USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

“Obezite Hastalıkların Anasıdır”

Obezite neden bir hastalık olarak kabul edilmeli? Memorial Diyarbakır Hastanesi Cerrahi Onkoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Musluh Hakseven, obezitenin sağlık üzerindeki etkilerini ve cerrahi müdahalenin önemini anlattı.

 “Obezite Hastalıkların Anasıdır”
08-09-2024 15:30
DİYARBAKIR

Obezite Neden Bir Hastalık Olarak Görülmeli?

Memorial Diyarbakır Hastanesi Cerrahi Onkoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Musluh Hakseven, obezitenin bir hastalık olduğunu vurgularken, bunun yalnızca fazla kilo alımıyla sınırlı kalmadığını belirtti. Dr. Hakseven, “Obezite bir hastalık mıdır diye düşünürsek, evet bir hastalıktır hatta hastalıkların anasıdır.” ifadesini kullanarak, obezitenin birçok sağlık sorununu tetikleyen ciddi bir durum olduğunu dile getirdi.

Obezitenin Tetiklediği Sağlık Sorunları

Vücutta artan yağ dokusunun birçok sağlık sorununa yol açtığını belirten Dr. Hakseven, obezitenin solunum sıkıntıları, horlama, uyku apnesi, diyabet, hipertansiyon, hormonal bozukluklar, kardiyak hastalıklar ve diz problemleri gibi birçok rahatsızlıkla bağlantılı olduğunu ifade etti. Obezitenin temelinde genetik faktörler, hormonal bozukluklar, aşırı yemek yeme isteği ve hareketsiz yaşam biçimi gibi sebeplerin yattığını söyledi.

Obezite Cerrahisinin Etkileri

Obezite ameliyatının, obez bireylerde yaşam kalitesini artırmada büyük bir adım olduğunu belirten Dr. Hakseven, ameliyat sonrası hastalarda ciddi iyileşmeler gözlemlendiğini vurguladı. Obezite ameliyatının ardından uyku apnesi, solunum sıkıntıları, hipertansiyon ve insülin direncinde ciddi gerilemeler yaşandığını ifade etti. Bu cerrahi müdahale, hastaların sağlık sorunlarından kurtulup yeni bir hayata adım atmaları için önemli bir fırsat olarak görülüyor.

Obezite Cerrahisi Sonrası Yeni Yaşam

Dr. Hakseven, obezite ameliyatının yalnızca bir cerrahi müdahale olmadığını, aynı zamanda hastalar için yeni bir yaşam tarzının başlangıcı olduğunu belirtti. Cerrahi müdahaleden sonra eski alışkanlıkların geride bırakılması gerektiğini vurgulayan Hakseven, “Cerrahi, yeni hayatımız için bir milat olarak kabul edilmelidir. Spor ve düzenli beslenme hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmelidir.” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı Beslenmenin Önemi

Obezite ameliyatı sonrası dönemde hastaların diyetisyen kontrolünde sağlıklı beslenmeye özen göstermesi gerektiğini belirten Dr. Hakseven, özellikle şeker ve yüksek kalorili besinlerden kaçınılması gerektiğini söyledi. Sağlıklı bir diyet ve düzenli sporla birlikte vücudun form tutacağını ve sağlıklı bir yaşam tarzının oturacağını ifade etti.

Takip Süreci ve Hasta Değişimleri

Ameliyat sonrası süreçte hastaları yakından takip ettiklerini belirten Dr. Hakseven, yaklaşık bir yıl boyunca hastaların her adımda değişimlerine şahit olduklarını söyledi. Düzenli takip ve disiplinli bir yaşam tarzıyla, hastaların hem fazla kilolarından kurtulduğunu hem de sağlıklı bir vücut yapısına kavuştuğunu gözlemlediklerini belirtti. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
17.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Fenerbahçe513+11
2Galatasaray412+11
3Başakşehir FK410+6
4Beşiktaş410+6
5Eyüpspor59+4
6Konyaspor57-1
7Sivasspor57-1
8Antalyaspor57-3
9Göztepe46+2
10Samsunspor46+1
11Kasımpaşa55-2
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK33-1
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7