USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Uyarıları

Gaziantep Özel Anka Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Bilgen'den bayramda aşırı et tüketimi konusunda önemli uyarılar geldi. Peki, sağlıklı bir bayram geçirmek için nelere dikkat etmeliyiz?

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Uyarıları
13-06-2024 09:32
GAZİANTEP

Birlik ve Paylaşım Bayramında Sağlık Tavsiyeleri

Kurban Bayramı'nın toplumsal birlik ve beraberlik anlamına gelen derin bir maneviyatı olduğunu vurgulayan Dr. Ali Bilgen, bayramda sağlığın önemine dikkat çekti. Dr. Bilgen, özellikle Kurban Bayramı'nda artan et ve sakatat tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Etkinlik Döneminde Beslenme Düzeni

Dr. Bilgen, bayram sürecinde ve uzun tatil günlerinde yemek konusunda aşırıya kaçılmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bayramın getirdiği hareketsiz yaşam tarzının da bazı sağlık problemlerini beraberinde getirebileceğini söyledi.

Sağlıklı Beslenme Önerileri

Dr. Bilgen, Kurban Bayramı'nda kahvaltıda hafif ve sağlıklı besinler tercih edilmesini önerdi. Yeni kesilen kurban etlerinin sert olabileceğini ve sindirimin zor olabileceğini ifade etti. Etlerin, özellikle mide ve bağırsak hastalıkları olanlar için, tüketilmeden önce bir süre bekletilmesinin sindirimi kolaylaştıracağını belirtti.

Pişirme Metotlarına Dikkat

Kızartma, yağda kavurma gibi yöntemler yerine, etlerin haşlama veya ızgara gibi daha sağlıklı yöntemlerle pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Bilgen, etlerin kendi yağında pişirilmesinin ve yemeklerin yanında sebze ile salataların bulunmasının, dengeli beslenme için önemli olduğunu kaydetti.

Kronik Hastalıkları Olanlar İçin Özel Önlemler

Dr. Bilgen, kronik rahatsızlıkları olan kişilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, özellikle kontrolsüz hipertansiyon, diyabet ve kalp damar sorunları olanların bayramda beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini söyledi.

Hareket ve Su Tüketiminin Önemi

Hareketsizliğin yanı sıra, yeterli su tüketiminin de sağlık için hayati olduğunu vurgulayan Dr. Bilgen, bayramda günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini belirtti ve bayramda yürüyüş yapmanın da faydalı olacağını ifade etti. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.06.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ