USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kavurucu Sıcaklarında Kadınların Zorlu Antep Fıstığı Hasadı

40 dereceyi aşan sıcaklıkta Antep fıstığı toplamak nasıl bir mücadele? Kadın tarım işçilerinin emek dolu günleri...

Kavurucu Sıcaklarında Kadınların Zorlu Antep Fıstığı Hasadı
11-08-2024 10:28
GAZİANTEP

Kavurucu Sıcaklara Rağmen Geçim Mücadelesi

Gaziantep'in kavurucu yaz sıcakları, tarım işçilerini zorlu bir mücadeleye itiyor. 40 dereceyi aşan sıcaklıkta, kadın tarım işçileri, Antep fıstığı hasadı yaparak ailelerinin geçimine katkı sağlıyor. Türkiye’nin en sıcak illerinden biri olan Gaziantep'te, bu yıl beklenen yüksek rekolte ise çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Sıcağın fıstığın olgunlaşması için gerekli olduğunu belirten üreticiler, hasat vaktinin geldiğini müjdeledi. Ancak bu sevinç, açık arazide çalışan işçiler için zorlu bir mesai anlamına geliyor.

Fıstık Bahçelerinde Uzun ve Yorucu Günler

Gastronomi şehri Gaziantep’in coğrafi işaret tescilli ürünü olan Antep fıstığı, özellikle baklavalık boz fıstık, hasat edilmeye başlandı. Günün ilk ışıklarıyla birlikte tarlalara giden kadın tarım işçileri, gün batımına kadar kavurucu sıcağın altında çalışıyor. 40 dereceyi aşan sıcaklıklarda, bu değerli ürünü toplamak, kadın işçiler için bir yaşam mücadelesine dönüşüyor. Hünerli elleriyle fıstıkları toplayan kadınlar, elde ettikleri kazançla ev ekonomilerine katkıda bulunuyor.

Sıcaklıkla Mücadele: Kadınların Günlük Yaşamı

Çoğu kadınlardan oluşan tarım işçileri, sabah 06.30’da başladıkları mesailerini akşam 17.00’ye kadar sürdürüyor. Günde yaklaşık bin TL kazanan bu kadınlar, 40 dereceyi bulan sıcaklıkta çalışmanın zorluklarını sık sık dile getiriyor. 65 yaşındaki Döne Takıl, bu durumu şöyle özetliyor: "Sabah erken saatlerde tarlaya geliyoruz ve akşama kadar çalışıyoruz. Sıcaklık zaman zaman 42 dereceyi buluyor. Hava sıcak ama ekmeğimizi bu şekilde kazanıyoruz."

“Sıcak hava bizi çok bunaltıyor ama ekmeğimizi bu şekilde kazanıyoruz.”

Birlikte Çalışmanın Gücü: Kadın Dayanışması

Tarım işçisi Şemsiye Taşan ise, sıcak hava koşullarına rağmen, fıstık toplamanın zevkli bir iş olduğunu dile getiriyor. Taşan, "Bu tarlada çalışan işçilerin tamamı kadınlardan oluşuyor. Hep birlikte çalışarak, ailemizin geçimine katkı sağlıyoruz. Hava sıcaklığı 42 dereceyi buluyor, fakat arkadaşlarımızla birlikte bu işi yapmak bizim için daha katlanılabilir hale geliyor" diye ifade ediyor.

Aile Bütçesine Katkı Sağlamak İçin Zorunlu Çalışma

Bir diğer işçi Ayşe Şahin de, sıcak havaya rağmen çalışmanın zorunluluğundan bahsediyor. Şahin, "Fıstık toplamak için Nizip’ten geliyoruz. Gün boyu çalışarak ailemizin bütçesine katkı sağlıyoruz. Hasat döneminde belirli günlerde bu tarlalara geliyoruz ve bu seneki fıstık rekoltemiz oldukça iyi" diyerek, kadınların bu zorlu şartlar altında bile çalışmaktan geri durmadığını belirtiyor.

“Boz fıstık toplamak daha çok zor oluyor. Çünkü tam sıcak havaya denk geliyor. Hava sıcak ama zamanımız çok güzel geçiyor.”

Zorluklarla Gelen Zevk: Kadınların Fıstık Hasadı

Boz fıstık toplamanın zorluğunu dile getiren Şahin, sıcak havanın bu işi daha da zorlaştırdığını ifade ediyor. Ancak, kadınların bir arada çalışmasının bu zorlukları bir nebze hafiflettiğini belirtiyor. Kadınların hünerli elleri ve dayanışması sayesinde, Antep fıstığı hasadı başarıyla sürdürülüyor. Her ne kadar sıcak hava onları zorlasa da, günün sonunda elde ettikleri ürün ve kazanç, tüm zorlukları geride bırakıyor.İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
11.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ