USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kadın Girişimciler İlk Ürünlerini Hasat Etti

Kadınlar, devlet desteğiyle kurdukları seralardan ilk hasatlarını nasıl gerçekleştirdi? Bu adım, bölge tarımına nasıl bir katkı sağlıyor?

 Kadın Girişimciler İlk Ürünlerini Hasat Etti
15-09-2024 10:00
ADIYAMAN

Kooperatif ile Başlayan Bir Başarı Hikayesi

Adıyaman’da Kur'an kursu öğreticisi Asiye Çalışkan ve kursiyer kadınlar, kendi girişimleri ile kurdukları Adıyaman Kadın Girişimciler Kooperatifi sayesinde tarıma adım attı. Devletten aldıkları %80 hibe desteği ile Gözebaşı köyünde bir sera kuran kadınlar, seralarındaki ilk ürünleri büyük bir heyecanla hasat etti. Kurulan bu serada kadınlar, salatalık üretimi yapmaya başladı ve büyük bir özveriyle çalışarak, 25 günlük emeğin ardından ilk salatalıkları topladılar.

Devlet Desteği ile Hayata Geçen Proje

Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, GAP Kalkınma İdaresi ile birlikte "Adıyaman’da Sera-GES ile Tarımsal Üretim Hızlanıyor" projesi kapsamında kadınlara sera kurmaları için destek sağladı. Kurulan seranın maliyeti 800 bin TL iken, bunun yalnızca 160 bin TL’si kadınlar tarafından karşılandı; geri kalan kısmı ise hibe olarak devletten geldi. Bu destek sayesinde kadınlar bir dönümlük alanda salatalık üretimi yapmaya başladı ve büyük bir azimle seralarına gözü gibi baktılar.

İlk Hasat ve Beklentiler

Kurulan seralarda ilk ürünler yaklaşık 25 gün içerisinde elde edildi. Seradan Aralık ayına kadar 20 ton salatalık hasat edilmesi planlanıyor. Bu ürünlerin düzenli olarak Adıyaman’daki yerel bir market zincirine satılması için de anlaşmalar yapıldı. Kadınlar, seralarına gözü gibi bakarken, ürettikleri bu ürünler sayesinde ekonomik olarak da güçlenmeyi hedefliyorlar.

Tarım Müdürü’nün Katılımıyla İlk Ürünler Hasat Edildi

Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, kadınların gerçekleştirdiği bu başarılı girişime destek vererek, ilk ürün hasadına katıldı. Kıyas, "Asiye Hanım ve kursiyer arkadaşları, kooperatif kurarak bize başvurdular. Devlet desteği ile bu serayı kurdular ve ilk ürünlerini aldılar. Ürünleri pazara sunacakları bir anlaşma da yaptılar. Bu proje, bölge tarımı için önemli bir adım." şeklinde konuştu.

Kadınların Tarıma Katkısı ve Gelecek Hedefleri

Kooperatif Başkanı Asiye Çalışkan, bu sürecin başından beri kadın arkadaşlarıyla birlikte tarıma yönelmek istediklerini ve kooperatif kurarak bu adımı attıklarını belirtti. Çalışkan, "Bu proje, bizim için hem bir hobi hem de bir geçim kaynağı oldu. Arkadaşlarımızla birlikte, her gün seramıza gelip bitkilerimize bakıyoruz. Tarım alanında daha fazla projeler yaparak bu yolda emin adımlarla ilerlemeyi hedefliyoruz." dedi.

Adıyaman’da 46 Sera Kuruldu

GAP Kalkınma İdaresi’nin desteklediği proje kapsamında Adıyaman’da toplamda 46 sera kuruldu. Bu seraların toplam maliyeti 37 milyon 600 bin TL olarak açıklandı. Kadın girişimcilerin bu projelerle tarıma katkı sağlaması, bölgedeki tarımsal üretimin artırılması ve ekonominin canlanması adına büyük bir adım olarak değerlendiriliyor. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
3.12.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ