USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Mardin’de Bir Haftada 975 Kaçak Trafo Tespit Edildi

Kaçak trafolar nasıl tespit edildi? Elektrik borçları nasıl bir sorun teşkil ediyor? Dicle Elektrik ne tür önlemler alıyor?

Mardin’de Bir Haftada 975 Kaçak Trafo Tespit Edildi
07-08-2024 13:00
MARDİN

Dicle Elektrik'in Kaçak Trafo Operasyonu

Dicle Elektrik, Mardin’in Derik ve Kızıltepe ilçelerinde yaptığı saha taramaları ve dron filosu yardımıyla bir hafta içinde 975 adet kayıt dışı trafo tespit etti. Dicle Elektrik ekipleri, kaçak trafoları belirlemek için karadan mobil ekipler ile denetim yaparken, havadan da termal kameralı dronlar kullanarak kontrolleri gerçekleştirdi. Kaçak trafoların bir kısmının traktör römorklarına konularak mobilize edildiği ve genellikle gece kullanıldığı belirlendi.

Yasal Süreç ve Güvenlik Önlemleri

Dicle Elektrik, tespit edilen kaçak trafolara el konulabilmesi için gerekli adli mercilere başvuruda bulundu. Dağıtım şirketinin avukatları, marka ve güçleri belirlenen kaçak trafoların koordinatlarını da içeren belgelerle yasal işlemleri başlattı. Önceki hafta Derik ilçesinde tespit edilen 97 adet kaçak trafoya el konulması için güvenlik güçleri eşliğinde çalışma yürütülmüştü. Kaçakla mücadele kapsamında saha taramaları ve denetimler aralıksız sürdürülüyor.

Kaçak Elektriğin Ekonomik Yükü

Kaçak elektrik kullanımı, Dicle Elektrik için ciddi bir ekonomik yük oluşturuyor. Şirket yetkilileri, kaçak elektrik tüketiminin yanı sıra tarımsal sulama abonelerinin ödenmeyen elektrik borçlarının da büyük bir sorun teşkil ettiğine dikkat çekti. Mardin’de, tarımsal sulama yapan çiftçilerin çoğunun gecikmiş elektrik borçları bulunuyor. Alınan bilgilere göre, kentteki 7 bin tarımsal sulama abonesinin 5 bin 600 kadarının vadesi geçmiş elektrik borcu 11 milyar 462 bin TL’ye ulaştı.

Tarımsal Sulama ve Elektrik Borçları

Çiftçiler, Devlet Su İşleri’nin sulama kanalları tamamlanmadığı için yüksek elektrik enerjisi harcayarak kuyulardan su çekmek zorunda kalıyor. Bu durum, elektrik borçlarının birikmesine ve ödeme zorluklarına neden oluyor. Dicle Elektrik yetkilileri, tarımsal kalkınmanın sürdürülebilirliği için elektrik tedarikinin kesintisiz devam etmesinin önemine vurgu yaparak, borçların düzenli ödenmesi gerektiğini belirtti. Borçların yapılandırılması konusunda sağlanan kolaylıklara rağmen alacak yükü sürekli artıyor.

Termal Kameralı Dronların Kullanımı

Dicle Elektrik’in termal kameralı dronları, kaçak trafoların tespitinde büyük rol oynadı. Bir gecede 21 adet kaçak trafo tespit eden dronlar, tüm verileri kaydederek kaçak elektrik kullanımının önlenmesine yardımcı oldu. Bu teknolojik destek, kaçak elektrikle mücadelenin daha etkili ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlıyor.

Gelecek Planları ve Önlemler

Dicle Elektrik, kaçak elektrikle mücadele ve borçların tahsilatı konusundaki çalışmalarını sürdüreceğini açıkladı. Şirket yetkilileri, hem teknolojik destekle hem de saha ekiplerinin özverili çalışmalarıyla kaçak kullanımın önüne geçmeyi ve elektrik hizmetlerinin kesintisiz devamını sağlamayı hedefliyor. Ayrıca, tarımsal sulama abonelerinin borçlarını ödemeleri için daha fazla teşvik edici önlemler alınacağı belirtildi.

Dicle Elektrik yetkilileri, "Ülkemizin tarımsal kalkınmasında önemli bir unsur olan elektrik tedarikinin kesintisiz bir şekilde devam etmesi için borçların düzenli olarak ödenmesi önem taşıyor" dedi. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
12.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ