerin Türk ekonomisinin en önemli kaldıraçları olduğunu belirtti. Özyurt, "Resmi veriler de 'rekor seviye' olarak nitelendirebileceğimiz 1 milyon 824 bine yakın inşaat sektörü çalışanı olduğunu bize söylüyor. İnşaat sektörü uzun yıllar boyunca hem üretim hem de istihdam bakımından ülkemizin lokomotif sektörü olmaya devam edecektir," değerlendirmesinde bulundu.

Kentsel Dönüşüm ve İstihdam

Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır, inşaat sektöründe ücretli çalışan sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 182 bin kişi arttığını ve bu artışın çok önemli olduğunu vurguladı. Bahadır, "Deprem bölgesindeki inşaat yoğunluğu ve kentsel dönüşüm hareketinin de istihdam artışına neden olduğunu düşünüyorum. Sektörümüz istihdama katkı sağlamaya devam edecek," dedi.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
22.11.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ