USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kilis’te "Yeşil Altın" Hasadı: Boz Antep Fıstığının Toplanması Başladı

Boz Antep fıstığı hasadı neden bu kadar önemli? Bu yılki hasat ne gibi yenilikler sunuyor?

Kilis’te "Yeşil Altın" Hasadı: Boz Antep Fıstığının Toplanması Başladı
24-07-2024 14:19
KİLİS

Kilis'te yeni mahsul Antep fıstığından önce toplanan ve "boz" olarak bilinen tam olgunlaşmamış iç fıstığın hasadı başladı. Bu fıstık, "yeşil altın" olarak adlandırılıyor ve Gaziantep başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da büyük bir ekonomik değer taşıyor.

Kilis’te Boz Fıstık Hasadı

Suriye sınırındaki Kilis'te, fıstık üreticileri ağaçlara merdivenle çıkarak kızarmamış fıstıkları topluyor. Hasadın bu ay içinde tamamlanması bekleniyor. Türkiye'de Antep fıstığı üretiminde 7. sırada bulunan Kilis, bu yıl 77 bin dekar alanda üretim gerçekleştiriyor. Kent genelinde geçen seneye göre 2 bin dönüm araziye daha ekilen Antep fıstığı, 1 milyon 500 bin ağaçla ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Boz Fıstığın Ekonomik Değeri

Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, Antep fıstığının önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirterek, "Üreticilerimizin önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığının ilk boz fıstık hasadı Kilis'te başladı. Kent genelinde her geçen gün üretim alanı artmakta. Bu yıl üretim alanımız 77 bin dekara çıktı ve rekoltemiz geçen yıla göre iki katına ulaştı. Geçen sene 2 bin 500 ton aldığımız hasatta bu sene 5 ile 6 bin ton rekolte beklentimiz var. Şu anda boz fıstık 130 TL’den alıcı buluyor."

Fıstık Üreticilerinin Zorlu Şartları

Çiftçiler, 45 dereceye varan sıcaklıklarda fıstık bahçelerinde hasat yapıyor. Bir kilogram boz fıstıktan yaklaşık 350 gram iç fıstık elde ediliyor. Çiftçi Mehmet Canbakış, "40 dereceye kadar ulaşan hava sıcaklıklarına aldırış etmeden fıstık bahçemizde boz fıstık hasadına başladık. Hasadın başlamasıyla birlikte 130 TL’den başlayan fiyatlar şimdiden yüzümüzü güldürüyor. Geçen seneye göre bu yıl rekoltemiz çok yüksek."

Genç Nesil de İş Başında

4. sınıf öğrencisi Çiğdem Canbakış, ailesine yardımcı olmak için tarlada çalıştığını anlatarak, "Kışın okula gidiyorum yazın da babam annem ve kardeşlerimle birlikte tarlada çiftçilik yapıyoruz. Havalar çok sıcak ve bu sıcak havalarda babam çok zorlanıyor ama yine de evimizin ihtiyacını karşılamak için burada çalışmak zorunda."

Rekoltenin Yükselmesi Üreticilerin Yüzünü Güldürüyor

Bu yılki yüksek rekolte, üreticilerin yüzünü güldürmüş durumda. Kilis’te artan üretim alanları ve yüksek verim, hem yerel ekonomiye hem de Türkiye genelindeki fıstık piyasasına olumlu yansımalar yapıyor. Üreticiler, bu başarıyı sürdürmek ve daha da artırmak için yoğun bir şekilde çalışıyor. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
11.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ