USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kore Gazisi Köy Halkının Gururu Oldu

Kore Gazisi Köy Halkının Gururu Oldu
11-02-2021 16:07

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesine bağlı Kalkankaya (Kılgan) köyünde yaşayan Kore Gazisi köy halkının gurur kaynağı haline geldi.

1950 yılında Kore savışına katılan ancak gazilik madalyası bulunmayan 100 yaşındaki Cuma Kök, gazilik madalyasına bir süre önce kavuştu.

Çocukları tarafından yapılan başvuruyla Şanlıurfa Valiliğinin çalışması neticesinde Kore Büyükelçiliği tarafından gönderilen madalya, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin tarafından gaziye takdim edildi.

100 yaşındaki Cuma Kök, 9 çocuğu 80 torununu gören ve köyde oğlu Muhittin Kök’le yaşamını sürdürürken, gençlik yıllarında Kore’de savaşarak ülkesine gurur yaşatan gazilik unvanı alması köyün simgesi haline geldi.

Madalya töreninde Cuma Kök’ü yaşadığı evde ziyaret edeceğini dile getiren Şanlıurfa Valisi Erin, sözünü yerine getirerek Gazinin taleplerini dinledi.

Yaşlı olmasından dolayı savaşta yaşadıklarını azda olsa hatırladığını ifade eden Kore Gazisi Cuma Kök şunları söyledi. ‘’Adnan Menderes dönemine denk gelen Kore savaşına katıldım, o yıllarda gençtim vapurlara binerek Kore’ye gittik 2 yıl orda kaldık, savaş alanı ve mevzilerimizin yeri çakıl taşı gibi mermi kovanlarıyla doluydu. Benle birlikte 2 asker arkadaşım Siverekli olarak orda savaşa katıldık, bombalar patlıyordu bir arkadaşımız orada şehit düştü, Kore’de Türk Bayrağımızın altında şehitliğimiz vardı, yaşlı olduğum için aklıma bunlar geliyor, savaş bitince memleketimize döndük’’ diye konuştu.

-BABAM KÖYÜMÜZÜN GURURU OLDU

Babasının köyün gururu olduğunu ifade eden oğlu Muhittin Kök şunları kaydetti. ‘’Babamız 1950 yılında Kore savaşından biz yoktuk, biz dünyaya geldikten sonra bize ara ara savaş anılarını anlatırdı. Korelilerle yaşadığı anılarını anlatırdı, bizde çocukları olarak madalyasının verilmesi için yetkili yerlere başvuru yaptık. İncelemeler sonucunda gazilik madalyası olmayan babamın gazilik madalyası Şanlıurfa Valimiz Abdullah Erin tarafından verildi, valimiz köye gelerek bizleri ziyaret etmesi bizleri sevindirmiştir, biz babamızla gurur duyuyoruz’’ dedi.

-BABAM KORE SAVAŞINA KATILDIĞINDA BEN KUNDAKTAYDIM

Babasının ismiyle aynı ismi taşıyan en büyük oğlu Cuma Kök ise, şunları söyledi. ‘’Babam Kore savaşı katıldığında ben kundaktaydım, annem ve büyüklerimiz bize öyle derdi, Dedem, babam ve ben aynı ismi taşıyoruz, oda ben kundaktayken olur da babam savaştan dönemezse büyüklerimiz babamın ismini taşıyayım diye bana da babamın ismini vermiş, babam bizim gururumuz oldu. Savaştan döndükten sonra biz büyüyünce bize hep askerlik anılarını anlatırdı, bizde kendisini hep dinlerdik. Yetkililer gelerek gazilik unvanıyla kendisini şereflendirmesi bizleri duygulandırdı, sevinçliyiz babamızın madalyasına kavuşmasında emeği olan herkese çok teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ