USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel Doğal Gaz Piyasalarında Kırılganlık Devam Ediyor

Küresel doğal gaz piyasalarında yılın ilk yarısında güçlü talep artışına rağmen arz-talep dengesizliği ve jeopolitik gerilimler kırılgan bir görünüm yaratıyor. Bu durumu daha yakından incelemeye ne dersiniz?

Küresel Doğal Gaz Piyasalarında Kırılganlık Devam Ediyor
19-07-2024 08:00
ANKARA

Talepte Güçlü Toparlanma

2024'ün ilk yarısında küresel gaz talebi, yıllık bazda yüzde 3 oranında artış gösterdi. Bu büyüme oranı, 2010-2020 dönemindeki ortalama artış olan yüzde 2'yi geride bıraktı.

“Küresel gaz talebindeki artışın yüzde 60'ı Asya ülkelerinden kaynaklandı. Özellikle Çin ve Hindistan'daki talep artışı dikkat çekici.”

Asya bölgesinde gaz talebi yıllık bazda yüzde 8 artarken, Çin'de bu oran yüzde 11, Hindistan'da ise yüzde 10'un üzerinde gerçekleşti.

Arz-Talep Dengesizliği

Küresel LNG arzındaki büyüme ise yüzde 2 ile sınırlı kaldı. Bu zayıf arz büyümesi, Asya'daki güçlü talep artışıyla birleşerek küresel gaz arzı dengesinde sıkışıklığa neden oldu.

Özellikle Rusya'nın Avrupa'ya boru hattıyla gaz tedarikine ilişkin belirsizlikler, fiyatlarda dalgalanmalara yol açtı.

Fiyatlardaki Dalgalanma

Yılın ikinci çeyreğinde gaz fiyatları, sıkışık arz-talep dengesi ve jeopolitik gerilimlerin etkisiyle büyük piyasalarda oynaklık gösterdi. Avrupa ve Asya piyasalarında gaz fiyatları Haziran 2024 itibarıyla 2023 seviyelerinin üzerine çıktı. ABD'de ise Henry Hub'da fiyatlar, mart-haziran döneminde yaklaşık yüzde 70 artarak 10 yılın en düşük seviyesinden toparlandı.

Gelecek Beklentileri

Küresel gaz talebindeki büyümenin bu yılın ikinci yarısında yüzde 2'nin altına düşmesi bekleniyor. Bu durum, 2024 yılı genelinde gaz talebindeki büyümenin yüzde 2,5 seviyesinde kalacağını gösteriyor.

“Enerji sektöründe gaz kullanımının marjinal düzeyde artacağı ve gaz talebindeki asıl itici gücün sanayi sektöründen kaynaklanmaya devam edeceği öngörülüyor.”

Hızla büyüyen Asya pazarları ile Afrika, Orta Doğu ve Kuzey Amerika'daki gaz zengini ülkelerdeki talep artışının, Avrupa'daki düşüşle kısmen dengeleneceği tahmin ediliyor.

Küresel doğal gaz piyasalarının geleceği, arz-talep dengesizliği ve jeopolitik gelişmelerin etkisi altında şekillenecek gibi görünüyor.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ